Poolse wetenschappers ontdekken ‘eerste’ zwangere mummie
Poolse wetenschappers denken een wereldprimeur in handen te hebben met de ontdekking van een zwangere mummie. De zwangerschap werd ontdekt bij een scan van het circa tweeduizend jaar oude lichaam. En dat terwijl de onderzoekers dachten dat het om de stoffelijke resten van een mannelijke priester ging, die leefde in de eerste eeuw voor of na Christus.
De mummie arriveerde in 1826 in Warschau en de inscriptie op de kist sprak van een mannelijke geestelijke. ,,Onze eerste verrassing was dat de mummie geen penis had, maar wel borsten en lang haar”, vertelt Marzena Ozarek-Szilke, een antropoloog en archeoloog, aan The Associated Press.
Een betrokken archeoloog vertelde dat ze op röntgenfoto’s iets zag wat haar als moeder van drie kinderen bekend voorkwam: een kleine voet. ,,Toen we het kleine voetje zagen en daarna het handje (van de foetus), waren we echt geschokt", aldus Ozarek-Szilke. Onderzoekers stelden later vast dat zich in het lichaam van de dode vrouw een foetus bevond. De vrouw is vermoedelijk in de 20.
Unieke vondst
Het onderzoeksteam spreekt van een unieke vondst. ,,We hebben geen vergelijkbare gevallen kunnen vinden. Dat betekent dat ‘onze’ mummie de enige in de wereld is waarbij een foetus is vastgesteld”, jubelde een andere deelnemer aan het project. ,,Het biedt mogelijkheden om te leren over zwangerschap en de behandeling van complicaties in de oudheid.”
Wetenschappers houden er nu rekening mee dat het lichaam veel ouder is. De foetus zou tussen de 26 en 30 weken (zeven maanden) oud zijn geweest op het moment dat de vrouw overleed. Het is nog onduidelijk wat haar precies het leven heeft gekost. Onderzoekers hopen dat nog te kunnen achterhalen.
De bevindingen werden deze week gepubliceerd in de Journal of Archaeological Science. De mummie is in de 19de eeuw naar Polen gehaald en wordt geëxposeerd in een museum in Warschau.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Nieuw klimaatrapport: stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in voortbestaan
De stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in hun voortbestaan. Zeker in de volgende eeuw zal sprake zijn van een ‘existentiële dreiging’. Al tegen het einde van deze eeuw kan de schade door overstromingen vertienvoudigen ten opzichte van nu. -
PREMIUMDierenmens
Wandelende takken zijn zo geëvolueerd dat vrijwel alleen vrouwtjes geboren worden
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week een zeldzaam takkenvolk. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMvideo
Wie kan beter navigeren mannen of vrouwen? Dit zegt de wetenschap
De een weet op vakantie moeiteloos de weg te vinden in een doolhof van kleine steegjes. De ander kan na drie keer een route gelopen te hebben nog steeds niet zonder plattegrond of smartphone. Hoe komt dat? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Waarom mannen kaal op de kruin worden: het heeft alles te maken met het peesblad
Eerst twee inhammen, dan een kale kruin en uiteindelijk een kale strook bovenop het hoofd, de zogenaamde landingsbaan. Waarom worden mannen vrijwel altijd precies volgens dit typische patroon kaal? -
PREMIUM
Waterstofdrager maakt druktank overbodig: schone stroom opwekken op elke plek
Stroomvoorziening zonder emissie is dankzij de vloeibare waterstofdrager hydrozine op elke plek mogelijk. Max Aerts wil met de aggregaten van zijn start-up Dens nu de wereld veroveren. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?