Volledig scherm
© ANP

Gemoedelijk kopje koffie met de vijand

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezighoudt. Vandaag: kopje koffie met Nieuw-Zeeland.

Door Tim Reedijk

De Leeuwinnen hebben de favoriete koffietent van uw verslaggevers in Le Havre inmiddels ontdekt. Dat is overigens niet verwonderlijk, Le Havre heeft op dat vlak gewoon niet zo veel te bieden. De Cargo Coffee Shop werd afgelopen zaterdag, de vrije dag van de speelsters, voor een paar uurtjes leeg geveegd voor het deel van de Oranje-selectie dat de vrije uurtjes wilde besteden aan koffie.

Ook de speelsters van Nieuw-Zeeland, nummer negentien van de wereld, bleken zaterdag tijd over te hebben en hadden hun zinnen gezet op dezelfde tent in Le Havre. En zo ontstond er een gezamenlijk koffiemomentje, drie dagen voor de belangrijke openingswedstrijd onderling. Meerdere speelsters dronken een kop koffie met oude bekenden. Het treffen met Nieuw-Zeeland is voor Lieke Martens, Shanice van de Sanden, Lize Kop en Liza van der Most een zeer bescheiden reünie.

Martens komt Ali Riley tegen, die ze nog kent van haar tijd bij FC Rosengard. Riley is de aanvoerster die al drie WK’s speelde en bij Chelsea actief is. Bovendien zit er dinsdag een oud-Ajacied bij de groep van Nieuw-Zeeland, die de kleedkamer deelde met Kop en Van der Most in Amsterdam. Betsy Hassett speelde in het seizoen 2016/2017 twintig wedstrijden voor Ajax. Van de Sanden op haar beurt ziet Rosie White weer eens, met wie ze in het seizoen 2015/2016 samenspeelde bij Liverpool. 

Morgen zullen ze allemaal geen vrienden zijn. Het handen schudden en knuffelen is immers al gebeurd, op zaterdag in de Cargo Coffee Shop. (Waar de bagels fantastisch zijn, overigens.)

Nieuw-Zeeland is, net als in 2015, de eerste tegenstander van de Leeuwinnen op het WK. Ook toen stond Riley tegenover Martens. De linksbuiten van FC Barcelona besliste die wedstrijd met het eerste WK-doelpunt van de Oranjevrouwen in de historie.

Laat het een voorbode zijn voor de wedstrijd van morgen.