Zo voer je nooit meer een saaie (online) vergadering
Werk aan jezelfDe echte vergadertijgers daargelaten, is niemand dol op meetings. Vaak duren ze te lang, zijn steeds dezelfde mensen aan het woord en wordt maar wat in het wilde weg gepraat zonder duidelijk doel. Kan dat nou niet beter? Jazeker wel, zegt vergaderexpert Rob de Haas. Vergaderen kan zelfs leuk zijn. En dit is het moment voor verandering.
Delen per e-mail
De helft van de meetings wordt niet naar tevredenheid afgerond, terwijl we een groot deel van onze werktijd besteden aan vergaderen. De percentages in onderzoeken lopen uiteen van 25 tot 70 procent (!). Daar gaat duidelijk iets mis. We verdoen kostbare tijd met iets dat in veel gevallen niet het gewenste resultaat oplevert. En minstens zo ernstig is dat we het vaak niet plezierig vinden, zegt vergaderexpert Rob de Haas, van wie deze week de Praktijkgids online vergaderen verschijnt. Maar het kan wel degelijk, plezier hebben in een meeting. „Vergaderen zou fantastisch moeten zijn!”
Roepende in de woestijn
Toch nemen we vergaderen al jaren voor lief, als een noodzakelijk kwaad dat er nu eenmaal bij hoort. De Haas voelde zich naar eigen zeggen lang een roepende in de woestijn. „De urgentie om effectiever en plezieriger te vergaderen was er nauwelijks.” Maar nu we bijna allemaal thuiswerken, zien we volgens hem ineens hoe slordig we eigenlijk vergaderen en krijgen we er last van. „Dit is een fantastisch moment om te breken met die oude vergadertradities. Dat oude gedrag naar het scherm kopiëren is een snelweg naar uitputting en irritatie.”
Dit is een fantastisch moment om te breken met die oude vergadertradities
Zo is een monoloog van een half uur afsteken normaal al een beproeving voor je collega’s; online werkt het al helemaal niet. Dat komt door het gebrek aan non-verbale communicatie. Oogcontact is lastig en gebaren zijn amper te zien, waardoor je publiek heel geconcentreerd moet luisteren, wat veel meer inspanning vergt. Hoe het dan wel moet, online en straks weer offline? Vijf tips.
1. Spreek vooraf etiquetteregels af
Vooral online zie je dat mensen er verschillende ideeën op nahouden over wat wel en niet kan, zegt De Haas. „Is het oké om in je badjas voor het scherm te zitten? Mag je even weglopen om koffie te zetten? De één denkt: moet kunnen, de ander denkt: dit kan toch niet wáár zijn? Om irritaties te voorkomen, kun je daar het beste afspraken over maken.”
2. Zorg voor een helder doel
„Midgetgolfen zonder putje is niet leuk: we missen een doel. Zorg dat je vooraf duidelijk hebt wat je met een bespreking wilt realiseren en maak dat kenbaar. De meest gemaakte fout is dat we gewoon maar gaan zitten ouwehoeren zonder agenda. Betaald borrelen noem ik dat. Wil je dat er een probleem wordt opgelost, iets beoordelen of evalueren? Ideeën genereren? Vergaderen om te vergaderen vreet energie, daar moeten we echt vanaf.”
De tekst gaat verder onder de opleidingstool.
3. Vergader niet langer dan drie kwartier aaneengesloten
Online vergaderen is vermoeiender dan offline, zoals we eerder aanstipten. Drie kwartier is volgens De Haas echt de max. „En als er eentje alleen maar aan het zenden is, houden we dat nog geen kwartier vol.” Strek na die drie kwartier even de benen, laat de hond uit. Zorg altijd voor een buffertijd zodat je niet van de ene meeting in de andere rolt zonder tijd om op adem te komen. „Anders maken we elkaar volledig gek.”
4. Houd de groepsgrootte beperkt
Streef naar een maximale groepsgrootte van vijf tot zeven mensen. „Dan kun je één gesprek voeren, als de groep groter is laten we ons afleiden.” En is de groep behapbaar, blijf dan van de mute-knop af en doe echt mee. „Het is de bedoeling dat je rijker uit een meeting komt dan dat je erin gaat.”
Zonder rolverdeling en een goed beeld van wat je wilt bereiken, geef je een vrijbrief aan de praatgrage types en de dominanten
5. Zorg voor een goede rolverdeling
We moeten af van het hardnekkige misverstand dat als we de juiste mensen bij elkaar zetten, het vanzelf goedkomt, zegt De Haas. „Dat bestrijd ik. Zonder rolverdeling en een goed beeld van wat je wilt bereiken geef je een vrijbrief aan de praatgrage types en de dominanten. Bespreek vooraf wie vanuit welke rol deelneemt en werk met tijdblokken, dat geeft structuur aan de bespreking.”
In de Succesminuut deelt coach Charlotte van ‘t Wout haar beste tips voor een productievere én leukere werkdag:
Een training volgen zonder de deur uit te hoeven? Bekijk hier het volledige online aanbod van Intermediair
Bekijk de video’s van AD Werkt in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goede voornemens van werkend Nederland
Een nieuw jaar betekent nieuwe goede voornemens. Ook op werkgebied vinden Nederlanders genoeg zaken om in 2021 beter aan te pakken, blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Meer tijd vrijmaken voor familie staat op één. -
Werk aan jezelf Zo geef je feedback waar je collega wél iets aan heeft
Feedback – lees: kritiek – ontvangen vinden veel mensen lastig. Maar ook feedback géven is een kunst, weet Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch HRM aan de Radboud Universiteit. Acht tips om het goed en constructief te doen. -
Werk aan jezelf Keuzestress? Vijf tips om besluitvaardiger te worden
We leven in een maatschappij waarin succes maakbaar heet te zijn. Ben je niet succesvol? Eigen schuld, verkeerde afslag genomen. Geen wonder dat veel mensen moeite hebben met het doorhakken van knopen. Maar er is wat aan te doen. -
PREMIUM
salarisstrookjes 2021 Salaris stijgt, maar voor gepensioneerden ziet 2021 er minder feestelijk uit
Elke werknemer gaat er tientjes per maand in nettoloon op vooruit. Voor een minimumloner komt er gemiddeld 30 euro netto bij per maand. Alleen gepensioneerden met een aanvullend pensioen gaan er licht op achteruit. -
PREMIUM
‘Langere lockdown zou nieuwe klap zijn voor ondernemers’
Winkeliers, aanbieders van vakantieparken en horecaondernemers zien de bui al hangen. Een mogelijke verlenging of aanscherping van de lockdown zou ze niet echt verbazen, maar een nieuwe klap is het wel.
-
Bas gaat viraal na faillissement van zijn bedrijf: ‘Maar met likes kan ik geen brood kopen’
Begin 2020 was het grote succes niet ver weg voor het bedrijf van Bas, tot er in maart een probleem opdoemde: corona. Na er werkelijk alles aan gedaan te hebben om het hoofd boven water te houden, zat er in december voor Bas niets anders op dan het bedrijf failliet te verklaren. Nadat hij het nieuws deelt op LinkedIn, verbluft hij duizenden mensen met zijn positiviteit. ,,Ik geloof in vallen en opstaan. Morgen is er weer een mooie dag.’’ -
Zo maak je van 2021 een goed werkjaar: ‘Van ellende kun je ook groeien’
De economie krimpt, de werkloosheid stijgt en we werken allemaal massaal thuis. De uitbraak van de coronacrisis heeft een flinke impact op ons leven. Drie auteurs van de best gelezen managementboeken blikken terug op dit heftige jaar én geven hun tips voor 2021. -
In de knel door schoolsluiting: CNV wil meer vrije dagen voor werkenden met kinderen
Vooral alleenstaande ouders worden hard geraakt door de schoolsluiting. Vakbond CNV wil dat deze ouders extra vrije dagen kunnen opnemen, te betalen uit een nieuw op te richten calamiteitenfonds.