Het appartementcomplex tussen de Oudenoord en de Westerdijk in Utrecht.
Volledig scherm
Het appartementcomplex tussen de Oudenoord en de Westerdijk in Utrecht. © Google Streetview

2400 euro voor 45 vierkante meter: zijn dit de duurste appartementen van Utrecht?

Twee appartementen van 45 vierkante meter in de Utrechtse wijk Pijlsweerd zijn met een huurprijs van 2400 euro per maand misschien wel de duurste onderkomens in Utrecht. Huurdersorganisatie Woonbond spreekt van ‘woekerprijzen’.  

Omgerekend moet een huurder voor de gemeubileerde appartementen aan de Westerdijk (achter de Oudenoord) en aan de Weerdsingel 53,30 euro neertellen per vierkante meter. Dat is fors boven de gemiddelde huurprijs in Utrecht. Die ligt volgens recente cijfers van verhuurwebsite Pararius op 18 euro per vierkante meter.

De prijzige appartementen bestaan uit een woonkamer met keuken, slaapkamer, badkamer en zelfstandig toilet. Bij de huurprijs inbegrepen zijn wifi, handdoeken, bedlinnen, tv met cd- en dvd-speler, wasmachine en droger.

De luxe onderkomens worden verhuurd door Tweelwonen. Het Utrechtse makelaarskantoor richt zich, gezien de Engelse wervingstekst, (mede) op internationale huurders. De hoogte van de huurprijs is volgens een medewerker van het makelaarskantoor een zaak van de eigenaar van de appartementen. Wie de verhuurders zijn en of er al geïnteresseerden zijn, wil hij vanwege privacyredenen niet zeggen.

Huurprijsbescherming

Huurdersorganisatie Woonbond heeft geen goed woord over voor de hoge huurprijzen. Volgens woordvoerder Marcel Trip kunnen kleine appartementen in gewilde steden voor de hoofdprijs worden verhuurd doordat de huurprijsbescherming in 2015 is gewijzigd.

Sinds vier jaar telt de WOZ (Waardering Onroerende Zaken) mee bij het zogenoemde Woningwaarderingsstelsel, het puntensysteem waarmee de maximaal toegestane huurprijs van een woning wordt berekend. Hoe hoger de WOZ, hoe hoger de huurprijs, aldus Trip.

Bescherming

Zo gauw een huurwoning boven de zogenoemde ‘liberalisatiegrens’ kan worden aangeboden, vervalt de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel. De verhuurder kan dan vragen wat hij wil, legt de woordvoerder van de Woonbond uit. De liberalisatiegrens ligt in 2020 op 737 euro per maand.

De Woonbond pleit er al langer voor om de WOZ niet meer mee te laten tellen in het puntensysteem en de huurprijsbescherming door te laten lopen boven de 737 euro. ,,Ook huurders in duurdere woningen verdienen bescherming tegen woekerprijzen’’, aldus woordvoerder Trip.