Waarom appen op de fiets zo onverstandig is

VideoTalloze mensen vinden het heel normaal om te appen tijdens het fietsen, maar dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Niet voor niets wordt op 1 juli het appverbod op de fiets ingevoerd. In haar college bij de Universiteit van Nederland* legt Marielle Stoelinga (Universiteit Twente en Radboud Universiteit) uit waarom wij risico’s zo slecht kunnen inschatten.

Overal waar we heen gaan, lopen we risico op bijvoorbeeld het krijgen van een ongeluk. Maar het inschatten van gevaren vinden we moeilijk. ,,Als we zelf de controle hebben, schatten we de risico’s lager in”, vertelt Stoelinga. Denk maar aan je eigen gevoel als je appt op de fiets, je bent waarschijnlijk niet bang om brokken te maken. Daarom gebruikt hoogleraar risicomanagement Stoelinga statistiek en kansberekening om gevaren in kaart te brengen. ,,We kunnen het inschatten van risico’s beter niet overlaten aan onze onderbuikgevoelens.”

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.