Strenge kartelwaakhond ACM wil wél arme zzp’er helpen
Kartelwaakhond ACM is bezorgd over de zwakke positie van zzp’ers. De toezichthouder onderzoekt of eenpitters aan de onderkant van de arbeidsmarkt toch de krachten mogen bundelen om zo betere tarieven bij de opdrachtgevers af te dwingen.
De ACM maakt zich zorgen over wat ‘sociale dumping’ heet. Dit mechanisme is vooral van toepassing op - in naam - zelfstandige ondernemers, zoals maaltijdbezorgers en schoonmakers, die voor heel lage uurtarieven moeten werken. Zij hebben als ‘ondernemers’ geen recht op een minimumloon.
Eigen houtje
De mededingingswet is nu nog heel streng als het om collectieve prijs- en tariefafspraken gaat. Die zijn in principe verboden. Dat betekent dat iedere zzp’er op zijn eigen houtje met een opdrachtgever moet onderhandelen over het tarief waarvoor het werk wordt uitgevoerd. In de praktijk komt dat meestal neer op slikken of stikken van het aangeboden tarief.
De ACM gaat onderzoeken of de positie van de zelfstandigen verbeterd kan worden. Dat betekent dat ze meer mogelijkheden moeten krijgen om gezamenlijke prijsafspraken te maken met de opdrachtgever. Nu mogen ze niet gezamenlijk optrekken als ze meer dan 10 procent van de markt vertegenwoordigen. Op het moment dat ze een vuist kunnen maken mogen ze dat dus niet.
Zwak
Het gaat specifiek om groepen die zwak staan, zoals schoonmakers, taxichauffeurs en pakketbezorgers. Zij zijn vaak afhankelijk van één of enkele opdrachtgevers en hebben daarom weinig onderhandelingsmacht.
Het onderzoek past in een breder initiatief van de ACM om zzp’ers te beschermen. Eerder pleitte de toezichthouder er al voor om zelfstandige ondernemers dezelfde rechten te geven als consumenten bij telemarketing. Consumenten hebben meer bescherming om onder een telefonisch gesloten contract uit te komen dan ondernemers. Die bescherming moet ook voor zzp’ers gaan gelden vindt de ACM.
Die mensen werken vaak voor lage tarieven en in een schijnconstructie
Het initiatief valt goed bij vakbond FNV Zelfstandigen. ,,Het is positief dat de ACM de afhankelijke positie van de zzp’ers wil aanpakken’’, zegt Marjan van Noort manager expertisecentrum Zelfstandigen bij FNV. ,,Die mensen werken vaak voor lage tarieven en in een schijnconstructie.”
De discussie over schijnzelfstandigheid is overigens geen onderdeel van het onderzoek van de ACM. Dat richt zich op de mogelijkheid om zzp’ers gezamenlijk te laten onderhandelen over tarieven.
Daar kan de FNV best mee uit de voeten. ,,Wat ons betreft gaan we die tariefafspraken regelen via de cao’’, zegt Van Noort. ,,Dan spreken we gewoon een minimumtarief af, inclusief een opslag voor zzp’ers voor pensioenopbouw en verzekeringen. Nu is dat soort afspraken nog verboden.’’
Tolken
Van Noort vindt het een gemiste kans dat de ACM alleen naar de onderkant van de arbeidsmarkt kijkt. ,,Ook bij andere groepen, zoals tolk-vertalers, speelt het probleem. Daar zijn maar twee aanbieders van werk en die bepalen de tarieven. Die groep zzp’ers heeft weliswaar hogere tarieven maar is ook afhankelijk van één of twee opdrachtgevers.”
Dat de ACM nu naar de zzp’er kijkt is geen toeval. Het kabinet heeft in het regeerakkoord al aangegeven te willen kijken naar de positie van de zelfstandige op de arbeidsmarkt. De ACM neemt die handschoen nu op.
Afgelopen week bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal zzp’ers nog steeds toeneemt. Inmiddels telt het land ruim een miljoen van deze zelfstandigen. Daarnaast zijn er nog eens twee miljoen flexwerkers, zoals uitzendkrachten.
Naast de lage tarieven waarvoor sommige groepen moeten werken is de vraag ook of ze eigenlijk geen verkapte werknemers zijn. Zeker zzp’ers die maar één opdrachtgever hebben kunnen moeilijk als zelfstandig ondernemer worden gezien vindt de FNV. Deze groep zou eigenlijk een vast contract moeten krijgen vindt de vakbond.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Zo komt het dat je op Bevrijdingsdag gewoon moet werken
Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop we in Nederland 77 jaar vrijheid vieren. Toch krijgen veel werkenden dit jaar geen vrije dag op 5 mei. Hoe zit dat precies? -
Aantal flexwerkers stijgt met driekwart in vijftien jaar
In 2018 telde Nederland ruim 3 miljoen flexwerkers (15 tot 75 jaar), van wie bijna 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. Dat is een stijging van het aantal flexwerkers van 76 procent ten opzichte van 2003. Dat melden CBS en TNO. -
PREMIUMGeld & Geluk
Saskia kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
update
Deliveroo-bezorgers tóch werknemers
Koeriers van Deliveroo die maaltijden bezorgen zijn wel degelijk als werknemers te beschouwen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam vandaag bepaald in twee zaken die vakbond FNV aanspande tegen de Britse bezorgdienst.
-
PREMIUM
Flexwerken steeds populairder: ‘Sommige maanden scheelt het wel 1000 euro met wat ik vroeger verdiende’
Werknemers kiezen steeds vaker voor een freelance dienstverband. Zelf uren bepalen, wel de lusten, niet de lasten. In de zorg, horeca en onderwijs is het aan de orde van de dag. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Wat doet een...
Menno (43) lost samen met politie moordzaken op: ‘Voelt goed om bij te dragen aan een veiliger land’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Menno Hoekstra (43), officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, parket Oost-Nederland.