Aangekoekte, zwarte resten in je pan? Met deze tips krijg je ze weg
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: aangebrande pannen.
Maar eerst wil Marja nog even terugkomen op een tip die ze vorige week gaf. Toen tipte ze het gebruik van wat chloor om de douchecabine kalk- en bacterievrij te maken. ,,Het onderwerp maakte nogal wat tongen los”, doelt ze op de vele reacties die de Haagse schoonmaakkoningin kreeg. De strekking van die digitale brievenregen: chloor is geen milieuvriendelijk product, wat gek dat je dat aanbeveelt.
,,Natuurlijk, chloor is niet goed voor het milieu. Ik had wel verwacht dat ik veel kabaal zou gaan horen. Dit ging echter om een uitzonderingsgeval. Is je douche zó vuil, dan moet je het één keer rigoureus doen en kun je dikbleek gebruiken. Een paar druppels, dat is zoals ik in het verleden bij Hoe schoon is jouw huis? alle extreme gevallen deed. Daarna hoef je het nooit meer te gebruiken en is het een kwestie van onderhouden. Als je écht geen chloor zou mogen gebruiken, zouden er ook geen schappen vol van in de supermarkt staan. En je gaat ook een zwembad in waar aangepast chloor in zit, om het bad bacterievrij te houden”, zegt Marja.
Bikkelmiddel
,,Er zijn milieuvriendelijke alternatieven. Denk aan azijn of allesreiniger. Maar soms is een harde knuppel als bikkelmiddel echt nodig. En degene die de vraag stelde, met de vieze badkamer, antwoordde dat het heel goed geholpen heeft en dat ze blij is met haar mooie nieuwe douche. Hopelijk is schoonmaaktipminnend Nederland gerustgesteld.”
Tijd om naar de tip van de week te gaan. Een lezer wil weten hoe je zwarte, aangebrande resten uit een pan kunt krijgen. ,,Toevallig had ik daar zelf laatst ook mee te maken. Ik heb een nieuwe inductieplaat. Dat wil nog wel eens snel heet worden. Ik had vetblokjes uitgebakken. Aan de bodem zaten allemaal zwarte resten aangekoekt.”
Je kunt ze wegkrijgen door kokend water te gebruiken. Dat gooi je dan in de pan. ,,Doe er wat afwasmiddel bij. Iets meer dan normaal. Ik ben altijd van de druppeltjes, maar doe nu maar een flinke ‘klok!’ erin. Laat dat even zacht borrelen. Het aangekoekte spul komt dan makkelijk los zodat je het met een spatel uit kunt nemen.”
Soms is ook de onderkant van je pan zwart. ,,Zet dan de pan in de gootsteen en vul die met kokend water en uiteraard je afwasmiddel, zodat ook de onderkant schoon wordt.” Er zijn meerdere wegen naar Rome, zegt Marja. ,,Sommige mensen gebruiken afwasblokjes of allesreiniger. Zolang je maar niet je pannen van binnen gaat schuren met allerlei middeltjes. Afwassen met de ruwe kant van de spons? Ik schuur liever niets. Wat sommige mensen tegen chloor hebben, heb ik tegen schuren, haha!”
Wil je een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bedwantsen bijten als je slaapt, zo kom je er vanaf
-
PREMIUM
Maakt je vaatwasser niet meer goed schoon? Zo fix je dat
Stinkt de vaatwasser of wordt je serviesgoed niet meer goed schoon? Je afwasmachine kan af en toe wel een schoonmaakbeurt gebruiken. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Schoonmaaktip van de week
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
PREMIUMEnergierekening
Jordy: ‘Als ik energiecompensatie van 190 euro meereken, hadden we een rekening in de min’
Jordy Lansbergen (33) uit Maassluis had het afgelopen jaar zijn laagste gasverbruik tot nu toe. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
John: ‘In totaal heb ik ongeveer 25.000 euro geïnvesteerd, inclusief het nieuwe dak’
John Walravens (51) uit Eindhoven stapt binnenkort over op een contract met dynamische tarieven. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.