‘Unieke’ boete voor bedrijf waar verongelukte Ruiz (15) maaltijden voor bezorgde
Het bedrijf waarvoor de 15-jarige Ruiz Meijer maaltijden bezorgde toen hij vorig jaar januari in Utrecht om het leven kwam, krijgt een boete van 7500 euro omdat de jongen na 19.00 uur ’s avonds aan het werk was.
Delen per e-mail
Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten. De bedrijfsleider van het bedrijf, BurgerMe, krijgt daarnaast een taakstraf opgelegd, omdat hij zich niet aan de wet Kinderarbeid heeft gehouden door de jongen na 19.00 uur in te roosteren. Het is nog niet bekend hoeveel uur die werkstraf bedraagt, later deze maand staat een zogenaamde TOM-zitting (Taakstraf Openbaar Ministerie) gepland. Als hij die schikking niet accepteert, moet hij alsnog voor de rechter verschijnen.
Vaker
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie omschrijft de beslissing als ‘redelijk uniek’. Niet eerder legde het OM een bezorgbedrijf een dergelijke boete op én moet een bedrijfsleider op zitting verschijnen. ,,Het bedrijf is vaker gewaarschuwd en beboet, vandaar dit besluit.’’ Normaal is het controleren van werktijden een taak van de arbeidsinspectie. Maar omdat hier sprake was van een dodelijk ongeval, werd dit een strafrechtelijke zaak voor het OM.
Het bedrijf is vaker gewaarschuwd en beboet, vandaar dit besluit
BurgerMe is niet bereikbaar voor commentaar op de beslissing. De woordvoerder benadrukt dat de beslissing alleen te maken heeft met het bezorgtijdstip waarop de minderjarige maaltijdbezorger actief was en niets met de schuld rond het ongeval.
De jonge maaltijdbezorger Ruiz stak in het donker bij regenachtig weer rond 20.50 uur over toen hij werd aangereden door een automobilist die onder invloed was van cannabis. De bestuurder, Thomas H. (22) uit Breukelen, reed 80 kilometer per uur waar 50 was toegestaan en kon niet op tijd remmen. Hij had restanten van drugs in zijn lichaam door het roken van joints.
Rijontzegging
Thomas H. kreeg in de strafzaak rond het ongeval vorig jaar al negen maanden gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk, en een taakstraf van tachtig uur. Ook moest hij voor twee jaar zijn rijbewijs inleveren. Mogelijk volgt nog een hoger beroep, omdat het OM een hogere straf voor ogen had.
Bekijk ook: maaltijdbezorgers moeten het bestelde eten warm bij de klant zien te krijgen. Maar met haast in het donker en door de regen fietsen brengt risico's met zich mee.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Is het niet eens tijd voor een thuiswerkplicht?’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: thuiswerkplicht. -
Baan kwijt door corona
Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis. -
Duitser stopt jarenlang ongemerkt gif in broodjes van collega's, man (26) overleden
Een 26-jarige Duitse man is deze week overleden nadat hij vier jaar geleden al door zijn 57-jarige collega Klaus O. was vergiftigd. Tussen het broodje van de twintiger was kwik gedaan, waardoor hij in coma raakte en uiteindelijk bezweek. Dat berichten Duitse media. -
PREMIUM
De Mazda van Willem-Jan kostte 20.000 euro: ‘Ik schaam me soms dat ik zoveel geld uitgeef’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Omdat Willem-Jan uit principe niet wil overbieden op een huis, huurt hij nu een chalet op een vakantiepark. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen.
-
BBC verliest rechtszaak over loonkloof presentatoren
De Britse publieke omroep BBC heeft een rechtszaak verloren van journaliste Samira Ahmed, die stelde dat ze minder werd betaald dan haar mannelijke collega's voor hetzelfde werk. Volgens The Guardian betaalt de BBC haar nu 700.000 pond (824.000 euro) aan inkomsten terug die ze misliep tijdens haar werk. -
PREMIUM
Ronald start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’
Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen. -
column
Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken.