Chinese Marsverkenner Zhurong rijdt eerste meters op planeetoppervlak
Na vorig weekeinde een succesvolle landing op Mars te hebben gemaakt, heeft de Chinese verkenner Zhurong vandaag zijn eerste ‘schreden’ op het oppervlak van de rode planeet gezet. De afgelopen dagen voerde de verkenner een aantal controleprogramma’s uit, maar vandaag was het zover. Het op afstand bestuurde Marsvoertuig reed vanochtend om even na half vijf vanaf het landingsplatform de Marsbodem op.
China is met die prestatie het eerste land dat er bij de eerste poging in slaagt een landvoertuig in te zetten na een succesvolle landing op Mars. Landen op onze buurplaneet met een ‘rover’ is sowieso al een hele toer. Tot nu toe lukte dat alleen de Verenigde Staten en Rusland. In 2023 hoopt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met de ExoMars-missie tot het illustere gezelschap Marslanders toe te treden.
In 2011 probeerde China in samenwerking met de Russen ook een Marsreis te ondernemen. Die poging werd in de kiem gesmoord, toen het ruimtevaartuig in een baan om de aarde bleef hangen. De oversteek naar Mars werd nooit gemaakt. De Chinees-Russische sonde brandde uiteindelijk op in de aardatmosfeer. Na de schromelijk mislukte poging besloot Peking met de Tianwen-1 een nieuwe kans te wagen. En met succes.
Marsfoto's
Afgelopen week stuurde de Zhurong - vernoemd naar een mythische Chinese vuurgod - vanaf zijn ‘werkplek’ Utopia Planitia al een paar plaatjes vanaf het Marsoppervlak. Daarop was niet alleen het planeetoppervlak te zien, maar ook een deel van het ruimtekarretje zelf. Op een andere foto waren de zonnepanelen aan de achterzijde van de verkenner te zien, die het mogelijk moeten maken zijn verkenningsrondjes te draaien.
De Chinezen hopen met hun missie sporen van leven op Mars vinden. De bewijzen daarvoor kunnen zich aan het oppervlak bevinden of in de bodem. De Zhurong gaat beide in kaart brengen. De plek waar de verkenner is geland kan miljarden jaren geleden deel van een oceaan zijn geweest. Utopia Planitia zou zijn ontstaan na de inslag van een enorm stuk puin uit de ruimte.
Ruimteambities
Naar verwachting gaat de Zhurong zo'n 90 dagen op zoek. Of de Chinezen ook werkelijk bewijs voor leven op de rode planeet vinden, laat zich bezien. Met de Marsreis, -landing en -onderzoek wil China vooral zijn grotere ruimteambities aan de wereld tonen. De komende jaren wil het land een bemande missie naar de maan lanceren en moet ook een eigen ruimtestation - Tiangong genaamd dat ‘Hemels Paleis’ betekent - werkelijkheid worden.
Naast Zhurong doen momenteel ook de verkenners Perseverance en de al jaren opererende Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoek op Mars. Vorige maand ondernamen de Amerikanen proefvluchten met een 1,8 kilo wegend helikoptertje luisteren naar de naam Ingenuity. Na een paar geslaagde uitstapjes stuurde de Perseverance niet alleen beelden van de Mars-heli naar de aarde, maar ook geluiden.
Terwijl de Ingenuity de komende maand het terrein rond de Perseverance in kaart brengt, gaat de NASA-verkenner net als zijn Chinese tegenhanger op zoek naar sporen van Marsiaans leven. Daartoe zal de rover bodemmonsters nemen en die netjes naast elkaar op het planeetoppervlak zetten. De bedoeling is dat NASA samen met de ESA omstreeks 2028 een raket en rover naar Mars stuurt om de grondmonsters op te halen.
NASA liet met geluidsopnames van de Perseverance-rover horen hoe het klinkt op Mars (video).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
NASA probeert zaterdag opnieuw maanraket te lanceren
Ruimtevaartagentschap NASA gaat zaterdag opnieuw proberen zijn nieuwe maanraket te lanceren. Het ‘lanceervenster’ van twee uur begint om 20.17 uur Nederlandse tijd, meldt NASA op Twitter. -
Rusland overweegt reddingsactie voor bemanning ISS vanwege lekkende Sojoez-capsule
Rusland overweegt om een reddingsmissie te sturen voor zijn bemanningsleden aan boord van het ruimtestation ISS nadat onlangs een lek werd vastgesteld in een Russische Sojoez-capsule die aan het ISS hangt. Russische experts evalueerden donderdag de vliegwaardigheid van het getroffen ruimtevaartuig. -
Update
Eerste Chinese Mars-verkenner na zeven helse minuten succesvol geland op rode planeet
Een onbemande Chinese verkenner is succesvol geland op Mars, melden Chinese staatsmedia. De landing van de Zhurong, zoals het karretje heet, is een triomf voor het Aziatische land, dat steeds meer ambities heeft op het gebied van ruimtevaart. -
China deelt eerste door Marsverkenner gemaakte foto's van rode planeet
China heeft vandaag de eerste foto’s verspreid die de onbemande verkenner Zhurong na zijn landing op Mars heeft gemaakt. Op een van de foto’s is de voorkant van het karretje te zien en zijn nieuwe werkplek, de hoogvlakte Utopia Planitia. Een andere afbeelding laat de zonnepanelen aan de achterkant van de verkenner zien.
-
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
-
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Transitie naar minder vlees gaat ‘veel te langzaam’, waarschuwt Wageningen Universiteit
De stap naar minder vlees eten gaat veel te langzaam. Als we doorgaan zoals we doen, kunnen we de groeiende wereldbevolking niet voeden. ,,We moeten toe naar meer plantaardige eiwitten”, zegt Stacy Pyett van Wageningen University & Research. En de tijd begint te dringen. De overheid zegt wel dat die daar actie op onderneemt. Maar daar blijft het nog te veel bij.