Wetenschappers van de Universiteit van Californië maakten een 3D-model van het coronavirus, waarop de suikerafzetting (donkerblauw) goed te zien is.
Volledig scherm
Wetenschappers van de Universiteit van Californië maakten een 3D-model van het coronavirus, waarop de suikerafzetting (donkerblauw) goed te zien is. © Lorenzo Casalino/Zied Gaieb/Rommie Amaro/UC San Diego

Coronavirus camoufleert zich met suikerlaagje, maar er zitten gaten in zijn schild

Veel cellen in het menselijk lichaam zijn voorzien van een laagje suiker. Om onopgemerkt te blijven voor ons afweersysteem gebruiken veel virussen dezelfde camouflage. Door de eiwituitsteeksels, de zogenaamde spike-proteïnen waarmee zo’n virus de cellen binnendringt, van een suikerlaagje te voorzien zijn ze voor ons lichaam lastig te herkennen. Goed nieuws: er blijken gaten in de vermomming te zitten.

  1. Psychisch leed achter psoriasis: ‘Moeilijk te accepteren dat huidprobleem chronisch kan zijn’
    PREMIUM
    Zomeruniversiteit

    Psychisch leed achter psoriasis: ‘Moeilijk te accepteren dat huidpro­bleem chronisch kan zijn’

    De knapste koppen vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied. Vandaag: Tom Hillary over de soms verwoestende impact van huidziektes op iemands leven. De dermatoloog is gespecialiseerd in psoriasis, een chronische, schilferende aandoening. Hij kan inmiddels mensen heel goed helpen, maar de frustratie blijft. ,,Het is moeilijk te accepteren dat een huidprobleem chronisch kan zijn.”