Op deze luchtfoto is het effect van het zog in een windmolenpark te zien. Bij het passeren van een windturbine verandert de wind op twee manieren: de snelheid neemt af en de turbulentie neemt toe, omdat de rotorbladen de windlagen mixen. In een windmolenpark, waar turbines in de ‘windschaduw’ van andere windturbines staan, kan het zog-effect zorgen voor een kleinere energieopbrengst en meer slijtage aan achterliggende molens.
Volledig scherm
PREMIUM
Op deze luchtfoto is het effect van het zog in een windmolenpark te zien. Bij het passeren van een windturbine verandert de wind op twee manieren: de snelheid neemt af en de turbulentie neemt toe, omdat de rotorbladen de windlagen mixen. In een windmolenpark, waar turbines in de ‘windschaduw’ van andere windturbines staan, kan het zog-effect zorgen voor een kleinere energieopbrengst en meer slijtage aan achterliggende molens. © Vattenfall

TU Delft wil weten uit welke hoek wind waait: ‘Met onze innovatie kun je zog-effect bestrijden’

wetenschapTU Delft beschikt sinds kort over een unieke windtunnel. Met het Wind AI Lab doet Jan-Willem van Wingerden onderzoek naar het optimale rendement van windparken. ,,Hiermee kunnen we de dynamiek van wind beter begrijpen.”