Ruimtetelescoop James Webb heeft enorme spiegel opengevouwen: ‘Fantastische mijlpaal’
updateDe nieuwe ruimtetelescoop James Webb heeft in de ruimte zijn belangrijkste onderdeel opengevouwen, een metersgrote spiegel die het licht uit het heelal opvangt, meldde de NASA zaterdag. Het was de laatste stap van het eerste deel van de installatie van het observatorium die vlekkeloos verlopen is.
,,Ik ben er emotioneel over. Wat een fantastische mijlpaal. We zien dat prachtige patroon daar aan de hemel nu”, zei Thomas Zurbuchen, hoofd van NASA’s wetenschapsmissies.
,,Hoe voelt het om geschiedenis te schrijven, iedereen? Dat hebben jullie zojuist gedaan”, zei Zurbuchen toen de openvouw-missie geslaagd was. Zijn evenknie bij het Europese Ruimteagentschap, astronome Antonella Nota, zei: ,,Dit is het moment waarop we hebben gewacht, zo lang.”
De James Webb is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble, en vele malen krachtiger dan laatstgenoemde. De telescoop gaat de kosmos afspeuren naar licht van de verste sterrenstelsels, die 13,7 miljard jaar geleden werden gevormd.
Leefbare planeten en sporen van de oerknal
Op eerste kerstdag werd de telescoop gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Hij bevindt zich inmiddels op ruim een miljoen kilometer afstand van de aarde. Met een snelheid van 420 meter per seconde vliegt hij richting zijn bestemming. Die ligt nog zo’n 400.000 kilometer verderop. Over ongeveer twee weken komt de ruimtetelescoop daar aan.
De James Webb is ongeveer zo groot als een tennisbaan. Bij zijn vertrek was hij opgevouwen, zodat hij paste in de raket die hem naar de ruimte heeft gebracht. De kern van de ruimtetelescoop is een 6,5 meter grote spiegel, zes keer zo groot als die van de Hubble. Die spiegel vangt het licht uit de ruimte op en kaatst dat naar een tweede spiegel, die het licht bundelt en naar de meetinstrumenten aan boord stuurt. Wetenschappers willen met de James Webb onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal. De ruimtetelescoop kan een miljard jaar verder terug in de tijd kijken dan de Hubble.
Hij is ontwikkeld en gebouwd door de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA), de Verenigde Staten (NASA) en Canada (CSA). Vanuit Nederland zijn de Universiteit Leiden, onderzoeksinstituut TNO en wetenschappelijk bureau NOVA-OIR bij de ruimtetelescoop betrokken.
Achttien zeshoeken
De spiegel van de James Webb bestaat uit achttien zeshoeken die aan elkaar zitten, maar los van elkaar kunnen bewegen. De spiegel is gemaakt van beryllium, met daarbovenop een miniem laagje goud van 100 nanometer dik. Dat is duizend keer zo dun als een menselijke haar of een vel papier. Beryllium is licht, sterk en goed bestand tegen extreme kou. Goud zorgt ervoor dat de spiegel beter in staat is infrarood licht te zien.
Als de James Webb over een paar weken op zijn werkplek is, kan hij nog niet meteen aan de slag. Eerst moeten alle apparaten aan boord worden gekoeld tot 266 graden onder nul. Dat duurt ongeveer een maand. Daarna duurt het een paar maanden om te testen of alles goed werkt. In de zomer kan de James Webb de eerste metingen verrichten.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Astronomen kijken uit naar lancering ruimtetelescoop: ‘Zal kennis van astronomie veranderen’
Heel de astronomische wereld kijkt reikhalzend uit naar de lancering van de ruimtetelescoop James Webb, komende woensdag. Na vele jaren van uitstel brengt een Ariane-5 draagraket de opvolger van de Hubble deze maand de ruimte in. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMONDER PROFESSOREN
Zo ontwikkelt je brein als je als kind iets hebt gejat of in brand hebt gestoken
Ilse van de Groep onderzoekt hoe het sociale gedrag en het brein van kinderen die op jonge leeftijd een delict hebben gepleegd zich op latere leeftijd ontwikkelt. Hoe je over jezelf denkt en wat anderen van je vinden blijkt daarin een belangrijke rol te spelen. -
WHO: Mogelijk verband tussen corona en hepatitis bij kinderen
In het Verenigd Koninkrijk is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij tientallen kinderen acute hepatitis vastgesteld zonder duidelijke reden. Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat de leverontsteking bij de jonge patiëntjes niet is veroorzaakt door een van de hepatitisvirussen (A, B, C, D, E). Wel bleken ze besmet met corona of een adenovirus, een regulier verkoudheidsvirus. Of die inderdaad de oorzaak zijn geweest van het ziektebeeld, is nog onduidelijk. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMwetenschap
Hubble’s toegift onthult vroege heelal: ontdekking ster Earendel verrast astronomen
De Hubble ruimtetelescoop levert in zijn nadagen nog een indrukwekkend kunststukje af: de ontdekking van een ster die nu op een recordafstand van 28 miljard lichtjaar staat en geheimen kan ontsluieren over de begintijd van het heelal. -
update
Ruimtetelescoop James Webb eindelijk succesvol gelanceerd
De ruimtetelescoop James Webb is vandaag met succes gelanceerd. James Webb is de opvolger van de beroemde Hubble-telescoop. Met de nieuwe telescoop willen wetenschappers de komende tien jaar een nog beter beeld van het heelal krijgen. James Webb gaat onder meer op zoek naar sporen van de oerknal en planeten waar buitenaards leven mogelijk is.