Wetenschap jaar lang centraal in Leiden European City of Science
De nieuwe minister Robbert Dijkgraaf (Wetenschap) opent zaterdag het Europese wetenschapsjaar ‘Leiden European City of Science 2022’. Dat gebeurt met een speciale filmpremière, die online wordt uitgezonden.
Het is de eerste keer dat er een Europees wetenschapsevenement wordt gehouden dat een jaar duurt. De Leidse organisatoren omschrijven het als ‘een festival van 365 dagen, boordevol kennis, kunst en kunde, bedoeld voor iedereen met een nieuwsgierige geest’. Het centrale thema luidt dan ook ‘Who knows’, omdat ‘Leiden European City of Science’ draait om ‘nieuwsgierigheid, het stellen van nieuwe vragen en de spannende zoektocht naar antwoorden’.
Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen, congressen, workshops, excursies en evenementen. Elke dag heeft een eigen onderwerp. Zo gaat het bijvoorbeeld op 25 februari over blauwe plekken, op 11 maart over propaganda, op 2 juni over de watervlo, op 11 november over nepnieuws en op 23 december over de fractal (meetkundige figuur). Ook zijn er themaweken, zoals de Life Sciences & Health Week, waar wetenschappelijke innovaties in de gezondheidszorg worden gepresenteerd, en de European Space Week.
Dijkgraaf verruilde onlangs zijn wetenschappelijke loopbaan voor de ministerspost Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte IV. Hij is theoretisch natuurkundige en was tot voor kort directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM15
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Ecuador zet 100.000 onvruchtbare muggen uit om overdracht virussen af te remmen
Ecuador wil 100.000 steriele gelekoortsmuggen vrijlaten op de Galapagoseilanden. De uitzet van de onvruchtbare muggen moet de overdracht van dengue-, zika- en chikungunyavirussen tegengaan, zo meldden de autoriteiten vrijdag. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM
Minder is beter in mijnbouw: hergebruik aardmetalen heeft toekomst
De energietransitie maakt zeldzame metalen gewild en vereist duurzame winning, efficiëntie en hergebruik ,,Daar hebben we een flinke slag te maken’’, zegt industrieel ecoloog René Kleijn. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Proat jij plat? Een dialect is net zo correct als ABN
Op school is ons vaak ingeprent dat we correct Nederlands moeten gebruiken. Maar in de praktijk doen we daar vaak niet zo moeilijk over en spreken we bijvoorbeeld soms dialect of straattaal. Is dat erg?
-
PREMIUM
Op berg in Chili verrijst enorme telescoop, omvang te vergelijken met voetbalstadion
-
-
-
PREMIUM
De belofte? Batterijen made in Holland ‘gaan ons miljarden opleveren’
Nederland gaat betere, eigen batterijen bouwen. Zestig bedrijven en kennisinstellingen gaan ermee aan de slag. Er ligt 370 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds klaar. Als alles meezit, levert Nederland in 2030 ‘internationaal onderscheidende batterijsystemen’ voor bijvoorbeeld bussen, vrachtwagens en schepen en maken we eigen giga-batterijen voor stroomopslag.Apeldoorn -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.