Gestolen aantekenboekjes Darwin na 20 jaar terugbezorgd bij bibliotheek: ‘Fijn Pasen’
Twee aantekenboekjes van de bekende Britse wetenschapper Charles Darwin zijn, twintig jaar nadat zij gestolen werden, terugbezorgd bij de universiteitsbibliotheek van Cambridge. Ze zaten in een achtergelaten, felroze tasje, met daarbij ook een kleine boodschap aan de bibliothecaris: ‘Fijn Pasen’.
Het tasje, met daarin twee doosjes en de getypte boodschap, waren op 9 maart op de vloer van de vierde verdieping in de bibliotheek achtergelaten. In elk van de doosjes zat één aantekenboekje, gewikkeld in huishoudfolie en op het eerste oog onbeschadigd. Ze waren op een plek in de universiteitsbibliotheek neergelegd die niet wordt gefilmd door bewakingscamera’s.
Vandaag maakte de universiteit van Cambridge de heuglijke ontdekking bekend. Het hoofd van de bibliotheek, Jessica Gardner, zei ‘nauwelijks in woorden te kunnen uitdrukken hoe enorm opgelucht’ ze was. ,,Mijn hart was namelijk, samen met dat van vele anderen over de hele wereld, gebroken toen we ontdekten dat ze gestolen waren.’’ Het zijn dan ook niet zomaar twee aantekenboekjes. Samen zijn ze miljoenen euro’s waard.
Lees door onder de foto.
Charles Darwin
De bekende Britse natuurwetenschapper Charles Darwin, de bedenker van de evolutietheorie, vulde de aantekenboekjes in de jaren na zijn reis als 22-jarige met de HMS Beagle in 1831. De boekjes bevatten zijn eerste ideeën over evolutie en de schets van zijn ‘levensboom’, over de relaties tussen levende en uitgestorven organismen. De schets maakte hij in 1837.
Al die ideeën mondden later uit in zijn wereldberoemde werk De oorsprong der soorten uit 1859.
Lees door onder de foto.
Gestolen
De twee boekjes raakten vermist in 2001. Vlak daarvoor waren ze verplaatst in de bibliotheek om ze te fotograferen. De werknemers van de bibliotheek dachten eerst dat ze wellicht verkeerd waren teruggeplaatst, maar een jarenlange zoektocht in de immense collectie (bestaande uit 10 miljoen boeken, kaarten en manuscripten) leverde niks op.
In oktober 2020 werden de boekjes door Gardner als gestolen gemeld bij de lokale politie. De politie lichtte ook Interpol in en zo werden de twee aantekenboekjes internationaal gesignaleerd.
Maar nu zijn ze terug. ,,De aantekenboekjes kunnen hun echte plek in de rest van het Charles Darwin-archief weer innemen in Cambridge. In het hart van Engelands culturele en wetenschappelijke erfgoed, naast de archieven van Sir Isaac Newton en professor Stephen Hawking”, meldt bibliothecaris Gardner. Ze zullen in juli weer voor het publiek worden tentoongesteld.
Wie de boekjes in maart in de bibliotheek heeft achtergelaten is vooralsnog een mysterie. De plek waar het roze tasje lag, wordt niet ‘beschenen’ door de bewakingscamera's. Dat geldt echter wel voor alle in- en uitgangen van de bibliotheek. Die beelden zijn dan ook overgedragen aan de politie, in de hoop de persoon te achterhalen die de waardevolle objecten terugbracht: gaat het om een berouwvolle dief of een toevallige vinder?
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUM
Een nieuw leven voor Groningse gasvelden, opslag waterstof en CO2 zou mogelijk zijn
De Groningse gasvelden zijn synoniem geworden met bodemverzakking en aardbevingen. Geoloog Johannes Miocic onderzoekt of de oude gasvelden van nut kunnen zijn. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Wat gebeurt er in je lichaam als je veel stress hebt?
Na een stressvolle periode kun je je zomaar een paar jaar ouder voelen. Word je ook daadwerkelijk sneller oud door veel stress? -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten?
-
Universiteit van Nederland komt met wekelijkse serie op onze site en app over actuele wetenschappelijke thema’s
De Universiteit van Nederland, een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse universiteiten, komt met een gloednieuwe serie. Iedere week zie je op dinsdag op onze website een nieuwe aflevering van ‘De Werkplaats’. In de Werkplaats leggen Nederlandse wetenschappers actuele onderwerpen op de wetenschappelijke werkbank. Wat klopt er van en wat is volstrekte onzin? -
Nederlandse onderzoekers vinden microplastics in menselijk bloed: ‘Een doorbraak’
Voor de eerste keer ooit zijn er microplasticdeeltjes gevonden in het bloed van mensen. Een onverwachte ontdekking? Nee. Maar een wetenschappelijke doorbraak is het zeker, vertellen Nederlandse onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. -
1
Antarctische ijsplaat zo groot als Rome uiteengevallen: ‘Voorteken van wat zou kunnen komen’
Als gevolg van de recordhoge temperaturen in het Zuidpoolgebied is een enorme ijsplaat in stukken uiteengevallen. Een Nasa-wetenschapper spreekt van ‘een van de belangrijkste instortingen’ in ruim 20 jaar.