De Hypotheker denkt dat starters niet zijn geholpen met het afschaffen van de overdrachtsbelasting.
Volledig scherm
De Hypotheker denkt dat starters niet zijn geholpen met het afschaffen van de overdrachtsbelasting. © Shutterstock

‘Afschaffen overdrachtsbelasting voor starters helpt niet’

Een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters op de huizenmarkt gaat niet veel verschil maken. Dat concludeert De Hypotheker na een peiling onder klanten.

Het voornemen van het kabinet om de overdrachtsbelasting voor starters te verlagen (van 2 procent van de koopsom naar 0) gaat gepaard met een belastingverhoging voor beleggers (naar 6 of zelfs 10 procent). Een meerderheid van 55 procent onder 400 starters heeft in een peiling van De Hypotheker laten weten dat ze het geen oplossing vinden voor het woningprobleem.

Gespaard

De Hypotheker ziet meer heil in andere maatregelen, zoals een starterspremie of verminderd aflossen. ,,Starters hebben vaak al eigen geld gespaard om de bijkomende kosten van een woningaankoop te kunnen financieren”, zegt Menno Luiten, Commercieel Directeur van De Hypotheker. ,,Deze maatregel kan starters gemiddeld een paar duizend euro schelen, maar het echte probleem zit in het schaarse woningaanbod voor starters en het gebrek aan financieringsmogelijkheden.”

Quote

Het echte probleem zit in het schaarse woningaan­bod voor starters en het gebrek aan financie­rings­mo­ge­lijk­he­den.

Menno Luiten, Commercieel Directeur van De Hypotheker

Daarbij wijst De Hypotheker op tijdelijke arbeidscontracten of een grote studieschuld. Een maatregel die effect zou hebben, is 80 procent van de woning aflossen in plaats van 100 procent zoals nu. Ook opteert de tussenpersoon voor een starterspremie, waardoor starters niet 100 procent van de woningwaarde hoeven te financieren. In de jaren ‘80 was dat een populaire maatregel.

Het kabinet ziet overigens niet alleen de financiering als een probleem, maar ook de (oneerlijke) concurrentie ten opzichte van beleggers. Het verhogen van de belasting voor beleggers moet huizen voor die doelgroep minder aantrekkelijk maken, waardoor starters meer kans maken.