Volledig scherm
De antirimpelcrème moet nog op mensen worden getest. © Shutterstock

Professor kraakt code van antirimpelcrème ‘die écht werkt’

Een Japanse stamcelbioloog heeft mogelijk de code gekraakt van huidveroudering. Dat leidt mogelijk tot de ontwikkeling van een goed werkende antirimpelcrème.

Ondanks een miljardenindustrie die het stellig belooft, bestaat er nog altijd geen enkel middeltje dat ons helemaal vrijwaart van rimpels en andere huidveroudering. Toch heeft de Japanse stamcelbioloog Emi Nishimura nu twee stoffen ontdekt die rimpeltjes voorgoed naar het achterplan kunnen verdrijven. Haar bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad ‘Nature’.

Alles draait om de stof collageen 17, die stamcellen in de huid stevig vastbindt aan het basaal membraan - het dunne stukje weefsel dat de onderste huidlagen met de opperhuid verbindt. In een jonge huid worden de cellen in de opperhuid voortdurend vernieuwd vanuit die reserve aan stamcellen. Die vermenigvuldigen zich ook in de onderste huidlagen, zodat er altijd voldoende zijn. Maar door veroudering - deels uitgelokt door uv-stralen - maken de stamcellen alsmaar minder collageen 17 aan. De huid gaat dan ‘afschilferen’: de gezonde stamcellen jagen de beschadigde huid ‘weg’. Op termijn blijven er in de diepste huidlagen nauwelijks nog stamcellen over, terwijl die wel nodig zijn om de huid jong en stevig te houden.

Crèmes of tabletten

,,Die competitie tussen stamcellen leidt tot huidveroudering”, aldus Nishimura. In tests zag zij dat apocynine, een molecuul van plantaardige afkomst, en de molecuul Y27632 het gehalte aan collageen opnieuw opkrikken als je het op de huid smeert. Ook wonden herstellen beter. ,,Dit kan de basis zijn voor crèmes of tabletten die de huidveroudering tegengaan. We werken nu samen met farmaceutische bedrijven en de cosmetica-industrie om dat te testen.”

Want het goedje is - helaas - nog niet op mensen getest.

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.