Sollicitatie met honderden kandidaten? Zo kiest de computer jouw cv uit de stapel
Als er voor een functie honderden sollicitaties binnenkomen, laten bedrijven de eerste schifting vaak doen door speciale software. Die bepaalt welke cv's de moeite waard zijn voor een persoon van vlees en bloed om zijn waardevolle tijd aan te besteden. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw cv goed scoort bij de ‘hr-robots’.
1. Maak een cv op maat
Bedrijven die hun rekruteringsproces willen automatiseren kiezen meestal voor een ATS, voluit Applicant Tracking System. Zo’n systeem ‘leest’ alle inkomende cv’s en rangschikt de kandidaten op basis van bepaalde criteria. Als een bedrijf bijvoorbeeld iemand zoekt met een universitair diploma, zal de software cv’s waar het woord ‘master’ in voorkomt eerst tonen. De recruiter contacteert vaak alleen die kandidaten. Wil je de eerste screening doorstaan, lees dan goed de omschrijving van de vacature en pas je cv erop aan. Zo weet de robot dat je voldoet aan alle vereisten. Een identiek cv naar verschillende bedrijven sturen is dus een no-go.
2. Gebruik synoniemen
Zoekt een firma een informaticus, dan bestaat de kans dat cv’s zonder het woord ‘informatica’ meteen naar de spreekwoordelijke prullenmand worden verwezen. Dus schrijf jij dat je ervaring hebt in ‘IT’, dan word je mogelijk over het hoofd gezien. Verwerk daarom zo veel mogelijk synoniemen in je curriculum vitae. Sowieso rank je hoger als match naarmate er meer interessante kernwoorden terugkomen op je cv.
3. Houd de lay-out simpel
Software bekijkt je cv met andere ogen dan een recruiter. Een mooi vormgegeven document kan dus wel indruk maken op een mens, maar niet op een ATS. Integendeel, een ingewikkelde lay-out brengt zo’n robot juist in de war. Gebruik daarom zeker geen tabellen of kop- en/of voetteksten. Vaak wordt de tekst die daarin staat namelijk niet correct gelezen. Kies liever voor een sobere vormgeving, met logische tussenkopjes zoals ‘personalia’, ‘diploma’s’ en ‘werkervaring’. Die structuur helpt de software om alle informatie op de juiste manier te verwerken.
Een ingewikkelde lay-out brengt zo’n robot juist in de war
4. Wees voorzichtig op sociale media
Sommige ATS-systemen zijn gekoppeld aan LinkedIn. Als de informatie op je profiel niet overeenkomt met wat je schrijft op je cv, val je gemakkelijk door de mand. Andere systemen gaan nog verder. Zo gebruiken bepaalde wervingsbedrijven software om kandidaten te selecteren op basis van hun digitale voetafdruk. Dat wil zeggen dat een robot het internet afspeurt en aan de hand van je interesses, je posts op sociale media en andere online publicaties kan inschatten of jij in een bedrijf past! De firma in kwestie kan dan ‘spontaan’ contact met je opnemen. Dat gebeurt heus niet (meer) alleen in de VS, maar ook in onze contreien. Wees dus voorzichtig met wat je openbaar post, als je in de toekomst je droomjob niet mis wil lopen.
5. Oefen je uitstraling
Slimme software kan niet alleen teksten screenen, maar ook beelden. Daarom experimenteren internationale bedrijven tegenwoordig steeds meer met videosollicitaties. Software analyseert dan onder andere je bewegingen, je intonatie, de snelheid en de vlotheid van je antwoorden. Op dit moment is het nog te vroeg om de software knopen te laten doorhakken. Videosollicitaties worden dus ook bekeken door recruiters. Maar wees je ervan bewust dat de bevindingen van de robot wel degelijk mee in overweging worden genomen. Het kan dus geen kwaad om op voorhand eens een video-interview te oefenen met een vriend of familielid.
Een lege inbox brengt rust en overzicht, maar hoe regel je dat als er tientallen mails per dag binnenstromen? Coach Charlotte van 't Wout vertelt hoe ook jij ‘inbox zero’ kan bereiken:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMMET VIDEO
Steeds meer mensen willen zijn honing kopen, dus zegde Mohamed (30) zijn vaste baan op
Bij een lievelingsdier denk je al snel aan een kat, hond, cavia of een dolfijn. Maar Mohamed Elkhalki (30) niet. Hij is gék van bijen en is daar zo gepassioneerd over, dat hij er zijn beroep van heeft gemaakt. Hij verruilde een vaste baan als it’er om imker te worden. ,,Van de bijen word ik rustig.’’ -
Subsidie voor werk zorgmedewerkers met langdurige covid
Werkgevers in de zorg kunnen vanaf vandaag subsidie krijgen om medewerkers met langdurige covid in dienst te houden, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Voor ongeveer duizend van hen dreigt ontslag, omdat zij langer dan twee jaar thuiszitten. In februari kondigde het kabinet al aan met een dergelijke subsidie te komen. -
PREMIUMVideo
Sollicitatie? Zorg dat je de 'kloon' bent van je voorganger
Nog altijd zijn er veel minder vrouwen dan mannen met topfuncties. Wat veroorzaakt deze ongelijkheid en kan een vrouwenquotum dit oplossen?
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
sollicitatietips
Zo beantwoord je deze 10 lastige sollicitatievragen
Bij een sollicitatiegesprek ben je waarschijnlijk al zenuwachtig genoeg. Een lastige vraag als ‘Wat zijn je zwakke punten?’ maakt dat er niet beter op. Geen zorgen: Nationale Vacaturebank geeft je tips voor het beantwoorden van 10 lastige vragen die vaak voorbijkomen. -
Salaris
Kai is lasser in de scheepvaart: ‘Voor de komende vijf jaar zit mijn agenda vol’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Kai (33) werkt tussen de 50 en 60 uur in de week als zelfstandig lasser en monteur in de scheepvaart. Hij draait zo’n tien a twaalf werkuren per dag.