Waarom gebruikten hippies drugs om in opstand te komen?
VideoDrugs in de jaren 60? ‘Dat waren middelen waarmee je je heel goed kon onderscheiden van je ouders. Dat zegt historica Gemma Blok (Open Universiteit). In haar college aan de Universiteit van Nederland* vertelt Blok hoe jongeren in de jaren 60 met deze middelen een eigentijdse manier vonden om in opstand te komen.
Delen per e-mail
Om dat te begrijpen, moeten we terug naar die tijd. In de jaren ‘60 was Nederland net klaar met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De overheid stopte met de geleide loonpolitiek en de lonen gingen omhoog waardoor veel mensen er financieel op vooruit gingen. Scholing op een universiteit lag voor veel jongeren binnen handbereik. Toch kon niet iedereen profiteren van de welvaart. Een deel van de jongeren, die we later als hippies zouden bestempelen, merkte hier weinig van. Sommigen van hen kwamen in opstand tegen de snel veranderende maatschappij waarvan zij de vruchten niet konden plukken.
Die opstand manifesteerde zich onder andere in de bekende studentenprotesten van de jaren 60 en 70, maar ook in het gebruik van drugs. De link tussen drugsgebruik en verzet is hierbij niet nieuw. ,,Deze gaat al terug tot de jaren ‘20 van de vorige eeuw”, vertelt Blok. Toen werd de jazzcultuur groot in het uitgaansleven van de snel veranderende Verenigde Staten. Er werd flink geëxperimenteerd met drugs, vooral door Afro-Amerikaanse jazzmusici. ,,Voor hen was het een symbool van verzet tegen de discriminatie van zwarte Amerikanen.”
Sociaal protest
Deze manier van in opstand komen en je niet voegen naar de standaarden die de maatschappij je oplegt, werd door de jaren heen door verschillende groepen voortgezet. Zo ontstond een link tussen drugsgebruik en sociaal protest dat ook in de Nederlandse jaren 60 en 70 te zien was. Hierbij speelde identiteitsvorming een belangrijke rol: ,,Mensen gebruiken drugs niet alleen om zich beter te voelen”, aldus Blok. ,,Ook de drang tot zelfontplooiing en het gevoel ergens bij te horen waren redenen hiervoor.”
Verzet tegen ouderlijk gezag was ook belangrijk. ,,Je ouders zaten braaf op zaterdagavond naar de Tros te kijken op televisie, met een biertje bij de hand of voor moeder een sherry. Heel suf en burgerlijk.” Als je het anders wilde doen, hoorde daar nieuwe, soms verboden, genotmiddelen bij. ,,Dit waren middelen waarvan je ouders griezelden. Zoals cannabis en LSD, beter kon je het niet wensen.”
Straatjunkies
Behalve dat de drugs werden ingezet als middel tot verzet, werden ze ook gezien als bewustzijnsverruimend. ,,De jongeren beweerde er nieuwe inzichten door te krijgen. Zo zou je er zelfstandig door gaan denken en loskomen van de indoctrinatie die je tijdens je jeugd van je ouders, school, leraren en de kerk had meegekregen.”
Deze periode, waarin veel drugs werden gebruikt als onderdeel van protest, duurde zo’n tien jaar. Het gebruik resulteerde in de jaren 80 tot een toename van overdosissen en verslaafden. ,,In de grote steden zag je in die tijd veel straatjunkies”, memoreert Blok. De maatschappelijke zichtbaarheid werd groter en het imago van de drugs ging sterk achteruit. Uiteindelijk verdween het harddrugsgebruik als geheel uit de jongerencultuur.
*Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.
De Universiteit van Nederland heeft ook een podcast. Vind afleveringen terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).
Bekijk hieronder meer college’s van Universiteit van Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Leids museum vindt missend hoofd van farao Ramses VI terug in Chicago
Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft in Chicago het hoofd gevonden dat hoort op de granieten torso van een farao in de eigen collectie. Dat gebeurde na het openen van een envelop uit 1987, waarvoor kennelijk niemand eerder belangstelling had. -
Advies Gezondheidsraad: Geef eerste AstraZeneca-vaccins aan mensen tussen 60 en 65 jaar
De eerste doses van het vorige week goedgekeurde coronavaccin van AstraZeneca zouden moeten gaan naar mensen tussen de 60 en 65 jaar. Dat is het advies van de Gezondheidsraad. Volgens de raad wordt hiermee ‘zo snel mogelijk zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte door Covid-19 voorkomen’. -
VIDEO
900 jaar oude mythe lijkt te kloppen: Stonehenge stond eerst ergens anders
De wereldberoemde stenencirkel Stonehenge in het westen van Engeland stond eerst mogelijk op een andere plek. Britse onderzoekers denken dat de stenen aanvankelijk waren neergezet in het westen van Wales. Jaren en jaren later zou een verhuizend volk de stenen hebben meegenomen naar hun nieuwe woonplek, 225 kilometer verder en in de buurt van het huidige Salisbury, waar ze 5000 jaar later nog steeds staan. -
Video
Waarom zijn zwangere vrouwen soms zo verstrooid?
Een zwangere vrouw die vaak haar sleutels kwijt is of in de supermarkt niet meer weet wat ze nou wilde kopen. Het is geen ongewoon verschijnsel dat vrouwen in hun zwangerschap bovengemiddeld verstrooid zijn. Volgens biopsycholoog Renate de Groot (Open Universiteit) heeft dit allemaal te maken met de omega 3-vetzuren. In haar college aan de Universiteit van Nederland* legt ze uit hoe dat zit. -
Video
Het gaat niet goed met de insecten en dat is heel slecht nieuws
Je kent het vast: al fietsend vliegen er tientallen vliegjes in je gezicht en zo nu en dan vliegt er eentje regelrecht je neus in. In de toekomst kun je wel eens stukken minder vliegjes tegenkomen. En nee, dat is géén goed nieuws. Het gaat slecht met de insecten. Het vermoeden was er al, maar nu dit gevat is in cijfers, is iedereen bezorgd. Ecoloog Hans Kroen van Radboud Universiteit Nijmegen vertelt hier meer over in dit college van de Universiteit van Nederland*.
-
Video
De oplossing voor schade na gaswinning: huis dat zelf scheuren repareert
In Groningen kennen ze het sinds 1963 maar al te goed: scheuren in muren en vloeren van hun huis met mogelijk gevaar voor instorting. Civiel ingenieur Erik Schlangen (TU Delft) werkt met zijn team aan een oplossing: beton dat zelf scheuren kan repareren. Hij vertelt hier meer over in dit college van de Universiteit van Nederland.* -
PREMIUMVideo
Donorhart mogelijk langer goed met hulp van de ijsvis
Elk jaar sterven er mensen omdat ze een donororgaan niet op tijd krijgen. De oplossing zou wel eens in het bloed van ijsvissen kunnen zitten. -
Hepatitis C-onderzoekers winnen Nobelprijs Geneeskunde: Mogelijk miljoenen levens gered
De Nobelprijs voor Geneeskunde is gewonnen door onderzoekers Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles Rice. Het Nobelcomité kent de prijs toe vanwege hun onderzoeken die geleid hebben tot de ontdekking van het hepatitis C-virus. De winnaars kregen het nieuws kort voor de officiële bekendmaking te horen van secretaris-generaal Thomas Perlmann.