Volledig scherm
PREMIUM
Acacia's waarschuwen elkaar voor giraffen via het Wood Wide Web. © Shutterstock

Het Wood Wide Web: Handelen zit diep geworteld

Onder de grond helpen bomen en schimmels elkaar in een Wood Wide Web, vertelde internetpionier Marleen Stikker zondagavond in het tv-programma Zomergasten. Een wat??? ,,De acacia's waarschuwen elkaar voor giraffen'', legt een boomdeskundige verder uit.

Het was voor duizenden tv-kijkers iets waar ze tot zondagavond nog nooit van gehoord hadden: een ondergronds netwerk van schimmels, een Wood Wide Web. Het was ook goed nieuws, want als bomen en schimmels elkaar helpen en de natuur dus altruïstisch (onzelfzuchtig) is, kunnen we er misschien wel op vertrouwen dat de mens dat ook is, stelde Zomergast Marleen Stikker.

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.