Op hol geslagen deel van SpaceX-raket ligt op ramkoers met de maan
Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, die al zeven jaar ongecontroleerd rondzweeft in de ruimte, ligt op ramkoers met de maan. Volgens experts zal de onvermijdelijke botsing op 4 maart plaatsvinden. Het is de eerste keer dat een stuk ruimteafval onbedoeld de maan zal raken, zegt data-analist Bill Gray.
De Falcon 9-raket werd in 2015 vanuit Florida gelanceerd als deel van de missie om een weersatelliet de ruimte in te sturen. Maar de tweede trap van de raket sloeg op hol. Die had niet voldoende brandstof om terug te keren naar de aarde. ,,Maar ook geen energie meer om te ontsnappen aan de zwaartekracht van het aarde-maan-systeem”, zegt meteoroloog Eric Berger op Ars Technica. ,,Vandaar dat ze sinds februari 2015 een enigszins chaotische baan volgt.”
Ruimtevaartspecialisten denken dat de rakettrap - zo’n vier ton aan ‘ruimteafval’ - binnen enkele weken de maan zal raken met een snelheid van ongeveer 2,58 kilometer per seconde. Volgens data-analist Bill Gray zal de botsing zeer waarschijnlijk op 4 maart om 13.25 uur onze tijd plaatsvinden aan de achterkant van de maan.
Onvoorspelbare zaken
De exacte plaats waar de raket zal inslaan blijft onduidelijk, door factoren die de baan van de raket nog licht kunnen wijzigen. ,,Kleine onvoorspelbare zaken zoals het zonlicht zouden nog een effect kunnen hebben op de baan van het object”, schrijft Gray in zijn blog. ,,We zullen begin februari meer waarnemingen nodig hebben om de voorspelling te verfijnen.”
Volgens Gray kwam de rakettrap op 5 januari al dicht bij de maan. Voor zover hij weet, zal het de eerste keer zijn dat een stuk ruimteafval de maan onbedoeld raakt.
Vanaf de aarde zal de botsing volgens Gray niet te zien zijn, omdat het grootste deel van de maan ‘in de weg zit’. En zelfs als de inslag aan ‘onze kant’ van de maan zou plaatsvinden, dan zal dat een paar dagen na nieuwe maan zijn. Bij nieuwe maan staan de zon en de maan op dezelfde positie ten opzichte van de aarde en kunnen wij de maan niet zien, enkel haar schaduwkant.
Geen big deal
Ook Jonathan McDowell, een astrofysicus aan de Harvard Universiteit, meent dat de inslag op 4 maart zal plaatsvinden. Maar, schrijft hij op twitter, dat is ‘geen big deal’.
Toch hopen ruimtevaartliefhebbers wat te leren uit de botsing van de rakettrap op de maan. Berger denkt het daardoor mogelijk zal zijn ondergronds materiaal te observeren dat door de impact aan de oppervlakte zal komen. Ook Gray ‘hoopt op een maaninslag’, zo zegt hij. ,,We weten al wat er gebeurt als afval de aarde raakt en daar valt niet veel van te leren.”
Wat is er precies aan de hand en is de botsing gevaarlijk? Bekijk hier de uitleg van wetenschapsexpert Martijn Peters:
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Nasa stuurt zelfmoordmissie naar asteroïde, maar hoe groot is de kans op inslagen?
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
SpaceX-raket brengt opnieuw bemanning naar internationaal ruimtestation
Voor de vierde keer in de geschiedenis brengt een commerciële raket astronauten naar het ruimtestation ISS. Drie Amerikanen en een Duitser worden de komende nacht gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida.
-
Uitlegvideo
Windmolens: hoe terecht zijn zorgen over slagschaduw of geluidsoverlast?
-
-
-
Indrukwekkend nieuw beeld van planeet Uranus: elf ringen te zien
Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een nieuwe foto gepubliceerd van de planeet Uranus. Dat er voor het eerst zo'n gedetailleerd beeld is gemaakt, is te danken aan de James Webb-ruimtetelescoop. Deze werd in 2021 gelanceerd om foto's van een zo hoog mogelijke resolutie te kunnen maken. -
1
‘Bloedtest die speurt naar kanker kan duizenden levens helpen redden’
Een bloedtest die naar kanker speurt laat in een grote steekproef veelbelovende resultaten zien, zo stellen onderzoekers. Onder vijfduizend patiënten van het Britse zorgsysteem NHS bleek de test twee op de drie ziektegevallen juist te detecteren.