Zzp’en razend populair om ‘vrijheid’, maar wat zijn de nadelen?
Steeds meer mensen verkiezen het bestaan als zzp’er boven een baan in loondienst, blijkt uit recente cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel. Vooral jongeren zijn liever eigen baas. Voordelen als vrijheid en flexibiliteit krijgen veel aandacht. Maar hoe zit het met de nadelen?
Op Instagram en LinkedIn maken veel kersverse zzp’ers hun besluit wereldkundig met een soort vrijheidsstatement: ‘Ik ga het eindelijk doen: ik ga voor mezelf beginnen’, met daarbij de klassieke foto met het bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel in de hand.
De aantrekkingskracht voor het zelfstandig ondernemerschap komt volgens Sjanne Marie van den Groenendaal, onderzoeker aan Tilburg University en zzp-expert, voort uit een behoefte aan autonomie. ,,De grootste groep die zzp’er wordt, wil vrijheid; zelf bepalen hoeveel, waar en wanneer ze werken. Ook de hang naar meer grip op de balans tussen werk en privé speelt vaak mee.”
Cijfers van zowel het CBS als de Kamer van Koophandel onderstrepen de populariteit van zzp’en: tussen het derde kwartaal van 2021 en hetzelfde kwartaal van 2022 groeide het aantal zelfstandig ondernemers van 15 tot 75 jaar met 127.000 naar 1,2 miljoen. De KvK ziet vooral het aandeel jonge ondernemers hard groeien: sinds 2017 steeg het aantal ondernemers van 21 en jonger met 173 procent van 18.796 naar 51.396.
Een verklaring voor die groei is volgens Willeke Leensma, adviseur van de Kamer van Koophandel, het veranderende beeld van ondernemen. ,,Vroeger was het heel bijzonder als je die stap zette, tegenwoordig is het doodnormaal.” Vooral jongeren zien dat zo. ,,Ze willen onafhankelijk en flexibel zijn en denken: ‘ik probeer het gewoon, lukt het niet, dan schrijf ik me weer uit’.” Volgens Leensma hebben jongeren vaak minder financiële verplichtingen waardoor ze een gokje kunnen wagen. ,,Voor dertig- en veertigplussers ligt dat vaak anders, maar ook zij vinden zo hun manier door naast hun baan parttime te zzp’en om te kijken of het van de grond komt.”
Veelvoorkomende misvatting
Over de minder leuke kanten van ondernemen, zoals de administratie en acquisitie doen, stress omdat je te veel of juist te weinig werk hebt of onderhandelen over tarieven, hoor je veel minder. ,,Zzp’en heeft een rooskleurig imago. Waar mensen zich vaak minder bewust van zijn is dat het naast vrijheid ook gepaard gaat met een grote verantwoordelijkheid’’, zegt Van den Groenendaal. ,,Als je het goed wil doen is het topsport: naast het werk voor klanten, werk je ook voortdurend aan je bedrijf zelf. Denk bijvoorbeeld aan het op orde houden van je administratie en het vergroten van je netwerk en expertise.”
Zzp’ers scoren hoog op werkgeluk en zijn in het algemeen heel blij en tevreden
Ook Leensma ziet dat mensen over het algemeen een te positief beeld hebben van ondernemen. ,,Er is een groep die zich goed voorbereidt en er is een groep die zich ‘gewoon inschrijft’ en daarna wordt verrast door zaken als de btw-afdracht en de jaarlijkse aangifte bij de belastingdienst.” Daarnaast stipt ze een veelvoorkomende misvatting aan: ,,Mensen rekenen zichzelf al snel rijk, maar vergeten dat ze zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten regelen en dat ze geen pensioen opbouwen.”
En toch blijkt uit onderzoek dat zzp’ers zich over het algemeen gelukkig en gezond voelen. Van den Groenendaal ,,Zzp’ers scoren hoog op werkgeluk en zijn in het algemeen heel blij en tevreden.” Zelfs de meeste mensen die ooit ‘gedwongen’ gingen zzp’en, bijvoorbeeld na ontslag, zeggen niet terug te willen in loondienst.
Eigen broek omhooghouden
Als je de succesverhalen op sociale media mag geloven, is iedereen in de wieg gelegd voor het ondernemerschap. Maar is dat ook echt zo? Volgens Van den Groenendaal wel. ,,Ja, het gaat gepaard met risico’s en je moet je eigen broek omhoog zien te houden. Maar in principe kan iedereen succesvol zzp’er worden, mits je voor een manier van werken kiest die bij je past.” Als voorbeeld geeft ze het hybride model waarin je het ondernemerschap combineert met een parttime baan in loondienst.
De zzp-expert adviseert dingen waarin je niet goed bent uit te besteden of hulp voor in te schakelen. Ook waarschuwt ze: ,,Als je drijfveer is ‘kijk mij eens, ik hoor bij de club van zzp’ers’, dan zal je merken dat het niet werkt. Ga ondernemen omdat het je passie is en blijf bij jezelf.”
Veranderende wet- en regelgeving
Zowel Leensma als Van den Groenendaal verwachten dat het aantal zzp’ers voorlopig zal blijven groeien, omdat steeds meer mensen zich aangetrokken zullen voelen tot het ondernemerschap. Aan de andere kant maakt onderzoeker Van den Groenendaal zich zorgen over veranderende wet- en regelgeving die er juist voor kan zorgen dat de groei stagneert of het aantal zzp’ers zelfs afneemt.
De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (AOV) die naar verwachting in 2027 in werking treedt en aangescherpte regels rond schijnzelfstandigheid zijn voorbeelden van nieuwe spelregels die zelfstandig ondernemen minder aantrekkelijk kunnen maken. Ook het ‘inbeddingscriterium’, waardoor zzp’ers in principe niet meer mogen werken voor organisaties waar mensen in loondienst hetzelfde werk verrichten, kan grote gevolgen hebben voor zelfstandigen, vooral in de zorg.
Van den Groenendaal vindt het lastige ontwikkelingen, omdat ze gelooft dat de behoefte aan autonomie eerder zal toenemen dan zal afnemen. ,,Gedwongen terug in loondienst, terwijl de motivatie om te gaan ondernemen de behoefte aan vrijheid was. Dat klopt toch niet?”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen zin in vakkenvullen? Brent (13) is gids van fietstours: ‘Wel wat vrije tijd voor moeten inleveren’
Omdat hij geen zin had om net als veel leeftijdsgenootjes voor weinig geld vakken te vullen bij de AH, startte de jonge Brent Meelhuysen op 13-jarige leeftijd zijn eigen onderneming. Nu, zes jaar later, verdient hij daar nog steeds een aardige boterham mee. En Brent is niet de enige. Het aantal piepjonge ondernemers is de laatste vijf jaar explosief toegenomen. ,,Het is wel twee keer zo hard werken.’’ -
column
Totaal ongeschikt voor de functie, toch jouw baas: zo komen incompetente mensen hogerop
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: het Peterprincipe -
column
Goed voor jezelf zorgen hoeft geen euro te kosten: gratis middeltjes tegen een baaldag
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: shop je gelukkig. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
column
‘Houd het kort en krachtig’ en nog vier andere tips hoe je een zakelijke spraakmemo stuurt
Thijs Launspach is psycholoog, stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: professioneel voice-appen
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
PREMIUM
Huisarts Leroy (33) start eigen praktijk, met zijn moeder (64) als assistente
Hij zwemt tegen de stroom in. Na lang puzzelen waagt Leroy Richardson (33) de sprong in het diepe. Hij gaat, samen met zijn moeder Louise Klijn (64), een eigen huisartsenpraktijk opbouwen in zijn eigen wijk Haagse Beemden in Breda. ,,Een nieuwe dorpspraktijk in de stad.”Breda -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer