Kika van Es
Volledig scherm
Kika van Es © BSR Agency

Van Es definitief bij Oranje-selectie, Nouwen moet terug naar huis

Kika van Es zit definitief bij de Oranje selectie. De verdedigster liep een week geleden een gebroken middenhandsbeentje op en het was lange tijd onzeker of ze het WK ging halen. Vanmiddag viel het verlossende woord: ze is fit genoeg voor het WK. Van Es kan morgen tegen Nieuw-Zeeland in actie komen.

,,Kika heeft volledig kunnen trainen en ze is inzetbaar’', zei bondscoach Sarina Wiegman, die niet wilde verklappen of Van Es in het Stade Océane ook in de basis staat. ,,Het is hartstikke belangrijk om het toernooi goed te beginnen, dus we starten in de sterkst mogelijke opstelling.’' Van Es is voor Wiegman de eerste keus als linksback, met Merel van Dongen als ‘back-up’.

Het goede nieuws voor Van Es betekent een teleurstelling voor Aniek Nouwen. De speelster van PSV gaat terug naar huis. Ze bekijkt nog wel het duel met Nieuw-Zeeland en reist morgenavond terug naar Nederland.

Vier jaar geleden miste Van Es het WK voetbal nadat zij een dubbele beenbreuk had opgelopen. ,,Alle geluiden van toen spoken dan toch weer door je hoofd en dat wil je niet nog een keer”, sprak Van Es vorige week over de vrees van het missen van een nieuw WK.

Het Nederlands elftal opent morgen de titeljacht met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Om 15.00 uur wordt er afgetrapt in het Stade Océane waar minimaal 5.100 Nederlanders de Leeuwinnen zullen aanmoedigen. De wedstrijd is uiteraard bij ons te volgen via het liveblog.

Beluister hieronder onze WK-podcast