Volledig scherm
De Oranjevrouwen vieren de 3-1 van Vivianne Miedema tegen Kameroen. ©

Moet Nederland expres verliezen van Canada?

De derde en laatste ronde van de groepsfase gaat vanavond van start en Nederland is al zeker van de volgende ronde. Maar wat is de best te bewandelen route richting de finale: eerste of tweede eindigen in de poule?

Nederland lijkt, ongeacht of het eerste of tweede eindigt, aan de ‘gunstige kant’ van het speelschema te zitten. Het ontloopt de sterkste twee ploegen, Frankrijk en de Verenigde Staten als deze 'gewoon’ de groep winnen. Bijkomend voordeel:  mocht dit scenario zich voltrekken dan treffen de twee favorieten elkaar mogelijk al in de kwartfinale. Mochten de Oranjevrouwen de finale bereiken, komen ze daar pas één van de twee gedoodverfde favorieten tegen.

Poll

Moet Oranje expres verliezen van Canada?

  • Ja (13%)
  • Nee (87%)
9269 stemmen

Twee andere sterke ploegen waar rekening mee moet worden gehouden, zijn Engeland en Japan. Bij groepswinst treft Nederland namelijk de nummer twee van poule D, de groep van Engeland en Japan. Beide landen spelen een dag voordat Nederland tegen Canada speelt nog tegen elkaar. Momenteel staat Engeland eerste met zes punten en Japan volgt met vier. 

Volledig scherm
Mallory Pugh van de USA viert het doelpunt van Julie Ertz in de groepswedstrijd tegen Chili (3-0). © BSR Agency

Wil Nederland deze twee moeilijke tegenstanders ontlopen, dan moet het verliezen van Canada. Bij een verliespartij eindigen de Oranjevrouwen namelijk als tweede in de groep en treffen ze de nummer twee van groep F, momenteel Zweden. Er zit wel een grote ‘maar’ aan dit verhaal. De nummer één van groep F is de gedoodverfde wereldkampioen, de Verenigde Staten. Zweden en de Verenigde Staten hebben beiden zes punten, maar laatstgenoemde hebben een veel beter doelsaldo (zestien, tegen zes van Zweden). Beide landen spelen in de laatste groepswedstrijd tegen elkaar om de eerste plek. Als Zweden deze wedstrijd verrassend wint, eindigt Verenigde Staten tweede in de groep. Dat is juist een scenario wat je wilt voorkomen. Helaas voor de Oranjevrouwen kan er niet op deze uitslag worden geanticipeerd, want de Amerikanen en Zweden trappen drie uur na de start van Nederland - Canada af. Maar van het meest waarschijnlijke scenario uitgaande (winst Verenigde Staten), kan Nederland het beste verliezen van Canada.

Als dat gebeurt, treft Nederland dus Zweden in de achtste finales. Vervolgens zit de kans er dik in dat de Oranjevrouwen in de kwartfinales tegen onze Oosterburen komen te spelen. Wanneer Nederland er toch met de groepswinst vandoor gaat, treft het dus Engeland of Japan in de achtste finales. Als Nederland vervolgens weet door te stoten naar de kwartfinales, treft het waarschijnlijk Italië. 

Bekijk hier de aflevering van La Panenka waarin Hidde van Warmerdam en Daniël Dwarswaard het expres verliezen bespreken: