Florida wil 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen loslaten
videoDe Amerikaanse staat Florida wil 750 miljoen genetisch gemodificeerde muggen loslaten op 1700 bewoonde eilandjes voor de kust in de strijd tegen een muggensoort die ziektes verspreidt. De proef valt niet goed bij inwoners en milieugroeperingen. Ze zijn boos dat er belastinggeld wordt uitgegeven aan een ‘Jurassic Park’-experiment.
Delen per e-mail
De genetisch gemodificeerde muggen zouden een alternatief moeten vormen voor het spuiten van insecticiden tegen de Aedes aegypti-mug. Die muggensoort draagt dodelijke ziektes als knokkelkoorts, gele koorts en Zika over. De gemodificeerde mannetjesmug, genaamd OX5034, is zo aangepast dat vrouwelijke nakomelingen die hij verwekt, sterven voordat ze volwassen zijn. Zo groeien alleen de ongevaarlijke mannetjes uit. Zij steken geen mensen, want anders dan de vrouwtjes voeden zij zich niet met bloed maar met nectar en zijn daarom geen ziekteverspreiders. De gemodificeerde mannetjes dragen hun genen weer over op de volgende generatie mannetjes, en zo worden de ziekteverwekkende vrouwtjes steeds verder uitgeroeid.
Oxitec, het bedrijf dat de mug ‘ontwierp’, heeft toestemming gekregen van onder meer de Environment Protection Agency om de muggen in de natuur te brengen. De vergunning van de staat Florida is inmiddels afgegeven. ,,Een spannende stap in het werk van honderden mensen uit verschillende landen die hier al tien jaar aan werken, om gemeenschappen te beschermen tegen dengue (knokkelkoorts), Zika, gele koorts en andere ziekten die de mug overdraagt”, zegt Oxitec-baas Grey Frandsen.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Petitie
,,Met alle urgente crises waar we mee te maken hebben, de Covid 19-pandemie, racisme en klimaatverandering steekt de staat belastinggeld en overheidsbronnen in een Jurassic Park-experiment”, zegt Jaydee Hanson, directeur van het Internationale centrum voor technologie en voedselveiligheid in een verklaring, schrijft CNN. ,,Wij vinden dat de Environment Protection Agency niet goed heeft gekeken naar de impact op het milieu. We hebben geen idee in hoeverre dit mis kan gaan.” Beschermde vogelsoorten, insecten en een aantal zoogdieren die de muggen eten, zouden mogelijk last krijgen van de krimpende muggenkolonie.
Al zo’n 250.000 mensen tekenden een petitie tegen de start van de proef. Boze inwoners zijn in plaatselijke media geciteerd met teksten dat ze geen ‘proefkonijn’ willen zijn voor de ‘superinsecten’ of de ‘robo-Frankenstein-muggen’.
Muggenetende vissen
Florida zoekt al jaren koortsachtig naar manieren om de Aedes aegypti te bestrijden. Hoewel slechts 1 procent van de muggen in het gebied van deze muggensoort zijn, heeft de bevolking van Florida Keys - een eilandengroep voor de kust van de Amerikaanse staat - te lijden gehad onder grote uitbraken van dengue. In de - kostbare - strijd heeft Florida al geprobeerd om vanuit de lucht met pesticiden te sprayen en zijn er muggenetende vissen ingezet. Al die maatregelen bleken niet erg effectief.
Proeven op de Kaaimaneilanden en in Panama en Brazilië met de genetisch gemodificeerde muggen tonen aan dat de hoeveelheid Aedes aegypti met 95 procent werd gereduceerd.
Bekijk hier onze trending video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Robbert Dijkgraaf over de rol van wetenschap in onzekere tijden: ‘Niet te snel een conclusie trekken’
Voor de negende keer wordt tijdens het Gala van de Wetenschap 2020 de Robbert Dijkgraaf essayprijs uitgereikt. Het thema is actueler dan ooit: de rol van wetenschap in wereldwijd onzekere tijden. -
PREMIUMInterview
Hoogleraar over klimaatprobleem: ‘Ik vraag me af of we er over 500 jaar nog zijn’
Decennialang hield hij zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen. Maar nu heeft organisch chemicus Jan van Maarseveen als ‘moleculenmaker’ een heel ander doel: nieuwe technologie ontwikkelen om de klimaatcrisis te stoppen. -
Pinguïns ontkomen aan ramp: reusachtige ijsberg breekt in stukken
De pinguïns en zeehonden op een eilandengroep in de buurt van de Zuidpool zijn ontkomen aan een natuurramp. Een van de grootste ijsbergen ooit koerste af op Zuid-Georgia, waar ze wonen. Uit nieuwe satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA blijkt echter dat de ijsberg vorige week in stukken uiteen is gevallen en langs de eilanden drijft. -
PREMIUMWAT ZEGT DE WETENSCHAP?
Je pijngrens verhogen? Zing, dans en kijk naar iets groens
Wie zijn teen aan een deurpost stoot, voelt een helse pijnscheut door zijn lichaam trekken. Het is prettig om te weten dat je die pijn zelf kunt beïnvloeden. -
PREMIUMEXPERIMENTEEL ONDERZOEK
Proef met opzettelijke besmetting in de maak: Daniël (32) is er klaar voor
In Leiden wordt onderzoek voorbereid waarbij gezonde mensen worden besmet met het coronavirus. Als de financiering rondkomt en een ethische commissie akkoord gaat, kan de proef beginnen.
-
PREMIUM
We zijn in oorlog met de mug: ‘Zonder zou de wereld er anders uitzien’
De mug is niet alleen een ergerlijk beestje, zij is volgens de Canadese historicus Thimothy Winegard ook de allergrootste vijand van de mens. ,,Bovendien is die oorlog nog lang niet gewonnen.’’ -
Advies Gezondheidsraad: Geef eerste AstraZeneca-vaccins aan mensen tussen 60 en 65 jaar
De eerste doses van het vorige week goedgekeurde coronavaccin van AstraZeneca zouden moeten gaan naar mensen tussen de 60 en 65 jaar. Dat is het advies van de Gezondheidsraad. Volgens de raad wordt hiermee ‘zo snel mogelijk zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte door Covid-19 voorkomen’. -
Mysterieuze dieren ontdekt onder 900 meter dikke ijslaag Antarctica
Wetenschappers hebben op Antarctica bij toeval levensvormen ontdekt onder een 900 meter dikke ijslaag. Bij boringen troffen ze op een stuk rots onbekende, sponsachtige dieren aan. De bijzondere ontdekking is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Marine Science.