Nooit meer keuzestress in de toekomst
VideoMet wie je op een date gaat, is een van de vele beslissingen die je maakt in het dagelijks leven. Swipe je naar links of toch naar rechts? Op een dag maak je al snel tientallen beslissingen waarop je je acties baseert: soms zijn dit grote beslissingen (‘Neem ik die nieuwe baan?’) maar vaker zijn het kleine beslissingen die we niet eens doorhebben (‘Wil ik nog een koffie?’). Zou een computer dat niet beter voor ons kunnen doen?
Delen per e-mail
Volgens wiskundige Tim Baarslag (CWI) is dat nog niet zo’n gek idee. Mensen zijn namelijk bijzonder slecht in het maken van keuzes, dus een beetje hulp van een computer zou niet verkeerd zijn.
Onze beslissingen (groot én klein) komen namelijk voort uit continue onderhandelingen die bepalen of we een stap wel of niet zetten. Denk aan het bieden van een prijs op een nieuw huis, wel of niet akkoord gaan met je salaris of het uitzoeken van een vakantiebestemming met je vrienden. Dit zijn onderhandelingen omdat je bij de meeste beslissingen te maken hebt met een andere partij.
Bij elke beslissing heb je uiteraard je eigen ideale uitkomst, maar de andere partij zal met hele andere wensen aankomen. Tot de juiste deal komen is ontzettend lastig en het is uiteindelijk de beste onderhandelaar die het gelukkigst naar huis gaat. Het is stressvol, frustrerend en emoties brengen ons vaak van de wijs.
Algoritmes
Volgens Baarslag is een computer dan ook veel beter in staat om te onderhandelen dan de mens. Baarslag ontwikkelt algoritmes voor de computer, zodat zij deze belangrijke keuzes straks voor ons kan maken. Het grootste voordeel van een computer ten opzichte van een mens: een computer heeft geen last van emoties. Ze hebben een beter overzicht van alle opties die er zijn en kunnen de mogelijke uitkomsten met elkaar vergelijken.
Een van de toepassingen die Baarslag daarbij gebruikt is de 37 procent- regel. Een eeuwenoud algoritme afgeleid van de oude astronoom Johannes Kepler uit 1613. Dit algoritme wijst standaard de eerste 37 procent van alle opties blind af. Het idee is dat je hierdoor een rij aan mogelijke opties hebt, zodat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Hierna kun je de eerste beste optie kiezen die de voorafgaande 37 procent overtreft.
Algoritmes zoals deze kunnen in vele opzichten een oplossing bieden. Niet alleen bij het bepalen van de juiste prijs voor je nieuwe huis, maar ook bij de komst van zelfrijdende auto’s. Auto’s onderhandelen dan zelf met elkaar wie er op dat moment voorrang krijgt. Verkeerslichten zijn dan overbodig. En wie weet, zorgt zo’n algoritme er straks voor dat je pas na de eerste 37 procent mogelijke matches naar rechts swipet en bepaalt de computer dus eigenlijk met wie jij datet.
Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.
De Universiteit van Nederland heeft vanaf nu ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Video Zo los je jouw grootste probleem op
Dagelijks krijgen we in ons leven complexe problemen en dilemma’s voorgeschoteld. De juiste oplossingen kiezen is daarbij van evident belang. Maar hoe doe je dat? -
We dénken onze katten te kennen, maar dat valt vies tegen
We mogen dan wel een kattenminnend land zijn, dat wil niet zeggen dat we begrijpen wat er tussen die puntoortjes zoal omgaat. Uit nieuw onderzoek blijkt dat wij mensen behoorlijk beroerd zijn in het interpreteren van de gezichtsuitdrukking van katten. -
PREMIUM
Snelles hit Reünie gaat over een fantastisch onderwerp
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden om de beurt teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven, al dan niet met hulp van de wetenschap, antwoorden op vragen die die nummers oproepen. -
PREMIUM
Waarom ik geïnteresseerd ben in kleine deeltjes? ‘Waar besta jij dan uit?’
Robbert Dijkgraaf kijkt er naar uit: het Gala van de Wetenschap. Morgen zit de Amsterdamse Stadsschouwburg weer bomvol. ,,Ik heb geleerd dat ik geen activist moet zijn.’’ -
Meteorenregen De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.
-
Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter
Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak. -
PREMIUM
We zijn in oorlog met de mug: ‘Zonder zou de wereld er anders uitzien’
De mug is niet alleen een ergerlijk beestje, zij is volgens de Canadese historicus Thimothy Winegard ook de allergrootste vijand van de mens. ,,Bovendien is die oorlog nog lang niet gewonnen.’’ -
PREMIUM
Wetenschap over muziek Solliciteren naar een hoge functie? Verf je wenkbrauwen
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden om de beurt teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven, al dan niet met de hulp van de wetenschap, antwoorden op vragen die die nummers oproepen.