Nooit meer keuzestress in de toekomst

VideoMet wie je op een date gaat, is een van de vele beslissingen die je maakt in het dagelijks leven. Swipe je naar links of toch naar rechts? Op een dag maak je al snel tientallen beslissingen waarop je je acties baseert: soms zijn dit grote beslissingen (‘Neem ik die nieuwe baan?’) maar vaker zijn het kleine beslissingen die we niet eens doorhebben (‘Wil ik nog een koffie?’). Zou een computer dat niet beter voor ons kunnen doen?

Volgens wiskundige Tim Baarslag (CWI) is dat nog niet zo’n gek idee. Mensen zijn namelijk bijzonder slecht in het maken van keuzes, dus een beetje hulp van een computer zou niet verkeerd zijn.

Onze beslissingen (groot én klein) komen namelijk voort uit continue onderhandelingen die bepalen of we een stap wel of niet zetten. Denk aan het bieden van een prijs op een nieuw huis, wel of niet akkoord gaan met je salaris of het uitzoeken van een vakantiebestemming met je vrienden. Dit zijn onderhandelingen omdat je bij de meeste beslissingen te maken hebt met een andere partij. 

Bij elke beslissing heb je uiteraard je eigen ideale uitkomst, maar de andere partij zal met hele andere wensen aankomen. Tot de juiste deal komen is ontzettend lastig en het is uiteindelijk de beste onderhandelaar die het gelukkigst naar huis gaat. Het is stressvol, frustrerend en emoties brengen ons vaak van de wijs.

Volledig scherm
© Shutterstock

Algoritmes

Volgens Baarslag is een computer dan ook veel beter in staat om te onderhandelen dan de mens. Baarslag ontwikkelt algoritmes voor de computer, zodat zij deze belangrijke keuzes straks voor ons kan maken. Het grootste voordeel van een computer ten opzichte van een mens: een computer heeft geen last van emoties. Ze hebben een beter overzicht van alle opties die er zijn en kunnen de mogelijke uitkomsten met elkaar vergelijken.

Een van de toepassingen die Baarslag daarbij gebruikt is de 37 procent- regel. Een eeuwenoud algoritme afgeleid van de oude astronoom Johannes Kepler uit 1613. Dit algoritme wijst standaard de eerste 37 procent van alle opties blind af. Het idee is dat je hierdoor een rij aan mogelijke opties hebt, zodat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Hierna kun je de eerste beste optie kiezen die de voorafgaande 37 procent overtreft.

Algoritmes zoals deze kunnen in vele opzichten een oplossing bieden. Niet alleen bij het bepalen van de juiste prijs voor je nieuwe huis, maar ook bij de komst van zelfrijdende auto’s. Auto’s onderhandelen dan zelf met elkaar wie er op dat moment voorrang krijgt. Verkeerslichten zijn dan overbodig. En wie weet, zorgt zo’n algoritme er straks voor dat je pas na de eerste 37 procent mogelijke matches naar rechts swipet en bepaalt de computer dus eigenlijk met wie jij datet.

Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.

De Universiteit van Nederland heeft vanaf nu ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).

  1. Groepen hitsige dolfijnstieren zingen op ‘boyband-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Groepen hitsige dolfijn­stie­ren zingen op ‘boy­band-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Wetenschappers van de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat groepen dolfijnmannetjes regelmatig op een ‘boyband-achtige’ manier harmonieus en synchroon geluidjes maken, waarmee ze met succes vrouwtjes lokken. De samenzang van de zeezoogdieren wordt door de experts vergeleken met de vocalen van groepen als ‘N Sync, Take That, One Direction en The Backstreet Boys. ‘Ook die zorgen met hun manier van zingen voor een ‘magnetisch effect op vrouwen’.
  2. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.