Waarom het salaris van IT’er Charlotte steeg, maar dat van verzorgende Regina daalde
Hoe hoger opgeleid, hoe groter de loonstijging, blijkt uit nieuw salarisonderzoek. Zo wordt de kloof tussen lager- en hogeropgeleiden in Nederland alleen maar groter. Wat betekent dit voor het dagelijks leven van werkenden?
Lageropgeleiden blijven steeds verder achter in salaris, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2021 van carrièresite Intermediair en Nyenrode Business Universiteit onder ruim 30.000 werknemers in loondienst.
Ruim 60 procent van de hbo- en wo-opgeleiden zag zijn salaris stijgen, tegenover 44 procent van de laagopgeleiden (alles beneden mbo 4). Bij 46 procent bleef het salaris van deze groep gelijk, 11 procent is minder gaan verdienen. ,,Wij zien dat als je lager opgeleid bent, je vaker de pineut bent. Op alle vlakken”, zegt Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie en medeopsteller van het Nationaal Salaris Onderzoek.
Procenten
Want laagopgeleiden hebben vaker een flexibel contract, hebben minder doorgroeimogelijkheden en vinden de beloning het vaakst onrechtvaardig. Van Muijen maakt zich zorgen om het salaris en de geringe loonsverhoging van deze groep. ,,Het wordt voor een groeiende groep steeds lastiger om in het levensonderhoud te voorzien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
PREMIUMColumn
Nadine werd na twee jaar ziektewet ontslagen door de werkgever waar ze zich zo voor inzette
Tjerk verloor zijn zaak, Pascalle werd ontslagen en Nadine leverde in op haar gezondheid. Hoewel de coronapandemie voor velen allang voorbij is, zijn er ook nog genoeg mensen die nog dagelijks met de gevolgen kampen. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en staat hen bij. -
column
Sociale media zijn ook op werk afleider nummer één: ‘Dan realiseer ik me dat ik er weer ben ingetrapt’
Je hebt nog veel taken op je lijstje, dus eigenlijk moet je nu echt even geconcentreerd aan de slag. Maar dan krijg je een melding binnen op je telefoon en móét je kijken wat er aan de hand is. Psycholoog Thijs Launspach zou met zijn kennis over hoe sociale media ons verleiden beter moeten weten, maar ook hij kan moeilijk weerstand bieden aan hun lokroep. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMVIDEO
Salaris hogeropgeleide gestegen, lageropgeleide blijft achter: ‘Kloof tussen arm en rijk groeit’
Meer dan de helft van de werknemers is de afgelopen twee jaar meer gaan verdienen. Hoe hoger opgeleid, hoe groter de loonstijging. Dat betekent ook dat lageropgeleiden steeds verder achterblijven in salaris.
-
3
‘Beruchte boef’ en stratenmaker Joram zoekt met opsporingsbericht naar werk: ‘Moet sensatie inzitten’
Gouda -
-
-
PREMIUM
Vroeg werken of diploma halen? Veel jongeren kiezen voor het eerste: ‘Maakt je kwetsbaar’
Jonge mensen laten steeds vaker hun mbo-opleiding links liggen om tegen een mooi startsalaris voor hun leeftijd aan de slag te gaan bij een werkgever, die ze met open armen verwelkomt. Maken deze jongeren slim gebruik van de krapte op de arbeidsmarkt of snijden ze zichzelf op den duur in de vingers door geen papiertje te behalen? ,,Het is in ieder geval een valse start.’’ -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.