Cannabis als medicijn tegen corona? ‘Ik betwijfel het echt’
videoBeschermen bestanddelen van de cannabisplant tegen besmetting met het coronavirus? Een Amerikaanse studie suggereert van wel. Maar hoogleraar Renger Witkamp twijfelt of het echt werkt. ,,Tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona zitten nog ontzettend veel stappen.”
Onderzoekers van de universiteit van het Amerikaanse Oregon ontdekten tijdens een studie in het laboratorium dat twee componenten van hennep, CBGA en CBDA, kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt. ,,Deze componenten, die oraal kunnen worden ingenomen, hebben het potentieel een infectie met het coronavirus te voorkomen en behandelen”, zei de Amerikaanse onderzoeker Richard van Breemen dan ook.
Klinkt mooi, maar een paar korreltjes zout zijn hierbij wel op hun plaats, waarschuwt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de universiteit van Wageningen. ,,Dat iets in een reageerbuisje werkt, wil niet zeggen dat het in een menselijk lichaam hetzelfde effect heeft”, zegt hij.
Vele duizenden stoffen
Volgens Witkamp zijn er de afgelopen twee jaar vele duizenden stoffen in het laboratorium getest op mogelijke werking tegen het coronavirus. ,,En vaak zie je dan ook een effect. Daarom is er een lange wachtlijst van stoffen die aangeboden worden voor vervolgonderzoek. Ik sluit niet uit dat er heel af en toe iets tussen zit dat echt werkt. Maar áls het in dit geval al werkt, zitten er tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona nog ontzettend veel stappen.”
Bovendien vraagt Witkamp zich af of de concentraties CBGA en CBDA die nodig zijn om eventueel effect te kunnen hebben tegen corona via een oraal medicijn überhaupt bereikt kunnen worden. ,,De onderzoekers stellen van wel, maar ik betwijfel het echt.”
Niet in de joint
De hoogleraar moet mensen die hopen in de toekomst al blowend bescherming tegen corona op te bouwen sowieso teleurstellen. ,,Het gaat bij het onderzoek om bestanddelen uit de hennepplant die niet in de uiteindelijke joint zitten.”
De betreffende stoffen bonden zich in het laboratorium aan uitsteeksels van eiwitdelen op het coronavirus en blokkeerden een stof die de ziekteverwekker gebruikt om mensen te infecteren. De Amerikaanse wetenschappers deden laboratoriumtesten met de alfa- en bètavariant van het virus, maar denken dat het positieve effect ook optreedt bij nieuwere coronavarianten.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe mijlpaal voor ruimtetoerisme: Nederlandse Israëliër gaat als toerist naar ISS
De Israëlische zakenman met Nederlandse wortels Eytan Stibbe (64) vliegt vandaag als toerist naar het ruimtestation ISS. Stibbe heeft de vlucht gekocht bij Axiom Space, een bedrijf dat ruimtevluchten verkoopt. De reis is een nieuwe stap in het ruimtetoerisme. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMDierenmens
Op fossielenjacht op de Maasvlakte: Peter en Ingrid zoeken al jaren naar sporen van reuzenbever
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week de jacht op de reuzenbever op de Maasvlakte. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Waarom mannen kaal op de kruin worden: het heeft alles te maken met het peesblad
Eerst twee inhammen, dan een kale kruin en uiteindelijk een kale strook bovenop het hoofd, de zogenaamde landingsbaan. Waarom worden mannen vrijwel altijd precies volgens dit typische patroon kaal? -
WWF waarschuwt: in 2050 ruim vier keer zoveel plastic in oceaan
De oceanen raken steeds voller met plastic. Doordat de wereldwijde productie van plastic rond 2040 naar verwachting zal zijn verdubbeld, is de hoeveelheid plastic afval in de oceaan tegen 2050 ten opzichte van nu meer dan verviervoudigt. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een dinsdag gepubliceerd rapport.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
met video
Astronomen delen eerste beeld superzwaar zwart gat in hart van de Melkweg
Het is wetenschappers voor de eerste gelukt om een beeld vast te leggen van het superzware zwarte gat in het midden van onze Melkweg.