‘Moeite die fans nemen zegt iets over hen, maar ook over ons’

Sari van VeenendaalHet was volle bak vanochtend bij de fanzone in Le Havre. In het oranje uitgedoste fans hebben zich in de laatste dagen verzameld in de Franse stad en zijn in een stoet naar het Stade Océane vertrokken. Om 15.00 uur speelt Oranje daar tegen Nieuw-Zeeland.

Door Tim Reedijk

De afgelopen dagen nam de oranje koorts steeds verder toe. Ook bij besloten trainingen probeerden fans een schim op te vangen van de speelsters van het Nederlands vrouwenelftal. Al krijgen die dat niet altijd mee. ,,Maar ik heb wel fans bij het hotel gezien”, zei aanvoerder Sari van Veenendaal gisteren. ,,En zoals jullie weten, regende het gisteren hard. Dat ze dan alsnog de moeite nemen om te komen, zegt wel iets over hen. Maar ook over ons, denk ik.”

De meeste fans zijn idolaat van Lieke Martens, de sterspeelster tijdens het gewonnen EK van 2017. Zij vindt de hype rondom de Leeuwinnen ‘een hele verandering’. ,,Het doet wel wat met ons om te spelen voor zo veel mensen. Ik hoop dat ze blijven komen, want het helpt ons zeker. Het is van heel weinig naar ontzettend veel gegaan. Commercials, media, het is bijna vergelijkbaar met de mannen”, vertelt de aanvaller van FC Barcelona. In al die aandacht schuilt een keerzijde: het verwachtingspatroon dat als een boomerang kan terugkomen mocht het níet lukken dit toernooi voor de Leeuwinnen.

Beluister hier onze speciale WK-podcast

,,Het is aan ons om te zorgen dat dat niet gebeurt en dat iedereen ontzettend trots is op wat wij laten zien”, aldus Martens. ,,Als wij heel hard werken, er staan als team en álles gegeven hebben, vind ik dat we het team niks kunnen verwijten. Je moet daarna in de spiegel kunnen kijken en zeggen dat je alles gegeven hebt. Ik hoop dat dat een goed resultaat oplevert.”

Bekijk hieronder de aflevering van La Panenka

Oranjefans in Le Havre bij de fanzone.
Volledig scherm
Oranjefans in Le Havre bij de fanzone. © Arie Kievit
Sari van Veenendaal.
Volledig scherm
Sari van Veenendaal. © EPA