Waronne is APK-steekproefcontroleur: ‘Kom soms op het drukste moment van de dag of in de pauze’
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Waronne van den Brink-van Rumpt (29). Zij is APK-steekproefcontroleur bij de RDW.
Wat doe je precies?
,,Als steekproefcontroleur hou ik toezicht op bedrijven met een APK-erkenning. Steekproefgewijs controleren we of de APK goed wordt uitgevoerd. Zo zorgen we samen voor veilig verkeer op de weg.”
Hoe ziet je dag er dan uit?
,,Om half 9 open ik thuis mijn laptop en dan krijg ik het bedrijf door waar ik heen moet. De keurmeester van het bedrijf waar ik kom heeft een APK op een auto uitgevoerd, die ik vervolgens nog een keer uitvoer. Zo check ik of de APK goed is gedaan.”
Wat als het oordeel van de keurmeester volgens jou niet klopt?
,,Als ik het niet eens ben met de beslissing van de keurmeester, dan bespreek ik dat. Het kan betekenen dat de keurmeester én het bedrijf cusumpunten krijgt, de bedrijven noemen dat strafpunten. Als ik geen opmerkingen heb en de APK is goed uitgevoerd, dan krijgen keurmeester en bedrijf bonuspunten.”
Kijken bedrijven uit naar je komst?
,,Ik kom soms op het drukste moment van de dag of tijdens de pauze. De meeste bedrijven zeggen: het hoort erbij en we weten het. Maar er zijn ook bedrijven die niet heel enthousiast op mijn komst reageren.”
Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
,,Ik werkte 15 jaar als technisch specialist voor vrachtwagens in een werkplaats. Daar voerde ik zelf ook APK’s uit. Nu werk ik sinds januari bij RDW. De overstap was voor mij spannend, het is toch een dingetje om ineens ‘aan de andere kant’ te werken. Iedereen kent de RDW en heeft soms ook wel een oordeel klaar.”
En, bevalt het?
,,Ja, ik vind het onwijs leuk. Mijn werk is afwisselend: ik zie veel verschillende bedrijven en ontmoet veel mensen. En ik hou onwijs van de techniek van auto’s.”
Wat is het leukst?
,,Ik vind het fijn om een bijdrage te leveren aan de veiligheid om mij heen. Dat auto’s veilig en goed de weg op gaan. En ik vind het heel leuk om veel bedrijven te zien en gezellige contacten te hebben.”
Wat is je echt bijgebleven?
,,Dat ik buiten gejuich hoorde toen ze zagen dat een vrouw de steekproef kwam doen. Van de 400 steekproefcontroleurs in Nederland, zijn er maar vijf vrouw. Ik ben niet anders gewend, want ik werkte ook al jaren in de werkplaats waar ook vooral mannen werken.”
Van de 400 steekproefcontroleurs in Nederland, zijn er maar vijf vrouw. Ik ben niet anders gewend
Wat is minder leuk?
,,Het is soms een uitdaging als ik een ander oordeel heb over een APK dan de keurmeester. Dan moet je samen in gesprek gaan over de beslissing.”
Welke skills zijn belangrijk?
,,Naast technische kennis is het belangrijk om rustig te kunnen blijven in bepaalde situaties. Je moet soms meedenken en meeleven met de keurmeester. En elke dag is anders, dus je moet ook wel flexibel zijn.”
Hoe is de balans werk-privé?
,,Heel goed. Het stukje vrijheid dat je krijgt is voor mij heel fijn. Natuurlijk moet je je uren maken, maar je bent vrij om zelf je tijd in te delen. Nu kan ik mijn kinderen eerst naar school brengen en ben ik flexibeler als ze ziek zijn.”
Blijf je tot aan je pensioen?
,,Voorlopig blijf ik dit werk zeker doen. Ik ben nu APK 2 steekproefcontroleur, dat betekent dat ik personenauto’s check. Binnenkort ga ik voor APK 1, zodat ik ook zwaardere voertuigen kan controleren, zoals vrachtwagens. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden binnen RDW. Dus ik verwacht niet dat ik snel weg ben.”
Wil je nog wat kwijt?
,,Ik vind het altijd wel belangrijk dat voertuigeigenaren het hele jaar door een auto onderhouden. Hierbij kan je denken aan de bandenspanning, het bandenprofiel en de lichten.”
Werken in de autowereld
Naast APK-steekproefcontroleur en automonteur zijn er nog heel veel andere banen in de automotive branche. Zo kun je ook aan de slag als campermonteur, software engineer, veiligheidskundige of autoverkoper. Bij Nationale Vacaturebank vind je relevante vacatures bij jou in de regio.
Collega worden van Waronne? Hier vind je alle actuele vacatures bij de RDW.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat doet een...
Ferry is geofysicus: 'Ik mocht op zoek naar een vermiste nazischat’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Ferry van den Oever (55), geofysicus bij Saricon in Sliedrecht. -
Wat doet een...
Sandra is dierenarts: ‘Uiteraard moet je goed kunnen omgaan met dieren, maar ook met mensen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Sandra Knapen-Müller (30) is dierenarts bij de Dierenkliniek Parkweg in Voorburg. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen.
-
Jolanda is lactatiekundige: ‘Uitdaging om met tips en tricks de borstvoeding tóch te laten slagen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Jolanda Volkers (45) is lactatiekundige IBCLC. -
PREMIUMInitiatief Randstad
Omgekeerd solliciteren: vijf grote werkgevers laten zich van beste kant zien
Ruim 4200 werkzoekenden laten zich vandaag verleiden door vijf grote werkgevers, waaronder de Belastingdienst en NS, om voor ze te komen werken. Vooral veertigplussers met een baan behoren tot de geïnteresseerden. -
Wat doet een...
Menno (43) lost samen met politie moordzaken op: ‘Voelt goed om bij te dragen aan een veiliger land’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Menno Hoekstra (43), officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, parket Oost-Nederland.