Op hol geslagen deel van SpaceX-raket ligt op ramkoers met de maan
Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, die al zeven jaar ongecontroleerd rondzweeft in de ruimte, ligt op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing op 4 maart plaatsvinden. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval onbedoeld de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray.
De Falcon 9-raket werd in 2015 vanuit Florida gelanceerd als deel van de missie om een weersatelliet de ruimte in te sturen. Maar de tweede trap van de raket sloeg op hol. Die had niet voldoende brandstof om terug te keren naar de aarde. ,,Maar ook geen energie meer om te ontsnappen aan de zwaartekracht van het aarde-maan-systeem”, zegt meteoroloog Eric Berger op Ars Technica. ,,Vandaar dat ze sinds februari 2015 een enigszins chaotische baan volgt.”
Ruimtevaartspecialisten denken dat de rakettrap - zo’n vier ton aan ‘ruimteafval’ - binnen enkele weken de maan zal raken met een snelheid van ongeveer 2,58 kilometer per seconde. Volgens data-analist Bill Gray zal de botsing zeer waarschijnlijk op 4 maart om 13.25 uur onze tijd plaatsvinden aan de achterkant van de maan.
Onvoorspelbare zaken
De exacte plaats waar de raket zal inslaan blijft onduidelijk, door factoren die de baan van de raket nog licht kunnen wijzigen. ,,Kleine onvoorspelbare zaken zoals het zonlicht zouden nog een effect kunnen hebben op de baan van het object”, schrijft Gray in zijn blog. ,,We zullen begin februari meer waarnemingen nodig hebben om de voorspelling te verfijnen.”
Volgens Gray kwam de rakettrap op 5 januari al dicht bij de maan. Voor zover hij weet, zal het de eerste keer zijn dat een stuk ruimteafval de maan onbedoeld raakt.
Vanaf de aarde zal de botsing volgens Gray niet te zien zijn, omdat het grootste deel van de maan ‘in de weg zit’. En zelfs als de inslag aan ‘onze kant’ van de maan zou plaatsvinden, dan zal dat een paar dagen na nieuwe maan zijn. Bij nieuwe maan staan de zon en de maan op dezelfde positie ten opzichte van de aarde en kunnen wij de maan niet zien, enkel haar schaduwkant.
Geen big deal
Ook Jonathan McDowell, een astrofysicus aan de Harvard Universiteit, meent dat de inslag op 4 maart zal plaatsvinden. Maar, schrijft hij op twitter, dat is ‘geen big deal’.
Toch hopen ruimtevaartliefhebbers wat te leren uit de botsing van de rakettrap op de maan. Berger denkt het daardoor mogelijk zal zijn ondergronds materiaal te observeren dat door de impact aan de oppervlakte zal komen. Ook Gray ‘hoopt op een maaninslag’, zo zegt hij. ,,We weten al wat er gebeurt als afval de aarde raakt en daar valt niet veel van te leren.”
Wat is er precies aan de hand en is de botsing gevaarlijk? Bekijk hier de uitleg van wetenschapsexpert Martijn Peters:
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
SpaceX-raket brengt opnieuw bemanning naar internationaal ruimtestation
Voor de vierde keer in de geschiedenis brengt een commerciële raket astronauten naar het ruimtestation ISS. Drie Amerikanen en een Duitser worden de komende nacht gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. -
WHO: Mogelijk verband tussen corona en hepatitis bij kinderen
In het Verenigd Koninkrijk is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij tientallen kinderen acute hepatitis vastgesteld zonder duidelijke reden. Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat de leverontsteking bij de jonge patiëntjes niet is veroorzaakt door een van de hepatitisvirussen (A, B, C, D, E). Wel bleken ze besmet met corona of een adenovirus, een regulier verkoudheidsvirus. Of die inderdaad de oorzaak zijn geweest van het ziektebeeld, is nog onduidelijk. -
PREMIUMWetenschap
De hoogte in met ui, wortel en tomaat: verticale landbouw is zuinig met ruimte en water
Verticale landbouw is het telen van de toekomst. In gestapelde kweeklagen in bijvoorbeeld fabriekshallen kunnen ook in de stad gewassen worden geteeld.
-
video
Cannabis als medicijn tegen corona? ‘Ik betwijfel het echt’
Beschermen bestanddelen van de cannabisplant tegen besmetting met het coronavirus? Een Amerikaanse studie suggereert van wel. Maar hoogleraar Renger Witkamp twijfelt of het echt werkt. ,,Tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona zitten nog ontzettend veel stappen.” -
PREMIUMVijf vragen
Nasa stuurt zelfmoordmissie naar asteroïde, maar hoe groot is de kans op inslagen?
Wat gebeurt in de rampenfilm Armageddon kan ooit werkelijkheid worden: een groot ruimtebrokstuk dreigt in te slaan op aarde. Om zo’n apocalyps te voorkomen experimenteert Nasa met de Dart-missie. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.