Varkensnier voor het eerst succesvol getransplanteerd bij mens
videoChirurgen in New York hebben met succes een nier van een genetisch gemanipuleerd varken getransplanteerd bij een mens. Het gaat om een hersendode vrouw met nierfunctiestoornissen, meldden Amerikaanse media dinsdag (lokale tijd).
Het is de eerste keer dat een varkensnier in een mens is getransplanteerd zonder onmiddellijke afstoting door het immuunsysteem van de ontvanger. Om die afstoting te voorkomen, waren de genen van het varken gemanipuleerd. Zijn weefsel bevatte niet langer een molecuul waarvan bekend is dat het bijna onmiddellijk afstoting veroorzaakt.
De baanbrekende transplantatie werd in september uitgevoerd bij NYU Langone Health in New York City. De ontvanger was een hersendode vrouw met tekenen van nierinsufficiëntie. De familie had ingestemd met het experiment voordat de patiënt van de beademing werd gehaald, vertelden onderzoekers aan Reuters.
De varkensnier werd drie dagen lang aan de bloedvaten van de vrouw vastgemaakt en buiten haar lichaam gehouden, waardoor onderzoekers er toegang toe kregen. Het getransplanteerde orgaan functioneerde op het eerste gezicht normaal. De langetermijngevolgen van de transplantatie zijn nog onbekend.
Mijlpaal
Desondanks zeiden medische experts dat de procedure een mijlpaal is. ,,We moeten meer weten over de levensduur van het orgaan”, zei bijvoorbeeld Dorry Segev, hoogleraar transplantatiechirurgie aan de Johns Hopkins School of Medicine, tegen The New York Times. ,,Toch is dit een enorme doorbraak. Een big deal.”
De betrokken medici en wetenschappers verwachten dat de succesvolle transplantatie in de toekomst tot een enorme voorraad aan van varkens afkomstige donororganen leidt. Dat zouden behalve nieren ook harten, levers en andere organen kunnen zijn.
De tijdens de transplantatie opgedane bevindingen zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld of gepubliceerd in een medisch tijdschrift.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uniek beeld van ster vlak voor explosie vastgelegd door James Webb-telescoop
De James Webb-telescoop heeft opnieuw een prachtig en uitzonderlijk verschijnsel vastgelegd op beeld: een stervende ster vlak voordat die explodeert. De Wolf-Rayetster, een van de helderste en grootste sterren in het heelal, bevindt zich op zo’n 15.000 lichtjaar van de aarde. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Nederlandse zonnepanelen op Orion blinken uit
De nieuwe Amerikaanse raket die op weg is naar de maan “overtreft de verwachtingen”, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Vooral de in Nederland gefabriceerde zonnepanelen op de Orion presteren boven verwachting.
-
‘Nagellakdrogers voor gellak vergroten kans op huidkanker’
Bij langdurig gebruik van nagellakdrogers voor gellak kan huidkanker ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van de University of California. Ook KWF Kankerbestrijding vreest dat het gebruik van de apparaten mogelijk schadelijk kan zijn en de kans op huidkanker kan vergroten. -
-
-
PREMIUMwetenschap
Ze zijn slim, communiceren en hebben emoties: de bij is een ingenieus wezen om te koesteren
Hoe is het om een bij te zijn? Het antwoord komt van Lars Chittka. ,,Iedere individuele bij heeft een bewustzijn, uitgedragen door prachtig uitgewerkte hersenen’’, aldus de Duitse etholoog. -
PREMIUM
Jurassic Park met vogels? Kwart miljard dollar ingezameld om dodo terug te brengen
De dodo, de Tasmaanse tijger en waarom geen mammoet. Zal het eens lukken een van deze uitgestorven iconische dieren weer tot leven te brengen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer