Vooral jonge flexwerkers verloren horecabaan in eerste coronajaar
Vooral jongeren onder de 25 jaar verloren in het eerste coronajaar hun baan. Vaak hadden ze een nulurencontract en ging het om een bijbaan. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Er zijn al tal van analyses gemaakt van de veranderende arbeidsmarkt in coronatijd, maar nu heeft het statistiekbureau voor het eerst gekeken naar de samenstelling van de groep werknemers in de horeca net voor de uitbraak van corona in 2020 en na het eerste coronajaar.
Helemaal compleet is dat overzicht niet, benadrukt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS, omdat alleen mensen die in loondienst waren bij een horecabedrijf zijn meegenomen in de cijfers, zelfstandigen en uitzendkrachten dus niet.
Maar duidelijk is wel: er werken heel veel jongeren in de horeca en dat is ook de groep waar de grootste klappen zijn gevallen. Volgens de CBS-analyse was aan het begin van 2020, net voor de uitbraak van corona, meer dan de helft van de 395.000 werknemers jonger dan 25 jaar.
Door alle lockdowns en coronamaatregelen verlieten ruim 100.000 horecaondernemers het eerste jaar noodgedwongen de horeca, waarmee het aantal horecawerknemers in januari 2021 nog maar op 289.000 lag.
,,In alle leeftijdsgroepen is een daling te zien maar verreweg de grootste groep zijn de jongeren”, constateert Van Mulligen. Volgens de cijfers is bijna een derde van de jongeren zijn baan verloren. Van de 203.000 25-minners die voor corona in de horeca werkten, zaten er 61.000 een jaar later zonder baan.
Tent
En zo blijkt: het overgrote deel van die groep tot 25 jaar (liefst 94 procent) had een flexibel arbeidscontract. Volgens de CBS-hoofdeconoom zijn het vooral nulurencontracten. ,,Als de tent dan dichtgaat vliegen de oproepkrachten er als eerste uit”, voegt hij eraan toe.
Wellicht een schrale troost is dat het werk voor veel jongeren slechts een bijbaan is. Volgens het CBS stonden van de 203.000 25-minners liefst 139.000 jongeren zowel in januari 2020 als aan het eind van het eerste coronajaar ingeschreven bij een onderwijsinstelling.
Wat uit de analyse blijkt is dat van de onderwijsvolgende jongeren een groter deel (32 procent) een jaar later nog zonder baan zat dan van de jongeren die geen onderwijs volgden (23 procent). Een jaar eerder was er in dat opzicht nauwelijks verschil tussen de twee groepen.
Of een deel van deze jongeren inmiddels is teruggekeerd in de horeca of wellicht elders aan de slag is gegaan, is niet onderzocht. Al voor corona kampte de horeca met een aardig personeelstekort. De schaarste is nu groter dan voor corona.
De eigenaar van café/restaurant De Hoofdwacht in Rotterdam ging vanwege personeelstekort terug de bediening in:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
17
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Iedereen belandt vroeg of laat in de leerkuil, maar juf Marieke weet: vallen, opstaan en opnieuw proberen!
Ik was er aan het begin van mijn eigen schooljaar op de Pabo al voor gewaarschuwd: je zult dit schooljaar waarschijnlijk in de leerkuil terecht komen. -
Waarom onze hersenen geneigd zijn te discrimineren, ook al willen we het niet
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: discriminerende hersenen -
PREMIUM2
Meer salaris? Nee, dit is volgens Paul (die al na 1 jaar stopte) dé oplossing voor lerarentekort
Paul Baan stond een jaar voor de klas, maar verliet daarna gedesillusioneerd het onderwijs. Toch denkt juist hij de oplossing voor het lerarentekort te weten. Een terugkeer in de sector sluit hij zelfs niet meer uit. -
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55).
-
Operationeel directeur Thuisbezorgd voorlopig weg om misdragingen
Operationeel directeur Jörg Gerbig vertrekt voorlopig bij Just Eat Takeaway vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd bekendgemaakt vlak voor de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. -
PREMIUMKoken & Eten
Wen er maar aan: naast patatje zal ook zak chips flink in prijs stijgen
Wen er maar aan. Een patatje met en een zak chips worden flink duurder. De zonnebloemolie-export uit Oekraïne en Rusland is door de oorlog tot stilstand gekomen. Dat leidt tot schaarste en drijft de prijzen op. De chipsproducent en patatbakker maken zich zorgen. De consument niet. ,,We moeten blij zijn dat we in vrijheid een patatje kunnen eten.” -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen.