Nederland koploper in duurzame mode: vijf tips om kledingkast groen te maken

Een mooie rok hoeft niet na vijf keer dragen al in de afvalbak te belanden en kapotte broeken repareren hoeft echt niet moeilijk te zijn. Kim Poldner van Wageningen University & Research onderzoekt hoe we de mode-industrie duurzamer kunnen maken. In geruilde, geleende of zelfs gekweekte kleding kun je net zo modieus zijn.

Mode is, na de petrochemie, de meest verontreinigende industrie ter wereld. De productie van kleding zorgt voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. In 20 jaar tijd (1994-2014) is de productie van kleding met 400 procent gestegen tot 80 miljard nieuwe kledingstukken per jaar. Fast fashion, het fenomeen van een kledingstuk vijf keer dragen en dan weggooien, is de afgelopen decennia enorm populair geworden. We kopen nu meer kleding van slechtere kwaliteit, dragen het veel korter en gooien het sneller weg. Het gevolg is een enorme textielafvalberg waarvan we niet weten hoe we er vanaf moeten komen.

Quote

De productie van kleding zorgt voor 10 procent van de wereldwij­de CO2-uit­stoot

Innovatie

Volledig scherm
Kim Poldner © Universiteit van Nederland

Gelukkig is Nederland koploper in duurzame mode. Eerder dit jaar werd de Dutch Circular Textile Valley gelanceerd, een initiatief om pioniers bijeen te brengen. Verschillende bedrijven proberen textiel zo efficiënt mogelijk te recyclen. Ontwerpers experimenteren met nieuwe materialen, zoals paddenstoelen, die biologisch afbreekbaar zijn en zo de compostbak in mogen.

Poldner onderzoekt met name hoe die nieuwe technieken en materialen op de markt gebracht kunnen worden. De mening van de koper is daarbij cruciaal, want wil die wel een jasje van fruitleer dragen? En hoeveel mag zo’n jasje dan kosten? Door dat in kaart te brengen, probeert Poldner meer aandacht te vestigen op duurzaamheid en het creëren van minder afval. 

Minder

Poldner heeft alvast vijf tips om je kledingkast te verduurzamen zonder daarbij diep in de buidel te hoeven tasten.

Het beste is om simpelweg minder kleding te kopen en de kleding die je hebt langer te gebruiken. Was je kleding op maximaal 30 graden met een biologisch afbreekbaar wasmiddel, droog het op een wasrek en berg het op volgens de kreukvrije Marie Kondo methode. Je hebt dan langer plezier van je kleding en er is minder snel noodzaak nieuwe kleren aan te schaffen.

Quote

Het beste is om simpelweg minder kleding te kopen en de kleding die je hebt langer te gebruiken

Kledingbibliotheek

Volledig scherm
Foto ter illustratie © ADN Beeldredactie

Denk goed na voor je iets nieuws aanschaft en vraag jezelf af: heb ik het wel echt nodig? Als het antwoord ‘ja’ is, koop dan het liefst bij een van de vele duurzame kledingmerken zodat je weet dat het goed gemaakt is, vriendelijk voor mens en milieu en van goede kwaliteit is, dus langer meegaat.

Tegenwoordig kun je ook gerecyclede kleding kopen en je spijkerbroek leasen of lenen. Eigenaarschap wordt steeds minder belangrijk, zeker voor de huidige digitale generatie die soms alleen nog maar kleding koopt om een Instagram-selfie te maken en het dan weer terugbrengt naar de winkel. Het model van een kledingbibliotheek of fashion as a service begint dan ook steeds populairder te worden.

Tweedehands 

Wees voorzichtig met online shoppen want veel kleding die je ongedragen terugstuurt, wordt vernietigd. De online verkoop vergroot daarbij het probleem van plastic verpakkingen, dus ga liever lokaal en steun duurzame ondernemers die mooie kleding in jouw stad aanbieden.

En als laatste, ruim je kledingkast een keer goed op en je zult zien, ‘oude’ kleding herontdek je weer als nieuw. Is je favoriete jurkje kapot? Laat het repareren of leer hoe je zelf de naaimachine kunt gebruiken om het te vermaken tot een tuniek. De kleren die je echt niet meer wilt, kun je (vaak gratis) ruilen tijdens een swapping event. Op die manier heb je toch de mogelijkheid je garderobe te vernieuwen zonder dat je kast overvol raakt.

Trendwatcher Antoinette van den Berg laat zien wat je allemaal met tweedehands kleding kunt doen:

Onderzoek toont aan dat tweedehands steeds populairder wordt, dus waarom zou je nog voor nieuw kiezen als je voor (bijna) niets mooie tweedehands kleding kunt scoren?

*Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind afleveringen terug op Spotify en iTunes.

Bekijk hieronder meer video’s van de Universiteit van Nederland:

 1. De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
  Meteorenregen

  De Monoceroti­den komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien

  De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.
 2. Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenja­ren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak.