Transportbedrijf ontslaat onterecht medewerkster die bang was voor corona: 34.000 euro schadevergoeding
Een transportbedrijf uit Spijkenisse heeft een medewerkster die bang was voor corona op de werkvloer ten onrechte ontslagen. De werkgever liet volgens de rechter het conflict bewust escaleren en moet haar daarom nu ruim 34.000 euro betalen.
Delen per e-mail
De vrouw werkte sinds 2011 voor het transport- en distributiebedrijf in Spijkenisse. Eind juni ontstond er een discussie over thuiswerken, nadat een collega die hersteld was van corona weer op de werkvloer aan de slag zou gaan.
De werkneemster maakte zich zorgen over haar eigen gezondheid en vroeg of het mogelijk was om wat langer thuis te werken om contact met de eerder besmette collega te vermijden. Dat weigerde de werkgever, die stelde dat er volgens de richtlijnen van het RIVM geen risico’s waren en de collega niet meer besmettelijk was.
Omdat ik in een risicogroep zit, begrijp ik niet waarom er voor één ochtendje geen uitzondering gemaakt kon worden
Paniekaanvallen
Toen de vrouw de volgende dag aangaf dat zij die avond paniekaanvallen had gehad en daarom toch echt liever thuis wilde blijven werken, werd zij geschorst wegens werkweigering. De medewerkster protesteerde: ,,Omdat ik in een risicogroep zit, begrijp ik niet waarom er voor één ochtendje geen uitzondering gemaakt kon worden. Het RIVM adviseert ook nog steeds zoveel mogelijk thuis te werken. Ik heb dus geen werk geweigerd, maar heb juist geprobeerd samen tot een oplossing te komen,’’ aldus de vrouw.
Desondanks liet het transportbedrijf na een gesprek tussen de partijen weten de vrouw te ontslaan. Het bedrijf stapte naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. De Rotterdamse rechter was het echter totaal niet eens met de werkwijze van de werkgever. Volgens de rechter was er geen sprake van werkweigering en heeft de werkgever de situatie ‘nodeloos laten escaleren door zo snel te grijpen naar de zeer ingrijpende maatregel van schorsing’. De reactie van het bedrijf was ‘disproportioneel en te vergaand’, aldus de uitspraak.
Tienduizenden euro’s
Inmiddels willen beide partijen het contract ontbinden, maar dat kost de werkgever wegens het ‘ernstig verwijtbaar handelen’ nu wel tienduizenden euro’s. Het bedrijf moet de vrouw de reguliere ontslagpremie van ruim 5400 euro betalen. Daarnaast legde de rechter een schadevergoeding voor onterecht ontslag van 6500 euro op en ten slotte nog bijna 4000 euro aan ouderschapsverlof- en pensioenvergoedingen.
Omdat de arbeidsovereenkomst pas in april mag worden ontbonden, draait de transporteur ook op voor negen maanden loondoorbetaling sinds de schorsing en de advocaatkosten van ruim 4000 euro. Daarmee bedraagt de schade voor het bedrijf in totaal zo’n 34.000 euro.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ondernemer Thomas (21) weet precies wat Nederland nú wil kopen: ‘Als kind had ik al handeltjes’
Eerst kwam er een run op mondkapjes en deze zomer wilde iedereen een webcam. Voor Thomas Prinsen (21) uit Leusden is het de uitdaging om het gouden product te vinden én groot in te kopen. ,,Als kind verkocht ik al waterballonnen op het schoolplein.” -
Help het mkb herstellen, zegt ONL-voorzitter: ‘Ze eten nu hun pensioenpotje op’
Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, vindt dat er meer oog moet zijn voor problemen in het mkb. ,,Zorg dat bedrijven straks kunnen rekenen op coulance bij het wegwerken van schulden.’’ -
PREMIUMdrie doden
Zakenreis in Ghana eindigt in drama: Amsterdamse Stephany (33) en twee vrienden overlijden bij zware crash
De lichamen van de drie bevriende Nederlanders die vorige maand omkwamen bij een crash in Ghana, zijn aangekomen in Nederland. Dat bevestigt de vader van de 33-jarige Stephany Leonora, een van de slachtoffers, tegen deze nieuwssite. De in Amsterdam bekende interieurdesigner was in Ghana voor een zevendaagse zakentrip. ,,Door keihard te werken en de juiste scholing te volgen, heeft Stephany van haar passie haar droombaan kunnen maken”, stelt haar vader. -
Zo houdt je menstruatie je niet meer tegen op je werk
Het werkritme van negen tot vijf, vijf dagen per week, past dat eigenlijk wel bij ons natuurlijke ritme? Volgens deze twee experts zijn we productiever als we beter leren luisteren naar onze persoonlijke cyclus. De menstruatiecyclus, bijvoorbeeld. -
PREMIUM
Deze hoteluitbater heeft zestien hotels in zes landen: ‘Ik ben soms een beetje té vasthoudend’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes is voor hen, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Liran Wizman (44), oprichter en voorzitter van hotelgroep Sircle Collection, gebruikt de coronatijd om nieuwe dingen te bedenken.
-
PREMIUM
Hoe bereik je als vrouw de top? ‘In mijn beginjaren heb ik er veel voor opgeofferd’
In de top van het bedrijfsleven is de witte man nog altijd oververtegenwoordigd. Hoe kom je daar als vrouw tussen? Directeur Vera Kops van Lewis en Mei Ling Tan van House of Einstein vertellen over hun keuzes, ons ouderwetse schoolsysteem en fulltime werken. ,,Hoeveel uren je werkt, zegt niets over je kwaliteiten.” -
Mag mijn werkgever straks eisen dat ik het coronavaccin neem?
Als het coronavaccin straks beschikbaar is zal de helft van de Nederlanders zich laten vaccineren. Dan kan het gebeuren dat jij wel gevaccineerd bent, maar je collega niet. Hoe ga je daar dan als werkgever mee om? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
Collega langdurig afwezig: mag je werkgever jou 'zomaar' extra werk opleggen?
Help! Je collega heeft zich ziek gemeld en komt voorlopig niet terug. Terwijl het werk zich alleen maar verder opstapelt. Maar mag een werkgever het resterende personeel eigenlijk wel opzadelen met taken van een collega die voor lange tijd afwezig is? En hoe zit dat eigenlijk bij zwangerschapsverlof en een sabbatical?