Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras Fotografie

Hoogleraar: Straks zijn we net zo vitaal op ons 80ste als vroeger op ons 65ste

zomeruniversiteit deel 6De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over de ontwikkelingen in hun vakgebied.  En wat je er in elk geval van moet weten. Vandaag: Dorien Manting (57), hoogleraar Bevolking en Ruimte. ,,Na 2030 krijg je een golf van ouderen die hun woning aanbieden of waarvan de woning wordt aangeboden." 

Ouderen van nu herinneren zich oma nog wel. Op haar zeventigste was ze vaak al onderweg naar het bejaardenhuis. Anno 2018 is zeventig een stuk minder oud geworden. Oma’s van nu redden zich prima thuis en bezoeken concerten van The Rolling Stones. En die lijn zet zich door. In de laatste prognose van het CBS staat dat de levensverwachting voor mannen zal toenemen tot bijna 87 jaar en voor vrouwen tot bijna 90 jaar in 2060.

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.