‘Van overal ‘ja’ op zeggen word je populair, maar van regelmatig ‘nee’ zeggen krijg je respect’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: kiezen volgens je waarden.
Stap ik over naar een baan bij de concurrent? Zal ik dat project op gaan starten dat me veel werk gaat kosten maar wel erg prestigieus is? Accepteer ik die promotie, ook al betekent dat een hoop meer administratieve taken?
Het werkbestaan zit vol met dit soort vragen, en het antwoord erop is niet altijd meteen duidelijk. Als je een beetje op mij lijkt, heb je de neiging om maar zoveel mogelijk ‘ja’ te zeggen op verzoeken. En zo heb je voor je het weet een overvolle agenda. Met allemaal leuke, interessante bezigheden, maar toch: overvol.
Plezier, purpose of poen?
Onlangs was ik bij de theatertour van The School of Life, getiteld Dit heb je niet op school geleerd. Een van de sprekers, filosoof Martijn de Rijk, vertelde daar welke criteria hij gebruikt om te bepalen welke werkklussen hij aanneemt. Martijn gebruikt daarvoor de ‘drie p’s’ - plezier, purpose en poen. Bij een mogelijk werkproject vraagt hij zich telkens af: denk ik dat het leuk gaat zijn (plezier), is het betekenisvol, doet het iets voor de wereld (purpose, het doel), en levert het in termen van financiën iets op (poen)?
Overal ‘ja’ op zeggen is eigenlijk nergens écht ‘ja’ op zeggen
Beantwoordt het verzoek aan alle drie p’s? Geweldig, dan is het een eenhoorn: die kom je niet vaak tegen. Bij twee van de drie p’s is de overweging nog redelijk makkelijk. Bij minder dan twee wordt het al stevig twijfelen.
Mijn eigen beslissingsmodel voor wel-of-niet-doen is iets gecompliceerder. Ik toets vaak zo’n verzoek aan mijn belangrijkste waarden voor werk. Hoe meer ‘ja’s op de vragen hieronder, hoe groter de kans dat ik een klus aanneem:
1. Is het iets dat ik niet eerder heb gedaan, of waar ik van denk te kunnen leren? (waarden: uitdaging, zelfontwikkeling)
2. Kan het de opdrachtgever, lezer of de deelnemer iets opleveren? Draag ik er iets mee bij aan de maatschappij? (waarden: betekenis, resultaat)
3. Is het leuk om te doen? Ga ik er veel plezier aan beleven? (waarde: plezier)
4. Levert het geld op? (waarden: beloning, veiligheid)
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Makkelijk praten
Toegegeven, als zelfstandig ondernemer is het een beetje makkelijk praten - ik ‘hoef’ in principe niets, heb geen baas die tegen me roept: ,,Dan máák je maar zin!’’
Toch is het ook voor menig werknemer belangrijk om het onderscheid te maken tussen wat wél en wat níét - al is het maar voor de focus. Overal ‘ja’ op zeggen is eigenlijk nergens écht ‘ja’ op zeggen. En, ook al zo waar: van overal ‘ja’ op zeggen krijg je misschien populariteit, maar van regelmatig ‘nee’ zeggen krijg je respect.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Een collega opbeuren? Zo kun je het beter niet aanpakken
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: giftige positiviteit -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Long covid-patiënt Cor vreest volledig afgekeurd te worden: ‘Probeer iedere dag twee uur te werken’
De eerste groep long covid-patiënten is de afgelopen maanden gekeurd door het UWV, en velen zijn volledig arbeidsongeschikt bevonden. Dat lot zal nog veel meer Nederlanders treffen, is de verwachting.
-
Waarom bedrijven beter kunnen stoppen met de prikklok
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: luie werknemers -
PREMIUM
De wereld werkt thuis: Amerikanen in conflict met baas, Fransen worden bespied
Nederlandse bedrijven zien hun personeel liefst terugkeren naar kantoor, maar vooral de jongere medewerkers omarmen het thuiswerken. Nederland is zeker niet het enige land dat worstelt met deze corona-erfenis. Een overzicht uit het buitenland. -
Hoe maak jij deze dag een beetje leuker? ‘Vaak niet zo veel voor nodig’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: je dag leuker maken
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobbert Scholten