'Het leren van een grote olieramp bleek een machtsstrijd'
Hoewel een olieramp de grootste nachtmerrie is van zowel olieconcerns als milieuorganisaties, kan die zo weer gebeuren, stelt onderzoeker Bruno Verweijen. ,,Het menselijke aspect is onderbelicht gebleven.''
Verweijen, die vandaag promoveert aan de Radboud Universiteit, bestudeerde de Macondo-ramp in de Golf van Mexico uit 2010 waarbij een boorplatform explodeerde na een grote lekkage. Hij keek ook naar situaties op boorplatformen in het Noordzeegebied waarin het bijna misging.
Ook beter kijken naar de werkdruk en de bedrijfscultuur zijn belangrijk om te voorkomen dat het misgaat
Verweijen ontdekte dat er weliswaar op technisch vlak veel is verbeterd, maar dat andere aspecten onderbelicht zijn gebleven. ,,Daardoor kan het zo weer gebeuren." Hij geeft wel aan dat de situatie in Nederland anders is als gevolg de Piper Alpha-ramp in 1988 tussen Schotland en Noorwegen, waarbij een explosie 167 mensen van het leven beroofde.
De onderzoeker zag dat de olie-industrie op meerdere punten dingen heeft laten liggen. Verweijen: ,,Er kan er nog veel verbeterd worden. Denk bijvoorbeeld aan het menselijke aspect: hoe reageert een werknemer in stressvolle situaties? Dat is onderbelicht gebleven. Maar ook beter kijken naar de werkdruk en de bedrijfscultuur zijn belangrijk om te voorkomen dat het misgaat."
Machtsstrijd
De bedrijfscultuur is er volgens Verweijen één met vele lagen, wat beïnvloedde hoe er werd gereageerd na de ramp in 2010. ,,Het leren van de ramp bleek een machtsstrijd", aldus Verweijen. ,,Dat heeft invloed gehad op welke lessen uiteindelijk geleerd zijn en welke niet. Mensen die wisten dat er iets mis was, hadden niet de ruimte om die kennis te delen. Dan kun je beter iets aan de communicatie doen dan aan de techniek."
Om iets te doen aan de blinde vlek van de olie-industrie, is het volgens Verweijen belangrijk dat het personeel op boorplatformen diverser wordt. ,,Er is veel meer variatie in mensen nodig om dit soort complexe problemen aan te pakken. Daarvoor heb je sociologen, psychologen en bedrijfswetenschappers nodig die ook daadwerkelijk iets te zeggen krijgen."
Risicomanagement
Verweijen hoopt verder dat niet alleen de direct bij de Macondoramp betrokken bedrijven (BP, Transocean en Halliburton) leren van die catastrofe, maar de hele industrie. ,,Door iedereen een training te geven in risicomanagement zou je daar grote stappen in kunnen zetten", aldus de onderzoeker. ,,Het is uiteindelijk de verantwoordelijk van de hele industrie om te voorkomen dat zoiets ooit weer gebeurt."
Het is uiteindelijk de verantwoordelijk van de hele industrie om te voorkomen dat zoiets ooit weer gebeurt
'De menselijke factor is belangrijker geworden na de ramp'
In Nederland zijn met name BP en Shell actief met boren naar olie. BP wil niet reageren op het onderzoek. Sieward Veeman, General Manager Wells Operations bij Shell, zegt zich niet helemaal vinden in de conclusies van Verweijen. Veeman: ,,We hebben inderdaad verbeteringen doorgevoerd in technieken voor diepwaterprojecten en nieuwe regels opgesteld. Maar aandacht voor de omgang met mensen was er bij ons altijd al wel. Daarmee onderscheiden wij ons van anderen. Die menselijke factor is wel nog belangrijker geworden na de ramp."
Veeman vervolgt: ,,Wij kijken in ons werk constant naar twee dingen: hoe voorkom je gevaren en hoe kom je ze te boven als er wel iets gebeurt? In trainingen simuleren we incidenten en hebben we ook oog voor communicatie. Je kunt nog zulke goede apparaten en procedures hebben, maar als het gedrag niet goed is, kun je nog steeds situaties creëren waarbij je ongelukken krijgt."
Wat gebeurde er tijdens de Macondoramp?
Op 20 april 2010 ontstond er een olielek bij boorplatform Deepwater Horizon, in het Macondo-veld in de Golf van Mexico. Dat leidde uiteindelijk tot een explosie die aan elf mensen het leven kostte. Pogingen om het vuur te blussen mislukten, waarna het platform in zee zonk. Bijna drie maanden lang lekte er vervolgens olie in zee.
Toenmalig president Barack Obama riep de situatie uit tot nationale ramp. Oliegigant BP, dat het platform leasete, kreeg een storm van kritiek over zich heen vanwege de milieuvervuiling. Het bedrijf kocht de schade af met circa 18 miljard dollar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WHO: Mogelijk verband tussen corona en hepatitis bij kinderen
In het Verenigd Koninkrijk is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij tientallen kinderen acute hepatitis vastgesteld zonder duidelijke reden. Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat de leverontsteking bij de jonge patiëntjes niet is veroorzaakt door een van de hepatitisvirussen (A, B, C, D, E). Wel bleken ze besmet met corona of een adenovirus, een regulier verkoudheidsvirus. Of die inderdaad de oorzaak zijn geweest van het ziektebeeld, is nog onduidelijk. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen. -
PREMIUMONDER PROFESSOREN
Zo ontwikkelt je brein als je als kind iets hebt gejat of in brand hebt gestoken
Ilse van de Groep onderzoekt hoe het sociale gedrag en het brein van kinderen die op jonge leeftijd een delict hebben gepleegd zich op latere leeftijd ontwikkelt. Hoe je over jezelf denkt en wat anderen van je vinden blijkt daarin een belangrijke rol te spelen. -
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam.
-
PREMIUM
Het is niet erg als je partner niet kan dansen: ‘Vereist best wat motorische coördinatie’
Sta je eindelijk weer eens met je partner op de dansvloer, gaat hij of zij nog voor het einde van het eerste nummer op je teen staan. Waarom is het voor veel mensen zo moeilijk om ritme te houden? -
Britse onderzoekers ontdekken extra besmettelijke hiv-variant in Nederland
Britse onderzoekers hebben ontdekt dat in Nederland al enkele decennia een hiv-variant rondgaat die besmettelijker is en ook sneller tot de ziekte aids kan leiden dan andere varianten van het virus. -
PREMIUMVideo
Trix in Naturalis is misschien toch geen T. rex
’s Werelds bekendste dinosaurus, Tyrannosaurus rex, dient in drie verschillende soorten te worden opgeknipt. Dat betogen Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe publicatie. Moet museum Naturalis in Leiden, eigenaar van de eerste T. rex buiten de VS, zich zorgen maken?