De Orion-capsule in testcentrum Plum Brook Station eerder deze maand.
Volledig scherm
De Orion-capsule in testcentrum Plum Brook Station eerder deze maand. © AFP

Succesvolle test: NASA dichterbij nieuwe maanlanding (deze keer mét een vrouw)

De Orion-capsule van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een belangrijke temperatuurtest doorstaan. De doorbraak brengt NASA een stap dichterbij een nieuwe maanlanding, voor het eerst sinds 1972. De bedoeling van het ruimtevaartprogramma, Artemis genaamd, is dat voor het eerst ook een vrouw naar de maan gaat.

Dat de capsule de test heeft overleefd, is een enorme prestatie voor NASA, benadrukt technologiesite Slashgear. De capsule, die op een raket naar de maan moet reizen, werd aan hele hoge en lage temperaturen blootgesteld. Het testproces nam vier maanden in beslag en gebeurde in een enorm groot testcentrum van NASA.

Met het Artemis-programma wil NASA in 2024 de eerste vrouw en de volgende man naar de maan sturen en ‘een duurzame menselijke aanwezigheid op de maan uitbouwen’ tegen 2028, aldus de site. In oktober vorig jaar schreef NASA nog historie toen de eerste ruimtewandeling met alleen vrouwen plaatsvond.

Situatie nagebootst

Het testen gebeurde in Plum Brook Station in Sandusky in de staat Ohio. NASA heeft daar 's werelds grootste vacuümkamer staan, waar Orion voor onderzoek in werd geplaatst. Vervolgens is alle lucht uit de kamer gezogen; op deze manier werd de situatie nagebootst zoals in de ruimte zelf.

De temperaturen waaraan Orion daarna in de kamer werd blootgesteld, waren op z'n laagst ruim -150 graden Celsius. Er werd ook getest met een hitte van meer dan 148 graden Celsius. De onderzoekers waren eerder klaar met testen dan gepland, omdat het verzamelen van testgegevens soepel verliep. Dat het proces in totaal vier maanden moet duren, is een essentiële veiligheidsvoorwaarde van NASA.

Twaalf mannen

Orion gaat volgens projectmanager Nicole Smith nu terug naar Kennedy Space Center in Florida. ,,Daar zullen de laatste voorbereidingen worden getroffen voor de eerste Artemis-missie. Dat zal een onbemande vlucht rond de maan zijn.” Tot nu toe hebben in totaal twaalf mannen daadwerkelijk op de maan gewandeld. 

Neil Armstrong en Buzz Aldrin plaatsten ruim 50 jaar geleden de Amerikaanse vlag op de maan. Maakt dat de Amerikanen ook eigenaar? Tanja Masson-Zwaan (Universiteit Leiden) legt uit hoe het zit:

  1. Groepen hitsige dolfijnstieren zingen op ‘boyband-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Groepen hitsige dolfijn­stie­ren zingen op ‘boy­band-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Wetenschappers van de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat groepen dolfijnmannetjes regelmatig op een ‘boyband-achtige’ manier harmonieus en synchroon geluidjes maken, waarmee ze met succes vrouwtjes lokken. De samenzang van de zeezoogdieren wordt door de experts vergeleken met de vocalen van groepen als ‘N Sync, Take That, One Direction en The Backstreet Boys. ‘Ook die zorgen met hun manier van zingen voor een ‘magnetisch effect op vrouwen’.
  2. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.