Japan wil geboortecijfer opkrikken via kunstmatige intelligentie
Het geboortecijfer in Japan daalt jaar na jaar. De geboortecijfers moeten omhoog en daar moet technologie bij helpen, zo concluderen de Japanse autoriteiten. De regering wil het dalende geboortecijfer in het land opkrikken door te investeren in artificiële intelligentie.
Delen per e-mail
Vorig jaar daalde het aantal baby’s in Japan onder de 865.000. Dat aantal was sinds de telling in 1989 niet zo laag. Het snel vergrijzende land is al langer op zoek naar manieren om een van ‘s werelds laagste geboortecijfers te verhogen. Het gebruik van artificiële intelligentie is een nieuwe poging om dat probleem aan te pakken. De regering zal de lokale autoriteiten 2 miljard yen (omgerekend zo’n 15,7 miljoen euro) toewijzen om het geboortecijfer op te krikken, meldt persbureau AFP.
Verschillende steden maken al gebruik van datingbureaus. Een man en een vrouw worden door deze bureaus aan elkaar gekoppeld op basis van inkomen en leeftijd. Lokale media zeggen dat de financiering bedoeld is om meer geavanceerde AI-systemen te kunnen uitrollen waarbij rekening gehouden wordt met hobby’s, interesses en hoe iemand denkt over normen en waarden.
Kritiek
Er is ook heel wat kritiek op de beslissing van de overheid. Verschillende wetenschappers vinden dat de overheid niet voor datingbureau moet spelen. Sachiko Horiguchi, een sociaal-cultureel en medisch antropoloog aan de Japanese Temple University, denkt dat er andere mogelijkheden zijn om het geboortecijfer op te krikken, zoals het helpen van jonge mensen met lage lonen. Ze wees op een recent rapport waarin staat dat er een verband is tussen een lager inkomen en het verlies van interesse in relaties onder de jonge Japanse bevolking.
,,Als ze niet geïnteresseerd zijn in daten, dan zal ook artificiële intelligentie niet helpen”, luidt het. ,,Als we dan toch op technologie vertrouwen, dan kunnen betaalbare AI-robots de huishoudelijke taken overnemen. Dat zou effectiever zijn.”
Critici wijzen steeds op het gebrek aan steun voor werkende moeders in Japan. De Japanse regering heeft de afgelopen jaren vrouwen aangemoedigd om voltijds te gaan werken, maar de genderkloof wordt almaar groter. In een rapport van het World Economic Forum over gendergelijkheid, gepubliceerd in 2019, staat Japan op plaats 121 van de 153. Het land daalde elf plaatsen in vergelijking met een jaar ervoor.
Het inwonersaantal van Japan, momenteel 126 miljoen, slinkt steeds verder. In 2017 telde de Japanse bevolking nog 128 miljoen mensen. Volgens berekeningen zal dat tegen het einde van de eeuw amper 53 miljoen zijn.
Bekijk hieronder onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Het belang van bewegen: ‘Van 4000 naar 8000 stappen per dag halveert de kans op overlijden’
Neuropsycholoog Erik Scherder en cardioloog Leonard Hofstra willen iedereen met betere voeding meer in beweging krijgen. ,,Het leven wordt nu soms te gemakkelijk gemaakt’’, aldus de specialisten. -
PREMIUMVideo
Japan verlekkert zich aan gruis van asteroïde, dat ons meer moet vertellen over ontstaan heelal
Japanse wetenschappers verlekkeren zich aan materiaal van de asteroïde Ryugu. De ruimtesonde Hayabusa2 heeft de brokjes met succes afgeleverd op aarde. -
Vanavond ideaal weer om Mars te spotten
Het zijn goede dagen voor liefhebbers van planeten: Mars is in deze periode goed zichtbaar aan de sterrenhemel, zelfs met het blote oog. Komende nacht lijkt alles echt gunstig om de rode planeet goed te kunnen zien: geen bewolking dankzij brede opklaringen en een nieuwe maan die de hemel extra donker maakt. -
Hepatitis C-onderzoekers winnen Nobelprijs Geneeskunde: Mogelijk miljoenen levens gered
De Nobelprijs voor Geneeskunde is gewonnen door onderzoekers Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles Rice. Het Nobelcomité kent de prijs toe vanwege hun onderzoeken die geleid hebben tot de ontdekking van het hepatitis C-virus. De winnaars kregen het nieuws kort voor de officiële bekendmaking te horen van secretaris-generaal Thomas Perlmann. -
PREMIUM
Ook al ‘de baard van Koning Winter’ gespot tijdens het wandelen?
Als je in deze tijd van het jaar in de vroege ochtend door het bos wandelt, dan maak je kans om een zeldzaam en vluchtig natuurfenomeen te spotten in het koude ochtendlicht: de baard van Koning Winter. Maar wat is dat precies? En hoe ontstaat het? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit.
-
PREMIUMVideo
IJsberg A68 (twee keer zo groot als Luxemburg) bedreigt al het zeeleven
IJsberg A68 boezemt wetenschappers angst in. Zij willen weten hoeveel schade de enorme ijsmassa aanricht in cruciaal natuurgebied van de Zuidpool. -
NASA vindt water op de maan
De maan bevat waarschijnlijk meer bevroren water dan gedacht. Dat water is bovendien redelijk gemakkelijk te bereiken, en dat kan interessant zijn voor astronauten die de komende jaren weer naar de maan en terug gaan. -
PREMIUM
Zijn er echt aliens langsgekomen in 2017? ‘Denk groot en verwacht het onverwachte’
Het eerste opgemerkte object dat vermoedelijk van een ander sterrenstelsel ons zonnenstelsel binnenkwam, blijft fascineren. De bekende Israëlisch-Amerikaanse kosmoloog Avi Loeb, publiceert er nu een boek over. Hij denkt dat het gaat om technologie van ‘aliens’.