Lieke Martens (L) viert haar goal met Danielle Van De Donk tijdens de groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland op het WK in 2015 (1-0).
Volledig scherm
Lieke Martens (L) viert haar goal met Danielle Van De Donk tijdens de groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland op het WK in 2015 (1-0). © AFP

Oranje koestert warme herinneringen aan Nieuw-Zeeland

Eerste WK-duel ooitOranje neemt het vandaag om 15.00 uur op tegen Nieuw-Zeeland. Nederland speelde één keer eerder tegen the Ferns op een WK. Het was de eerste tegenstander, eerste goal en eerste overwinning op een mondiale eindronde.

De Oranjevrouwen zullen warme herinneringen hebben aan de tegenstander van vanavond. Op het WK van 2015 in Canada speelde Nederland namelijk haar eerste WK-wedstrijd ooit. Voor Lieke Martens zal de herinnering aan de wedstrijd extra speciaal zijn. Martens maakte het eerste doelpunt voor de Leeuwinnen op een WK.

Naast de eerste wedstrijd op de eerste mondiale eindronde voor de Oranjeleeuwinnen, speelden Nederland en Nieuw-Zeeland vijf keer vaker tegen elkaar. Vijfmaal betrof het een ontmoeting in het kader van de Cyprus Cup. De resultaten uit het verleden spreken licht in het voordeel van de Oranjevrouwen. Van de zes wedstrijden won Nederland er drie, speelde het er twee gelijk en verloor het er slechts één. De laatste wedstrijd dateert al weer van ruim drie jaar geleden. In het oefeninterland wonnen de Oranjeleeuwinnen met 2-0. Ook van de FIFA-ranking uitgaande lijkt Oranje de beste papieren te hebben: Nederland staat achtste, Nieuw-Zeeland negentiende.

Weerzien oude bekenden

Nieuw-Zeeland-aanvoerster Ali Riley.
Volledig scherm
Nieuw-Zeeland-aanvoerster Ali Riley. © AFP

Lieke Martens, Lize Kop, Liza van der Most en Shanice van de Sanden treffen een aantal oude bekenden. Martens komt in Le Havre haar voormalig FC Rosengard-teamgenoot Ali Riley tegen, terwijl Kop en Van der Most oud-Ajax-ploeggenoot Betsy Hassett treffen. Voor Shanice van de Sanden is het WK-duel een weerzien met Rosie White. De twee speelden in het seizoen 2015/’16 samen bij Liverpool.

Nieuw-Zeeland op het WK

Voor Nieuw-Zeeland, bijnaam the Football Ferns (de voetbalvarens), wordt dit het vijfde WK, en het vierde mondiale eindtoernooi op rij (1991, 2007, 2011, 2015). Nieuw-Zeeland plaatste zich ongeslagen voor het WK in Frankrijk. Tonga, Fiji, de Cookeilanden en Nieuw-Caledonië konden weinig tegenstand bieden in de kwalificatie. The Football Ferns maakten 43 doelpunten in 6 wedstrijden en kregen er nul tegen. Ondanks deze uitmuntende statistieken won het land nog nooit op een WK. Van de twaalf gespeelde WK-wedstrijden verloor Nieuw-Zeeland er negen en speelde het drie wedstrijden gelijk.

Mijlpalen

In de wedstrijd van vanmiddag worden twee mijlpalen bereikt en sneuvelt er mogelijk een record. In Le Havre worden de Oranjevrouwen door dik vijfduizend fans gesteund. Niet eerder reisden zoveel fans de Oranjevrouwen buiten de eigen landsgrenzen achterna. 

Lieke Martens speelt vanmiddag haar 104de interland en verdringt daarmee Anouk Hoogendijk uit de top 10 van recordinternationals aller tijden. Voor Vivianne Miedema lonkt bovendien een record. Miedema is nog één doelpunt verwijderd van de huidige alltime topscorer aller tijden, Manon Melis. Sinds Miedema in september 2013 in het Nederlands vrouwenelftal debuteerde, heeft ze 58 keer gescoord. 

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering van La Panenka: