Week lang om 05.00 uur opstaan, deze werkenden gaan het vanaf zondag proberen
En weer een werkweek voorbij. Misschien ben je voor de zoveelste keer minder productief geweest dan je van tevoren had gehoopt. Probeer het dan eens een week lang compleet anders te doen. Elke dag om 05.00 uur je bed uit, dagelijks sporten, een nacht doorwerken en ondertussen je gewone taken blijven doen. Ondernemer Alex Malone weet dat het werkt en nodigt je uit om ook mee te doen aan deze Helweek.
Delen per e-mail
Alex Malone (30) is medeoprichter van Meetings in the Sun, een bedrijf dat mensen helpt tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Naast workshops en ‘workations’, werkvakanties waarin ondernemers en professionals leren anders naar hun dagelijkse werk te kijken, biedt Malone samen met zakenpartner Suzanne Koolen ook de Helweek aan.
Het idee voor de Helweek komt van de Noorse ex-commando Erik Bertrand Larssen die hier in 2014 een boek over publiceerde. Larssen leerde de Helweek kennen tijdens zijn tijd bij de Noorse Special Forces. De laatste en zwaarste beproeving die je moet doorstaan voor je jezelf marinier mag noemen. Na het leger vertaalde Larssen het concept naar de businesswereld om mensen te helpen hun leven te veranderen. Door een week lang elke dag om 05.00 uur op te staan, minstens een keer per dag te sporten en extreem hard te werken, vind je jezelf volgens de Noor opnieuw uit en kom je dichter bij je werkdoel.
Werkritme
Inmiddels heeft Larssen veel volgelingen. Zo ook ondernemer Malone. ,,Ik merkte op een gegeven moment dat het 9-tot-5-ritme niet bij mijn creatieve brein paste. Binnen een vast tijdslot actief zijn werkt voor creativiteit gewoon niet. Dan leg je het teveel aan banden.” Na het meedoen aan de Helweek van Larssen ontdekte Malone een werkritme dat haar productiever maakt. ,,Ik weet nu dat vroeg beginnen heel goed voor mij werkt. Om 11.30 uur heb ik al mijn taken al gedaan. De rest van de dag voelt dan als een extraatje. Zo ben ik veel productiever, werk ik veel efficiënter en meer gefocust.”
Malone haalde zoveel uit de Helweek dat ze het besloot toegankelijk te maken voor meer mensen. ,,Ik heb geleerd dat je heel gelukkig wordt als je tijd overhoudt die je kunt besteden aan dingen die je leuk vindt. Daar krijg je energie van, zo kom je in een opwaartse spiraal terecht. Dat gun ik iedereen.”
Achterhaald
Volgens Malone zitten de meeste Nederlanders vast in een werkritme dat niet meer van deze tijd is. ,,Het ritme is ontstaan tijdens de Industriële Revolutie. Daarvoor werkten we, vaak als boeren, voor onszelf. Door de opkomst van fabrieken zijn we op vaste plekken en binnen vaste tijden gaan samenwerken. Er werd gedacht dat dat gelijk stond aan productiviteit. Dat idee is inmiddels achterhaald. Het maakt ons in deze tijd helemaal niet productiever.”
Door de opkomst van fabrieken zijn we op vaste plekken en binnen vaste tijden gaan samenwerken. Dat idee is inmiddels achterhaald
De Helweek is een goede methode om los te leren komen van dat vaste ritme, zegt Malone. ,,Je moet erachter zien te komen op welke tijdstippen jij het productiefst bent, deze week helpt je daarbij.” Sinds de uitbraak van corona wordt de week online georganiseerd. Aan de eerste online editie deed al 250 man mee. ,,Ruim 90 procent van de deelnemers heeft gezegd de volgende keer weer mee te doen. Dat is voor mij het grootste bewijs dat het werkt. Komende zondag starten 350 mensen, een nog grotere groep.”
Is het wel ideaal om tijdens de paasdagen te beginnen? ,,Er is altijd wel iets dat je niet kunt verplaatsen. Je bent ook niet de hele dag met de Helweek bezig, je hebt genoeg tijd over voor andere dingen. Als je paasbrunch bij je dag hoort, dan is dat geen probleem”, zegt Malone. De organisatie heeft het programma op Tweede Paasdag wel wat aangepast. ,,De kennissessie van die dag is naar vroeger op de ochtend verplaatst, naar 06.30 uur. Nog voor de rest van de mensheid aan zijn dag begint.”
Hele nacht
Vroeg opstaan is een belangrijk onderdeel van de Helweek. Elke dag sta je om 05.00 uur op en sport je van 05.15 tot 06.00 uur. Daarna is er een kennissessie van 09.00 tot 11.00 uur. ,,We hebben externe sprekers uitgenodigd. Zo komt Mark Tigchelaar op dinsdag spreken, die dag draait het om focus vinden.”
De zwaarste dag van de Helweek is de donderdag, dan werk je een hele nacht door. ,,Daar zag ik zelf ook het meest tegenop. Ik vind dat nog steeds het zwaarste onderdeel van de week. Maar de nacht heeft ook iets magisch. Er gebeuren mooie dingen, zo was er bij de vorige editie een jongen die aan het herstellen was van een depressie. Hij durfde in die nacht weer muziek te gaan maken en schreef een lied. Ook is iemand weer begonnen met schilderen, heeft een heel groot doek gemaakt en dat ook verkocht.”
Ik vind de nacht doorwerken nog steeds het zwaarste onderdeel van de week. Maar het heeft ook iets magisch
Loondienst
Sommige deelnemers vinden de nacht verschrikkelijk, maar zijn wel blij dat ze het hebben volgehouden, zegt Malone. ,,Dat geeft dat zo’n krachtig gevoel. Je hebt zoiets van: dit was zwaar, maar ik heb het wel gedaan. Voor anderen is het een verademing. Ze hebben bijvoorbeeld ontdekt dat ze ‘s nachts juist heel goed kunnen werken.”
De Helweek moet natuurlijk wel te combineren zijn met je werk. Ben je in loondienst? Overleg dan eerst met je baas wat je van plan bent en wat het betekent. ,,Laat je baas weten dat het je productiviteit zal verhogen. Het is niet: ik neem een weekje vrij, maar: ik ga een betere werknemer worden.” Op die manier kan de ‘gewone' werknemer ook meedoen. ,,De week is voor iedereen die zijn werkkwaliteit wil verbeteren. Er doen ook studenten mee, scholieren die een toetsweek hebben. We hadden vorige keer ook een arts, die op de ic werkt en wilde leren om werk te combineren met een leuk leven.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Niet bij begrafenis kunnen zijn? Dankzij deze cameraman ben je er tot het allerlaatste moment bij
Diep verdrietig de begrafenis moeten missen. Het overkomt velen, nu maar vijftig mensen naar een begrafenis mogen komen vanwege de coronarestricties. Toch lijkt er nu een oplossing te zijn: steeds meer cameramensen leggen ook het moment van begraven live vast, inclusief de wandeling naar de begraafplaats. Zo hoeft niemand ook maar één moment te missen. -
‘Slaaptekort werknemers kost Nederlandse bedrijven 12,4 miljard euro per jaar’
Morgen gaat de zomertijd in. Dat betekent plots een uurtje korter slapen, terwijl een goede nachtrust de rest van het jaar ook niet vanzelfsprekend is. Slaapgebrek onder werknemers is een onderschatte kostenpost voor bedrijven, zegt slaapexpert Floris Wouterson. Te weinig slaap vermindert de productiviteit, waardoor het Nederlandse bedrijfsleven 12,4 miljard euro per jaar misloopt. -
Kan mijn werkgever mij verplichten een coronasneltest te doen?
Nu de eerste coronasneltesten verkrijgbaar zijn bij supermarkten en apothekers en ook bedrijven op grote schaal goedkoop testen kunnen inkopen, roept dat vragen op bij sommige werknemers. Want wat als je nou niet staat te springen om een sneltest af te laten nemen, terwijl je werkgever dat wel van je vraagt? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
Henk (56) verloor zijn onderbeen door kanker, maar vond een baan die daar juist heel goed bij past
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Henk Zijlstra (56). -
PREMIUM
Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar, maar in Utrecht zijn ze nauwelijks te vinden
Een werkplek van kwaliteit: goed bereikbaar, technisch bij de tijd én duurzaam. Dat is waar bedrijven die zich (opnieuw) vestigen in Utrecht naar uitkijken. Om klaar te zijn voor het nieuwe werken en om jong talent binnen te kunnen halen. ,,Maar als je kijkt naar wat er nu wordt gebouwd, is dat lang niet genoeg.”
-
PREMIUMLeeftijdsdiscriminatie
Zij zijn volgens werkgevers ‘te oud’ voor een nieuwe baan
Nog altijd vinden oudere werkzoekenden moeilijker een nieuwe baan. Vooroordelen over oudere werknemers zorgen ervoor dat werkgevers liever kiezen voor een jongere kandidaat. Drie werkenden vertellen over hun ervaringen. -
PREMIUM
Paméla verliet de politiek en runt nu een druk uitvaartbedrijf: ‘Dankbaar om mensen bij te staan’
Wie had ooit kunnen bedenken dat Paméla Blok anno 2021 een druk uitvaartbedrijf zou runnen? En dat zónder haar werk in het openbaar bestuur te missen. Het leven kan soms verrassend lopen. En het is frappant hoe snel de politiek ontwent: ‘Je bent er zo uit’. -
PREMIUM
Help, ik zoek een aannemer! Maanden wachttijd tot aanpak van die uitbouw of tuin
Als één beroepsgroep garen spint bij de coronacrisis, dan is het wel de groep ‘handige mannen en vrouwen’ in Den Haag en omstreken: aannemers, stukadoors, metselaars en lood-gieters. De planning zit zó vol, dat potentiële klanten soms maanden moeten wachten tot hun uitbouw of tuin wordt aangepakt.