Ruimtetelescoop James Webb, opvolger Hubble, komt maandag aan op werkplek
De bestemming is bijna bereikt voor de nieuwe ruimtetelescoop James Webb. Ongeveer een maand na zijn lancering, met ongeveer 1,5 miljoen kilometer op de teller, komt hij maandag aan op zijn werkplek. Daar moet de telescoop de komende jaren het heelal in beeld brengen. En als de missie over vele jaren voorbij is, blijft hij waarschijnlijk nog lange tijd in die omgeving rond de zon draaien.
Terwijl de nieuwe telescoop maandag door de ruimte zoeft, wil de vluchtleiding op aarde die avond rond 20.00 uur Nederlandse tijd de motoren aanzetten. Daarmee moet de koers van de sonde veranderen. Zo kan hij worden ‘geparkeerd’ op een stabiele plek in de schaduw van de aarde, zo'n 1,5 miljoen kilometer van ons vandaan. Hij verbruikt daar zo min mogelijk energie, heeft vrij zicht op het universum en kan eenvoudig beelden en metingen doorsturen.
De James Webb is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble. Die stamt uit 1990 en draait dus al bijna 32 jaar in een baan rond de aarde. Zijn einde nadert. Daarom hebben Europa, de Verenigde Staten en Canada de handen ineengeslagen voor de nieuwe sonde. Vanuit Nederland zijn onder meer de Universiteit Leiden en onderzoeksinstituut TNO bij het project betrokken.
Beryllium en goud
De nieuwe ruimtetelescoop is ongeveer zo groot als een tennisbaan. De kern is een 6,5 meter grote spiegel, zes keer zo groot als die van de Hubble, die twee weken geleden werd opengeklapt. Hij vangt het licht uit de ruimte op en kaatst dat naar een tweede spiegel, die het licht bundelt en naar de meetinstrumenten aan boord stuurt. De hoofdspiegel bestaat uit achttien zeshoeken die aan elkaar zitten, maar los van elkaar kunnen bewegen om scherp te stellen. De spiegel is gemaakt van beryllium, met daarbovenop een miniem laagje goud van 100 nanometer dik. Dat is duizend keer zo dun als een menselijke haar of een vel papier. Beryllium is licht, sterk en goed bestand tegen extreme kou. Goud zorgt ervoor dat de spiegel beter in staat is infrarood licht te zien.
Tekst gaat verder onder tweet.
De James Webb moet onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal. Hij kan een miljard jaar verder terug in de tijd kijken dan de Hubble. Doordat de James Webb zo ver weg staat, heeft hij geen last van de warmte van de zon. Op zijn werkplek is de temperatuur 233 graden onder nul. Dat maakt de metingen nauwkeuriger en betrouwbaarder. Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro.
Als de James Webb op zijn definitieve bestemming is, kan hij nog niet meteen aan de slag. Een van de meetinstrumenten aan boord moet worden gekoeld tot 266 graden onder nul. Dat duurt ongeveer een maand. Daarna duurt het een paar maanden om te testen of alles goed werkt. In de zomer kan de James Webb waarschijnlijk de eerste metingen verrichten.
Maandag om 21.00 uur Nederlandse tijd is er een uitzending van Nasa over de telescoop. Die is te kijken via de Nasa Science Live website, YouTube, Facebook en Twitter.
Bekijk hier alle video’s in de rubriek ‘Wat zegt de Wetenschap?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Wonen op Mars? Voorlopig is het onhaalbaar en onbetaalbaar
Vanwege vervuiling, CO2-uitstoot en het uitputten van natuurlijke bronnen is onze planeet onherkenbaar aan het veranderen. Kunnen we verhuizen naar Mars als onze aarde niet meer leefbaar is? -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Schaamte of pronken met geslachtsbedekkers: ‘Om te verleiden of status te verhogen’
De manier waarop we onze geslachtsdelen bedekken, zegt iets over onze cultuur. Uroloog Philip Van Kerrebroeck schreef er een boek over. Van vijgenblad en rozenstruik tot schaamlap en peniskoker. -
SpaceX-raket met vier astronauten gelanceerd, eerste Saoedische vrouw naar de ruimte
Een Falcon 9-raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is zondag om 23.37 uur Nederlandse tijd met vier astronauten aan boord vanuit Cape Canaveral in Florida succesvol gelanceerd. De raket is op weg naar het internationale ruimtestation ISS.
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Glazen pot niet per se beter voor milieu dan plastic verpakking
-
-
-
PREMIUM3
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
update
Ruimtetelescoop James Webb heeft enorme spiegel opengevouwen: ‘Fantastische mijlpaal’
De nieuwe ruimtetelescoop James Webb heeft in de ruimte zijn belangrijkste onderdeel opengevouwen, een metersgrote spiegel die het licht uit het heelal opvangt, meldde de NASA zaterdag. Het was de laatste stap van het eerste deel van de installatie van het observatorium die vlekkeloos verlopen is.