De Spanjaard Francisco Alonso won zijn Ig Nobelprijs voor onderzoek naar het nut van vloeken en tieren in het verkeer.
Volledig scherm
De Spanjaard Francisco Alonso won zijn Ig Nobelprijs voor onderzoek naar het nut van vloeken en tieren in het verkeer. © AP

Waardeloos onderzoek naar slappe piemels en nierstenen valt in de prijzen

Wie een onuitstaanbare werkgever heeft, doet er goed aan zijn frustratie op een voodoopop te botvieren. Dat voorkomt ontslag en erger. En postzegels blijken een uiterst betrouwbare nachtelijke erectie-indicator te zijn voor een problematische piemel. Beide diepgravende onderzoeken waren vannacht goed voor een Nobelprijs. Althans, de non-variant ervan.

Ook het onderzoek naar de onmiskenbare geur van vliegen in een glas wijn viel in de prijzen.
Volledig scherm
Ook het onderzoek naar de onmiskenbare geur van vliegen in een glas wijn viel in de prijzen. © REUTERS

Sinds 1991 is de Ig Nobel een jaarlijks terugkerende parodieprijs. Het gefröbelde kleinood, waarvan de naam letterlijk ‘onwaardig’ (ignoble) betekent, wordt een week eerder dan de echte Zweedse ereprijzen uitgereikt en zet tien pseudowetenschappelijke studies in het zonnetje. De schijnbaar triviale onderzoeksresultaten zorgen steevast voor een lach, maar zetten ook aan tot nadenken.

Elke herfst zijn er in tien categorieën prijzen te verdelen, variërend van biologie en geneeskunde tot chemie en natuurkunde. Komisch doch praktisch is het uitgangspunt. Eric Masking, Oliver Hart, Michael Rosbash en Wolfgang Ketterle, allen winnaar van een echte Nobelprijs, reikten de schertstrofeeën vannacht voor de 28ste keer uit op de prestigieuze Amerikaanse Harvard Universiteit. En er waren weer pareltjes bij.

Betrouwbare verklikker

De zaal trakteert de jury traditiegetrouw met een spervuur aan papieren vliegtuigjes.
Volledig scherm
De zaal trakteert de jury traditiegetrouw met een spervuur aan papieren vliegtuigjes. © AP

Wat te denken van onderzoeken die de werking van achtbaanritten in de strijd tegen nierstenen en het gebruik van menselijk speeksel als schoonmaakmiddel bewijzen? Een Britse archeoloog toonde aan dat het eten van mensenvlees niet bijzonder voedzaam is en een Australisch wetenschapsteam liet zien dat kopers van hightech speeltjes zich niet bekommeren om de handleiding.

De meest hilarische prijswinnaar was zonder twijfel het erectie-onderzoek, waarbij een strook postzegels om het geslachtsdeel van een impotente proefpersoon werd aangebracht. Mocht ’s mans penis gedurende de nacht een eigen leven leiden en zich ongemerkt uitstrekken, dan vormen de daardoor gescheurde zegels een zeer betrouwbare verklikker.

Eigenhandig darmonderzoek

Akira Horiuchi uit Japan toonde aan dat darmonderzoek zittend makkelijker gaat dan liggend en prima zelf uitgevoerd kan worden.
Volledig scherm
Akira Horiuchi uit Japan toonde aan dat darmonderzoek zittend makkelijker gaat dan liggend en prima zelf uitgevoerd kan worden. © REUTERS

In de categorie antropologie won een nepstudie waaruit blijkt dat chimpansees net zo goed en net zo vaak mensen imiteren als omgekeerd. De biologieprijs ging naar een wetenschapper die aantoonde dat wijnexperts kunnen ruiken of er een vlieg in hun glas druivennat heeft gedreven. Een Japanse arts viel in de prijzen met een revolutionaire methode om eigenhandig darmonderzoek te verrichten.

Om de feestvreugde te verhogen, werd de jury traditiegetrouw met papieren vliegtuigjes bekogeld en brachten cardiologiestudenten van Harvard de Gebroken Hart Opera ten gehore. Uiteraard hoort bij de Ig Nobelprijs ook een flinke som geld. Typerend voor hun ‘onwaardige’ onderzoek krijgen de winnaars 10 biljoen nagenoeg waardeloze Zimbabwaanse dollars op hun rekening bijgeschreven.

Voor een dankwoord hadden de prijswinnaars elk 60 seconden, waarna een 8-jarig meisje de bühne beklom en riep: ,,Hou alsjeblieft op, ik verveel me!’’ Daarna toog het hele prijzencircus inclusief alle goedbedoelde prullaria huiswaarts . Op eigen kosten welteverstaan. De reiskosten naar het prijsgala worden niet vergoed. 

Nobelprijswinnaar Eric Masking, Wolfgang Ketterle en Michael Rosbash (vlnr) reikten de schertstrofeeën uit.
Volledig scherm
Nobelprijswinnaar Eric Masking, Wolfgang Ketterle en Michael Rosbash (vlnr) reikten de schertstrofeeën uit. © REUTERS
David Wartinger (links) bewees met zijn onderzoek dat een ritje in een achtbaan wonderen doet bij de behandeling van nierstenen.
Volledig scherm
David Wartinger (links) bewees met zijn onderzoek dat een ritje in een achtbaan wonderen doet bij de behandeling van nierstenen. © AP
Een harmonica-ensemble uit Boston zorgde voor de muzikale aankleding van het prijzenfestijn.
Volledig scherm
Een harmonica-ensemble uit Boston zorgde voor de muzikale aankleding van het prijzenfestijn. © REUTERS