‘Nederlandse’ planeet HAT-P-6 b gaat Nachtwacht heten
Nederland heeft een naam gegeven aan een verre planeet, die nu nog als HAT-P-6 b door het leven gaat. Het hemellichaam gaat Nachtwacht heten. Hij draait om de ster HAT-P-6, die voortaan Sterrennacht heet. De Nederlandse namen gaan over de hele wereld gelden, dus ook in andere talen.
De namen Nachtwacht en Sterrennacht - twee van Nederlands beroemdste schilderijen - zijn goedgekeurd door de Internationale Astronomische Unie, die over alle namen in het heelal gaat. De organisatie bestaat 100 jaar en daarom mochten ruim honderd landen een naam geven aan een ster en een planeet.
De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie had een wedstrijd voor de Nederlandse namen georganiseerd. Ongeveer 13.500 Nederlanders brachten daarin hun stem uit. De combinatie Moederpluis (ster) en Nijntje (planeet) kreeg de meeste stemmen. Beide namen vielen, wegens de eigendomsrechten, echter af.
6100 voorstellen
De reserves waren de combinaties Sterrennacht/Nachtwacht en Vuurduin/Brandaris. De andere keuzemogelijkheden in Nederland waren Leeghwater/Cruquius (maakten polders droog) en Hurstrga/Exomna (godinnen). De vijf combinaties waren geselecteerd uit ongeveer 6100 voorstellen.
Het is niet de eerste keer dat zo’n naamwedstrijd wordt gehouden. In 2015 werd de naam van de ster 55 Cancri in het sterrenbeeld Kreeft veranderd in Copernicus, op voorstel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).
Buitenlandse namen
Ook andere landen mochten dit jaar namen geven aan een ster en een planeet. Oostenrijk noemde zijn hemellichamen Franz en Sissi. Keizer Frans Jozef I en zijn vrouw keizerin Elisabeth, bijgenaamd Sissi, werden vereeuwigd in de film Sissi uit 1955, met Romy Schneider als keizerin.
Jordanië koos voor Wadirum en Petra, naar twee toeristische trekpleisters. België vereerde twee oude stammen, Nervia en Eburonia. Aruba koos voor twee van zijn stranden, Malmok en Bocaprins. Zambia noemde zijn ster Natasha, wat ‘bedankt’ in zijn taal betekent.
HAT-P-6 is een geelwitte dwergster. Hij staat op 905 lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Andromeda. Zijn planeet is iets zwaarder dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMONDER PROFESSOREN
Zo ontwikkelt je brein als je als kind iets hebt gejat of in brand hebt gestoken
Ilse van de Groep onderzoekt hoe het sociale gedrag en het brein van kinderen die op jonge leeftijd een delict hebben gepleegd zich op latere leeftijd ontwikkelt. Hoe je over jezelf denkt en wat anderen van je vinden blijkt daarin een belangrijke rol te spelen. -
WWF waarschuwt: in 2050 ruim vier keer zoveel plastic in oceaan
De oceanen raken steeds voller met plastic. Doordat de wereldwijde productie van plastic rond 2040 naar verwachting zal zijn verdubbeld, is de hoeveelheid plastic afval in de oceaan tegen 2050 ten opzichte van nu meer dan verviervoudigt. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een dinsdag gepubliceerd rapport. -
1
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM16
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? -
Israëlische zakenman met Nederlandse roots in maart naar ruimtestation ISS
Een Israëlische zakenman met Nederlandse wortels gaat volgende maand als toerist naar ruimtestation ISS. De lancering staat gepland voor 30 maart. Ongeveer een week later keert Eytan Stibbe terug op aarde.
-
Vergeet het steelpannetje: straks zien we misschien nijntje in de ruimte
Wie over een tijdje naar de hemel kijkt, ziet misschien wel nijntje, de Brandaris of de Nachtwacht. Het zijn een paar mogelijke namen voor een ster en een planeet, waar Nederland een naam aan mag geven. Het publiek mag de komende tijd stemmen op vijf voorgestelde combinaties. -
Gestolen aantekenboekjes Darwin na 20 jaar terugbezorgd bij bibliotheek: ‘Fijn Pasen’
Twee aantekenboekjes van de bekende Britse wetenschapper Charles Darwin zijn, twintig jaar nadat zij gestolen werden, terugbezorgd bij de universiteitsbibliotheek van Cambridge. Ze zaten in een achtergelaten, felroze tasje, met daarbij ook een kleine boodschap aan de bibliothecaris: ‘Fijn Pasen’. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.