‘Toen ik voor dit bedrijf ging werken heb ik ervoor gekozen om minder te verdienen’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Andres (28) werkt 40 uur in de week als manager van een team van data-analisten en data-wetenschappers.
Wat verdien je?
,,Bruto 7970 euro per maand. Daar komt nog een zorgbijdrage bij van 145 euro, vakantiegeld van 637 euro en een toeslag voor de 24-uursdienst van 540 euro. Ik krijg netto 5283 euro op mijn bankrekening gestort.”
Blij mee?
,,Ja, ik ben wel blij met wat ik verdien. Al is het wel tweeledig. Mijn vriendin werkt in de zorg en verdient veel minder. Dat maakt het wel een beetje krom. Aan de andere kant weet ik ook dat er veel bedrijven zijn, vooral in Amsterdam, waar voor een vergelijkbare functie veel meer wordt betaald. Ik verdien relatief veel als je het vergelijkt met andere sectoren. Maar het kan altijd gekker.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Ja, ik werk nu iets meer dan een jaar als manager. Bij ons in het bedrijf werkt het zo: eerst worden grotere verantwoordelijkheden gegeven en dan wordt pas het salaris aangepast. En daarvoor moet je zelf initiatief tonen.”
Hoe vind je dat?
,,Ik ben wel blij met het eindresultaat. Dat het bedrijf terughoudender is om zelf stappen te nemen is, is jammer, maar dat wordt dus van de werknemer verwacht.”
Hoe heb je gezorgd dat je een hoger salaris kreeg?
,,Ik heb vooral bronnen bij elkaar gezocht. Op de website techpays.eu kun je kijken in een database om te zien wat er voor welke IT-functie betaald wordt in verschillende Europese landen. Ik heb het in het gesprek met de werkgever ook gehad over welke resultaten ik in het verleden heb behaald. Dus welke projecten ik heb gedraaid en welke inkomsten het heeft opgeleverd. Mijn salaris is in totaal 19 procent omhoog gegaan. Een goeie 700 euro erbij per maand.”
Ben je van het onderhandelen?
,,Toen ik voor dit bedrijf ging werken heb ik ervoor gekozen om minder te verdienen dan ik deed. Ik denk dat ik van 63.000 euro bruto per jaar en naar 50.000 euro per jaar ging. Ik koos voor meer mogelijkheden bij een bedrijf dat vooruitstrevender is. Dat was voor mij een stuk aantrekkelijker.
Ik werk hier nu vier jaar en heb flinke stappen gemaakt. Ik had eerst geen verwachtingen van salaris en werd in het begin juist verrast door de stappen die ik kon zetten en de bedragen die daarbij werden gegeven. Ik ben daar naarmate de tijd ook zelf actiever in geworden.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,In de organisatie weet ik wat anderen verdienen. Ik ben zelf ook een tijd verantwoordelijk geweest voor de salarisonderhandelingen. Het geeft je bepaalde kennis die ik zelf ook kon gebruiken, maar voor jezelf onderhandelen is altijd anders. Ik ben denk ik zelfs wel wat terughoudender daardoor. Ik ben niet een persoon die zegt: ik moet en zal dit krijgen.”
Hoe zie jij je toekomst?
,,Ik verdien nu een riant salaris, maar het is afhankelijk van waar ik naartoe ga. Als ik bij een kleiner bedrijf ga werken is het inleveren, bij groot bedrijf zal ik meer verdienen. Qua financiële zekerheid maak ik me geen zorgen. In mijn sector is een groot tekort aan mensen. Maar toch neem ik geen maximale hypotheek en geen lening voor een auto. Ik houd er altijd rekening mee dat het minder zou kunnen worden. Dat kan hem zitten in een verslechtering van de arbeidsmarkt, maar het kan ook zijn dat ik in de toekomst minder wil werken.”
Verdient Andres genoeg?
Leeftijd: 28
Aantal jaar werkervaring: 6
Aantal werkzame uren per week: 40
Opleiding: wo
Functie: IT-manager
Branche: bank en verzekeringswezen
Aantal werknemers: 2000
Vestigingsland hoofdkantoor: NL
Leidinggevend: 10 mensen
Budgetverantwoordelijkheid: nee
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 4748 euro bruto bruto. ,,Ik verwachtte wel dat er minder uit zou komen dan wat ik verdien. Juist mensen in de top van de markt worden niet in dit soort onderzoeken meegenomen. Dat heeft een impact op de gemiddelde uitkomst.”
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Salaris
‘Als ik niet om meer loon had gevraagd, had ik het ook niet gekregen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Linda (35) werkt 16 uur als cafetariamedewerker. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Waarom onze hersenen geneigd zijn te discrimineren, ook al willen we het niet
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: discriminerende hersenen
-
PREMIUM
Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim
Corona, verkouden of een gebroken been. De ene dag voel je je kiplekker, en een dag later zit je ziek thuis. Wat zijn de rechten van werknemer en werkgever op het gebied van ziekteverzuim? Experts beantwoorden vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim. -
Salaris
Linda is UX-designer: ‘Ik krijg 3 tot 4 mailtjes van recruiters per dag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Linda (33) werkt fulltime als user experience (UX)-designer bij een telecombedrijf. Ze ontwerpt de websitepagina’s die je als klant te zien krijgt. Linda zorgt daarbij dat de ‘reis’ die een klant op de website maakt om bijvoorbeeld een internetabonnement af te sluiten zo gebruiksvriendelijk mogelijk is. -
PREMIUM
Dit moet je wel en niet doen voor promotie: ‘Na halfjaar zeggen dat je teamleider wilt worden is echt te snel’
Doorgroeien van stagiaire naar directeur of van ‘chef powerpoint’ tot CEO. Hoe sleep je die promotie binnen? En welke uitdagingen kom je tegen als je leiding gaat geven aan je voormalige collega’s?