Volledig scherm
PREMIUM
© AD Infographics

Climate engineering om de aarde te redden: dit is hoe het werkt

Geo-engineering is het inzetten van nieuwe technologieën om het klimaat te redden. De een noemt het de redding van de aarde, de ander vindt het een levensgevaarlijke ingreep.

Schepen die ter plekke grote ijsblokken maken om de ijsmassa’s op de Noord- en Zuidpool op peil te houden. Ruimteschilden die zonlicht weerkaatsen om de temperatuur op aarde te verlagen. Of grote hoeveelheden ijzer in de oceanen gooien om de groei van plankton - dat CO2 opneemt - te stimuleren.

Het zijn een paar gedurfde voorstellen uit de koker van de geo-engineering. Ideeën van wetenschappers die met ingrijpen in de natuurlijke systemen de aarde willen redden. ,,Ik spreek liever van climate engineering. Het gaat om het op grote schaal ontwikkelen van technieken om de opwarming als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen als methaan en koolstofdioxide (CO2) te verminderen’’, zegt prof. dr. ir. Herman Russchenberg, hoofd van de afdeling Geowetenschappen van de TU Delft.

  1. De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
    Meteorenregen

    De Monoceroti­den komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien

    De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.