Twee butskoppen blijken vrouwtjes, raadsel wat ze in Westerschelde deden
De twee butskoppen die vorige week dood aanspoelden, zijn vermoedelijk overleden na een aanvaring met een schip. Dat meldt onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht. Het is een voorlopige conclusie in het onderzoek naar de twee grote spitssnuitdolfijnen, die maandag en dinsdag werden gevonden aan de Zeeuwse kust.
Delen per e-mail
Volgens biologe IJsseldijk, die met een team onderzoek deed, wijzen de verwondingen die de butskoppen hebben op een propellerwond van een boot. Butskoppen zijn grote dolfijnen die normaal gezien in hele diepe wateren leven, dieper dan de Noordzee.
Geamputeerd
De eerste aangespoelde butskop blijkt een volwassen vrouwtje te zijn. ,,Zij had een grote snede over de hele buik”, vertelt IJsseldijk. ,,Tot in de buikholte zelf.” Het tweede kadaver spoelde ook in de Westerschelde aan. Dit dier had 'een staartamputatie, maar dat begon al midden op het lijf’. Later spoelde een gedeelte van de achterkant van de dolfijn aan. De staart is niet gevonden.
Het vermoeden was eerst dat het tweede dier een jong zou zijn. Aangezien eind augustus twee butskoppen (waaronder een jong) in de Oosterschelde waren gezien. Maar het tweede dier blijkt ook een volwassen vrouwtje. ,,Dus denken we dat moeder en jong nog ergens ronddwalen”, zegt IJsseldijk.
We gokken dat ze 6000 kilo weegt
‘Zo zwaar als een koe’
Het is vrijwel onmogelijk de leeftijd van de dieren te schatten. Wel konden de onderzoekers de dieren meten en wegen. ,,Hoewel ze enorm zwaar en groot zijn.” Zo blijkt het eerste vrouwtje bijna 7 meter lang te zijn. ,,We gokken dat ze 6000 kilo weegt.”
Het tweede dier kwam in twee delen. Het eerste stuk was 4,5 meter lang, het andere 1,5 meter. ,,En dan missen we nog de staart. Dus dit dier was bijna 8 meter lang. Alleen al de kop woog 400 kilo. Dat is zo zwaar als een koe.”
Grote kracht
De voorlopige bevinding van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde is dat de verwondingen met grote kracht zijn toegebracht. ,,Daar past een wond van een scheepsschroef goed bij. Daarbij bedenkend dat de dieren zich bevonden op een plek waar het druk is met varende schepen.” De onderzoekers wachten nog op de uitslag van microscopisch onderzoek. Die moet meer zekerheid geven.
De dubbele stranding gooit de vraag op wat de dieren in de ondiepe Noordzee deden. Van butskoppen is niet veel bekend, wel dat ze op twee kilometer diepte naar hun prooi zoeken. Het is daarom ook zeldzaam dat er een butskop aanspoelt. De laatste stranding in Nederland dateert van 1993.
Meer strandingen
We kunnen moeilijk zien wat er in hun leefgebied is gebeurd en waarom de dieren hierheen zijn afgedwaald
,,Het is een lastige vraag”, benadrukt IJsseldijk. ,,Wij zien hier alleen hun dood. Maar we kunnen moeilijk zien wat er in hun leefgebied is gebeurd en waarom de dieren hierheen zijn afgedwaald.”
De overlijdens passen in het plaatje van meerdere raadselachtige strandingen van spitssnuitdolfijnen de laatste tijd. In Nederland, maar ook in België, Engeland en Ierland. ,,Wat deden die dieren hier? Het wordt nog een uitdaging om daar achter te komen.”
Bekijk hier een interview met Lonneke IJsseldijk na de vondst van de eerste butskop. Het dier wordt steeds vaker gezien in wateren waar het niet thuishoort.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Butskopjong dood en zonder staart aangetroffen bij Borssele
De jonge butskop waarnaar werd gezocht in de Westerschelde, is vanavond dood aangetroffen bij Borssele. Dat meldt SOS Dolfijn op Twitter. -
Veel minder baby's te vroeg geboren na eerste coronamaatregelen
Sinds de intelligente lockdown van maart is het aantal baby's dat te vroeg ter wereld komt flink afgenomen. Dat meldt het Erasmus MC na een groot onderzoek met data van ruim 1,5 miljoen geboortes. Het aantal vroeggeboortes daalde in de eerste week na 9 maart met zo'n 20 procent. -
Pinguïns ontkomen aan ramp: reusachtige ijsberg breekt in stukken
De pinguïns en zeehonden op een eilandengroep in de buurt van de Zuidpool zijn ontkomen aan een natuurramp. Een van de grootste ijsbergen ooit koerste af op Zuid-Georgia, waar ze wonen. Uit nieuwe satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA blijkt echter dat de ijsberg vorige week in stukken uiteen is gevallen en langs de eilanden drijft. -
Dit zijn de meest sexy talen, en nee, Nederlands staat daar niet bij
‘Ti amo, bella’. Onze harten gaan het snelst kloppen als er wordt geflirt in het Italiaans. Ook van het Portugees en Frans worden we warm. Het Nederlands daarentegen, blijkt veel minder sexy. -
Video
Skelet van ‘de opa van de T-rex’ verkocht voor meer dan 3 miljoen
Het skelet van een allosaurus is vandaag in Parijs voor meer dan 3 miljoen euro verkocht, aldus een tweet van veilinghuis Drouot. De verkoopprijs van 3,07 miljoen euro lag beduidend hoger dan de vooraf geschatte opbrengst van 1 tot 1,2 miljoen euro. De veilingmeester heeft geen informatie over de koper verstrekt.
-
PREMIUMVideo
Satire kan het stemgedrag beïnvloeden: ‘Zondag met Lubach helpt mensen opinie te vormen’
Satire is niet alleen vermaak, maar ook een bron van informatie. ,,Programma’s als Zondag met Lubach beïnvloeden het stemgedrag’’, aldus onderzoeker Mark Boukes. -
PREMIUMVideo
IJsberg A68 (twee keer zo groot als Luxemburg) bedreigt al het zeeleven
IJsberg A68 boezemt wetenschappers angst in. Zij willen weten hoeveel schade de enorme ijsmassa aanricht in cruciaal natuurgebied van de Zuidpool. -
Snelheid waarmee ijs op aarde smelt afgelopen dertig jaar met 57 procent toegenomen
Jaar na jaar verliest de aarde meer ijs. Een trend die zich steeds sneller doorzet. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van satellietbeelden en wiskundige modellen dat in het tijdschrift The Cryosphere verscheen. Tussen 1994 en 2017 verdween 28 biljoen ton ijs.