Zij hebben een ‘mannenbaan’: ‘Frusterend dat ze denken dat je als vrouw minder goed bent’
Vrouwelijke werknemers zijn in de bouw, de techniek, en de IT nog flink in de minderheid. Ze moeten opboksen tegen stereotyperingen en krijgen niet altijd dezelfde kansen als hun mannelijke evenknie. Drie vrouwen vertellen hoe zij zich staande houden in een ‘mannensector’.
Jolanda van Rijswijk (48) werkt al bijna haar hele carrière in de bouw. Dat het hoofd Productie van Dura Vermeer zich dit jaar Bouwvrouw van het Jaar mag noemen, is dan ook een hele eer. ,,Ik voel me enorm gewaardeerd. De bouw heeft zo veel goede vrouwen.”
Toch kiezen lang niet alle vrouwen met dezelfde opleiding voor dit werk. ,,Ik heb Bouwkunde gestudeerd en volgens mij is de helft van de studenten van de opleiding vrouw. Dat vertaalt zich helaas niet naar een functie in de bouw. Ik denk dat het komt omdat vrouwen eerder voor de architectuur kiezen of voor een adviserende functie.”
Van Rijswijk koos na haar studie wel voor de bouwplaats. Ze vindt het jammer dat niet meer vrouwen dat doen. ,,Meer diverse teams zorgen alleen maar voor meer creativiteit en innovatie. Meer vrouwen in de bouw is een middel om echt gave dingen te kunnen doen. Zeker nu we veel bezig zijn met duurzaamheid kom je met een divers team tot innovatievere oplossingen.”
De tekst gaat verder onder de vacaturetool
Lasser
Willy Hofstra (43) is ook een vrouw die haar ‘mannetje’ wel weet te staan in een branche met veel mannen, de techniek. Ze werkt als lasser bij scheepsbouwer Feadship in Makkum waar ze onderdelen van superjachten aan elkaar verbindt. Hofstra vindt het helemaal niet lastig om met mannen te werken. ,,De mannen vinden het tof dat ze twee vrouwelijke collega’s hebben op de metaalafdeling. Maar ik heb wel eens bij een werkgever meegemaakt dat ik me als vrouw twintig keer meer moest bewijzen omdat ik geen piemel heb. Erg frustrerend dat sommigen denken dat vrouwen minder goede lassers zijn. Gelukkig laat ik me daardoor nooit van mijn stuk brengen.”
Meer weten over werken in de techniek? Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden en baanmogelijkheden.
In haar bouwcarrière werd het ‘bouwvrouw’ Van Rijswijk niet altijd even makkelijk gemaakt. ,,Toen mijn kinderen nog jong waren kreeg ik vaak de vraag van mannen hoe ik mijn werk met mijn gezin combineer. Een vraag die mijn mannelijke collega’s nooit kregen.” Deze vraag maakt volgens Van Rijswijk duidelijk dat we onbewust van de vrouw verwachten dat zij de verantwoordelijkheid heeft voor de thuissituatie en daarnaast werkt. Voor mannen is dat vaak andersom. ,,Waar ik me vroeger als vanzelf ging verantwoorden, koos ik later voor iets anders. Ik vertelde dat ik het een leuke vraag vond en vroeg hen ook hoe ze dat zelf doen. Dat leverde veel leuke, gelijkwaardige gesprekken op.”
Van Rijswijk kent niemand uit de bouw die bewust discrimineert. ,,Maar het zit ‘m in dit soort vragen over je gezin waardoor het wel een issue blijft. Net als vacatureteksten die in de hij-vorm zijn geschreven. Toen ik hierover met een recruiter in gesprek ging zei hij: ‘Als je gewend bent om in de bouw te werken, dan moet je hier als vrouw maar doorheen kijken’.”
Toen mijn kinderen nog jong waren kreeg ik vaak de vraag van mannen hoe ik mijn werk met mijn gezin combineer
Wegjagen
Jacinta Hall (49) werkt al ruim 20 jaar in de IT en heeft soortgelijke ervaringen als Van Rijswijk. Ook in haar - door mannen gedomineerde - sector worden vrouwen soms anders behandeld dan mannen. ,,Toen mijn afdelingshoofd vertelde dat ik coördinator kon worden van de afdeling kreeg ik gedoe met een mannelijke collega. Hij vond dat hij die plek verdiende. Ik was nog jong en hij accepteerde niet dat ik het werd. Waarschijnlijk zag hij mij als een te jonge vrouw met te weinig werkervaring. Toen hij naar de hr-manager stapte, heb ik er van afgezien. Ik wilde geen gedoe. Maar achteraf denk ik: ‘Verdorie, was ik maar zelfverzekerder geweest’.”
Inmiddels laat ze zich niet meer afschrikken. ,,Ik trek gewoon hakken en een rok aan naar het werk. Ik ben vrouw en trots op mijn talenten.’’
Lasser Hofstra had nooit eerder nagedacht over een functie in de techniek. Drie jaar geleden werkte ze nog als kapster en medewerker in de gehandicaptenzorg. Door problemen met haar knie kwam ze echter in de bijstand terecht. Maar omdat ze liever haar eigen geld verdiende, vroeg ze de gemeente om hulp. Ze hadden een werk-leer-traject voor lassers in de aanbieding. ,,Ik dacht meteen: dat ga ik echt niet doen. Ik vond techniek op school al niet leuk. Maar ik besloot het toch te proberen. In de praktijk bleek het vak zo anders, veel leuker. Daarnaast was mijn begeleider zo enthousiast over het werk, dus toen ben ik er toch voor gegaan.”
Ik vond techniek op school al niet leuk. Maar ik besloot het toch te proberen
Stereotyperingen
Ook IT’er Hall voelt zich op haar plek in haar functie. Ze hoopt ook andere vrouwen op weg te kunnen helpen in haar sector. Een aantal jaar geleden begon ze een eigen bedrijf, Betty Jo, waarmee ze vrouwelijke IT’ers begeleidt om het beste uit zichzelf te halen en geen kansen te laten schieten. Ook is ze aangesloten bij de community Vrouwen in de Techniek. Want vrouwen kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. ,,Vrouwen worstelen met stereotyperingen, zoals dat vrouwen niet genoeg technisch inzicht zouden hebben. Hierdoor hebben ze het idee dat ze er niet tussen passen. Ze willen graag serieus genomen worden door mannen en dezelfde projecten krijgen.”
Ze geeft hen altijd de volgende boodschap mee: wees zelfverzekerd. ,,Wees ook trots op jezelf, pas je niet aan, word niet one of the guys en laat je zeker niet wegjagen. Want het vrouwelijk perspectief is nodig in de IT. Dat maakt dat de producten beter aansluiten op de wensen en eisen van alle klanten. In de maatschappij zijn er natuurlijk ook niet alleen maar mannen.”
Vrouwen worstelen met stereotyperingen, zoals dat vrouwen niet genoeg technisch inzicht zouden hebben
Ook Jessica Bruintjes heeft een ‘mannenberoep’, ze is kraanmachinist. In deze video laat ze zien wat haar werk inhoudt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Wij vrouwen worden opgevoed met het idee dat we lief moeten zijn’
Veel vrouwelijke professionals zijn te bescheiden om zichzelf voldoende in de schijnwerpers te plaatsen. Ze zijn vaak bang om bazig over te komen, waardoor ze zich onnodig af laten troeven. Nancy Poleon en Jikkie Has zijn erin gespecialiseerd vrouwen meer zakelijk zelfvertrouwen te geven. Wat zijn hun beste tips? -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Transportsector wil meer vrouwen op de vrachtwagen: ‘Achteruit inparkeren heb ik gewoon geleerd’
De logistiek kampt al jaren met een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Een tot nu toe bijna onbenutte bron van nieuw personeel is de vrouwelijke helft van werkend Nederland. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) doet er alles aan om ook hen in de vrachtwagen te krijgen. -
Wat doet een...
Ferry is geofysicus: 'Ik mocht op zoek naar een vermiste nazischat’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Ferry van den Oever (55), geofysicus bij Saricon in Sliedrecht. -
PREMIUM
Toen Anne (31) kanker kreeg, wist ze: ‘Fuck it, ik ga het gewoon doen’ en nu opent ze een flexwerkplek
Toen ze ziek werd, wist ze: ‘Fuck it, ik ga het gewoon doen’. De Utrechtse Anne Hardeveld (31) kreeg twee jaar geleden de diagnose baarmoederhalskanker met een uitzaaiing. Na bestralingen en chemo’s laat ze zich door niets meer tegenhouden.
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.