Dino’s stierven uit in de lente: “Was op een gevoelig moment”
De meteoor die 66 miljoen jaar geleden bijna alle niet-vliegende dinosauriërs uitroeide, stortte op de aarde neer in de lente. Dat blijkt uit het groei- en eetpatroon van vissen die meteen na de meteoorinslag stierven. “We konden het duidelijk zien bij röntgenfoto’s van enkele fossiele steuren”, zegt de Belgische onderzoeker Koen Stein.
Paleontologen zijn het erover eens dat een meteoorinslag op het huidige schiereiland Yucatán in Mexico zo’n 66 miljoen jaar geleden het eind inluidde van de niet-vliegende dinosauriërs. Dit staat ook bekend als de vijfde massa-uitsterving.
“Die inslag deed de continentale plaat beven en veroorzaakte grote golfslagen in rivieren en andere waterlichamen. Dat maakte enorme hoeveelheden sediment los die vissen levend begroeven”, zegt Melanie During van de VU Amsterdam en Uppsala University. “Intussen regende het kleine glasachtige bolletjes: gesmolten steentjes die uit de inslagkrater waren weggeschoten, in de lucht verglaasden en een paar duizend kilometer verder neerkwamen.”
Bewijs voor lente
Die bolletjes vonden de onderzoekers terug in de kieuwen van enkele fossiele steuren in de Amerikaanse site Tanis, in North Dakota. Dat is onmiddellijk bewijs van hun dood kort na de meteoorinslag. “Ze waren heel duidelijk te zien op röntgenscans”, zegt VUB-onderzoeker Koen Stein. Op de scans konden de wetenschappers bovendien zien in welk seizoen de vissen stierven: “We bestudeerden de interne botstructuur van zes fossiele steuren. Daaraan kun je de seizoensgebonden groei aflezen, net zoals bij bomen. Deze vissen stierven toen het op het noordelijk halfrond lente was.”
Lees verder onder de foto.
Ook de botcellen van de vissen bevestigen deze theorie: hun grootte en dichtheid veranderen ook onder invloed van de seizoenen. “In alle visfossielen konden we de botceldichtheid en -grootte over verschillende jaren heen analyseren. In het jaar van de meteoorinslag waren ze groter aan het worden, maar hadden ze de piek nog niet bereikt”, zegt Dennis Voeten van Uppsala University.
Gevoelig moment
“We mogen hieruit echt concluderen dat ‘de grote dood’ in de lente kwam”, zegt During. “Dat was op een gevoelig moment, want in de lente start bij veel dieren de voortplantingscyclus. De incubatietijd bij reptielen zoals dinosauriërs en pterosauriërs is ook langer dan bij andere diergroepen, zoals vogels, dus waren zij mogelijk gevoeliger voor die plotse verstoring van hun omgeving.”
Lees verder onder deze foto.
Ook verklaart het waarom sommige diersoorten de vernietigende meteoorinslag wel overleefde. In het zuidelijk halfrond was het namelijk herfst: “Dieren die toen al ondergronds aan hun winterrust begonnen waren, onder meer sommige vroege zoogdieren, kunnen zo de eerste maanden na de meteoorinslag, met grootschalige bosbranden, hebben overleefd”, aldus During.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMdierenmens
Nummer 25 is een aaibare kolos uit de oertijd
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week de grootste landschildpad ter wereld. -
PREMIUMDierenmens
Op fossielenjacht op de Maasvlakte: Peter en Ingrid zoeken al jaren naar sporen van reuzenbever
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week de jacht op de reuzenbever op de Maasvlakte. -
3
Onderzoekers: Mysterieuze veranderingen in temperatuur Neptunus
Neptunus, de planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat van de zon, heeft te maken met mysterieuze temperatuurveranderingen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ruimte-experts van de universiteit van Leicester. -
Kankervaccin lijkt volgens artsen werkzaam bij honden
Een Mechelse herder waarbij botkanker werd vastgesteld en die een heel korte levensverwachting had, lijkt drie maanden na toediening van een kankervaccin weer helemaal de oude. Dat zeggen althans artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam, die de 10-jarige Rax hebben behandeld. Ze hopen dat het middel ooit ook voor de mens kan worden gebruikt. -
Op hol geslagen deel van SpaceX-raket ligt op ramkoers met de maan
Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, die al zeven jaar ongecontroleerd rondzweeft in de ruimte, ligt op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing op 4 maart plaatsvinden. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval onbedoeld de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.