

Marokko stunt tegen Spanje en bereikt na bizarre penaltyreeks voor eerste keer kwartfinales op WK
Strafschoppen moesten de beslissing brengen bij de achtste finale tussen Spanje en Marokko. Keeper Bounou werd de held van de avond in een bizarre penaltyreeks, waarin Spanje (net als in de reguliere speeltijd plus verlenging) niet tot scoren kwam (3-0). Het onvermoeibare Marokko voegt zich daardoor voor het eerst in de historie bij de laatste acht op een WK.
Een tranendal bij Spanje en dolle vreugde bij Marokko. Een strafschoppenreeks maakte een einde aan de droom van de Spanjaarden.
De achtste finale tussen Spanje en Marokko werd een echte strijd, uitgevochten op het scherpst van de snede. Met twee compleet verschillende voetbalstijlen. Het gelikte positiespel van de Spanjaarden tegen de verbetenheid van Marokko, een betrekkelijke nieuwkomer op het podium van de knock-outfase van een WK. Sinds 1986 was het niet meer voorgekomen dat de ploeg er in dat stadium van het toernooi nog bij was. Een ploeg ook die zich ook dit keer weer gesteund wist door een enorm aantal luidruchtige landgenoten op de tribunes van het Education City Stadion.
Het regende geen kansen, al kreeg Marco Asensio namens Spanje nog een behoorlijke toen hij de zijkant van het doel van Bounou raakte. De Marokkanen veerden op toen verdediger Nayef Aquerd van West Ham United naast kopte met het rustsignaal al op komst. Spanje had het balbezit, bijna zeventig procent in deel één, maar dat leverde zoals wel vaker dus niet al teveel mogelijkheden op.
Na de pauze nagenoeg hetzelfde spelbeeld. Marokko teruggetrokken op eigen helft, de ruimtes bewust klein houdend en Spanje, zoals ook wel vaker volop klagend bij de scheidsrechter, speurend naar een beetje ruimte om te kunnen toeslaan. Na een kwartier zonder kansen bracht bondscoach Luis Enrique Alvaro Morata en Carlos Soler voor Gavi en Asensio. De omsingeling bleef, maar het gebrek aan kansen eveneens.
Bij Marokko kwam Abde Ezzalzouli, opgeleid bij Barcelona en op huurbasis uitkomend voor Osasuna. De Argentijnse scheidsrechter Fernando Rapallini, in deze vorm een kandidaat voor de finale, liet heel veel toe. Dat Marokko verder moest zonder de geblesseerde uitblinker Aquerd, was een aderlating. Invaller Nico Williams kreeg een kansje, maar het broertje van Iñaki Williams die met Ghana al is uitgeschakeld, zag zijn inzet worden geblokt. En Bounou bokste nog een vrije trap van Dani Olmo uit zijn doelgebied.
Een verlenging moest de beslissing brengen. Invaller Walid Cheddira kreeg de kans om Marokko aan de winst te helpen maar de spits van Bari strandde op de Spaanse keeper Unai Simon. Zoals keeper Bounou tot zijn opluchting een schot van Sarabia via de paal naast zag gaan. Simon en Bounou moesten het gaan doen voor hun land bij de noodzakelijke strafschoppenserie. Namens Marokko scoorden Sabiri, Ziyech, maar Benoun miste. Hakimi maakte het af. Bij de Spanjaarden misten alle spelers: Sarabia, Soler, Busquets.
Check hier alles over het WK voetbal in Qatar, met het laatste nieuws en het speelschema van Oranje, het speelschema, de premiumverhalen, columns, video’s en podcasts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Wat de erfenis van ‘Qatar’ zou moeten opleveren, is vooral de garantie dat het nooit meer gebeurt
Het WK in Qatar eindigde met een meeslepende Messi-finale, na vier weken voetballen en twaalf jaar van controverse. Sjoerd Mossou verbaasde zich een toernooi lang over het meest krankzinnige sportevenement ooit. Maar wat heeft dit WK in breder perspectief gekost – en nog complexer wellicht: wat was het eigenlijk waard? -
WK Voetbal2
Droomtoernooi van Marokko eindigt in mineur na nederlaag in troostfinale tegen Kroatië
Luka Modric kreeg zijn zin. De kleine spelmaker wilde per se met de Kroatische ploeg de vermaledijde troostfinale winnen. Dankzij een fraaie treffer van Mislav Orsic ging het brons naar Kroatië en bleef Marokko met lege handen achter. -
WK voetbal 2022 | Zo werd Argentinië wereldkampioen
Argentinië heeft voor de derde keer de wereldtitel voetbal gewonnen. De ploeg nam na een zinderende finale in Qatar met een gelijke stand na de reguliere speeltijd (2-2) en de verlenging (3-3) de strafschoppen beter dan titelverdediger Frankrijk. Kylian Mbappé scoorde driemaal voor de Fransen. Lionel Messi maakte twee doelpunten voor Argentinië. De sterspelers van beide ploegen waren ook succesvol in de strafschoppenserie. De Argentijnen benutten alle strafschoppen. Kingsley Coman en Aurélien Tchouaméni misten voor de Fransen. -
Milieuactivisten starten zaak tegen FIFA om 'klimaatneutraal WK'
Milieuactivisten zijn bij de Zwitserse Commissie voor Integriteit een zaak gestart tegen de FIFA. De wereldvoetbalbond maakte de voorbije periode reclame voor de klimaatneutraliteit van het WK in Qatar. Volgens de activisten was die reclame misleidend.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUM
Wie vermoedde dat WK-winst van Messi was gescript, hoefde alleen maar te kijken naar wat er gebeurde
Op een weergaloze voetbalavond voltooide Lionel Messi in Doha zijn WK-droom, na 120 meeslepende minuten én strafschoppen tegen Frankrijk. Een scenario zoals je dat uittekent in een filmscript, maar het gebeurde allemaal echt. Verslag van de spectaculairste WK-finale ooit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.