Volledig scherm
© Thinkstock

Komende nachten veel vallende sterren te zien

Vanaf komende nacht trekt de aarde langs meteorenzwerm Perseïden. Dat meldt Meteovista. De kans om tijdens de komende nachten vallende sterren te zien is daardoor groot.

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Stofdeeltjes komen dan met 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor.

De activiteit van de meteorenregen is het sterkst tussen komende woensdag en zondag. Het grootste aantal Perseïden is telkens in de tweede helft van de nacht te zien, rond 03.30 uur.

Meer vallende sterren

Doordat het nieuwe maan is en dus extra donker zouden er de komende nachten meer vallende sterren te zien moeten zijn dan normaal. Het aantal vallende sterren loopt vanaf nu geleidelijk op, van vijf per uur in de komende nacht tot veertig à zestig in de pieknacht. Daarna neemt het aantal weer langzaam af.

Om de meteoren waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Ze zijn met het blote oog namelijk goed zichtbaar, met name op wat donkerdere plekken buiten de stad.

Bekijk ook het college van Universiteit van Nederland: Waarom word jij lek geprikt en je partner niet?